Gadgets

Glorious Model D Wireless i GMMK2

Posted on

Retko se dešava da neka kompanija uspe da napravi takav bum na tržištu premium gejming periferija kao što je to uspela relativno mala i nepoznata firma Glorious tokom poslednjih 10ak godina od kada je njihova prva podloga izašla na tržište. Međutim konstantnim inovacijama i slušanjem potreba tržišta Glorious je sebi obezbedio mesto rame uz rame sa drugim velikim proizvođačima, od kojih neki zapravo i kopiraju neka njihova rešenja. Na test smo dobili jedan bežični miš i mehaničku tastaturu koji simbolizuju filozofiju ove kompanije.

Glorious Model D Wireless

Glorious se proslavio na tržištu gejming miševa svojim modelom koji je umesto punih leđa i dna uređaja krenuo da koristi saćastu šemu a koja je omogućila značajno lakše uređaje. Model D je zapravo evolucija originalnog Modela O tako što je više ergonomski okrenut, tačnije model na testu je pre svega namenjen desnorukim korisnicima, samim tim je i postavka dva dodatna dugmeta ispod palca desne ruke. Osim njih ima i dva standardna dugmeta na mišu, dugme za prebacivanje DPI osetljivosti i naravno točkić, sve ukupno 6 tastera koji se mogu programirati po želji. Njegova ipak najbitnija karakteristika ostaje vrlo mala težina – ova bežična verzija sa sve baterijom teži samo 69 grama što je danas u rangu najlakših bežičnih miševa na tržištu. Ovo je postignuto i saćastom konstrukcijom leđa i donjeg dela miša koja je postala sinonim za Glorious proizvode u prethodnih nekoliko godina. Treba naglasiti da je kvalitet izrade ovog uređaja na vrhunskom nivou, plastika je uporediva sa najjačim brendovima u oblasti, ako ne i bolja, a sitni detalji poput logoa ili ispisa imena kompanije nekako daju na prestižu. Takođe Glorious ima dobru meru kada je reč o RGB osvetljenju miša – sve boje spektra su tu a ipak nekako nije kič, jako teško za postići ali su oni u tome uspeli. Tu su još neki detalji koji ističu posvećenost zadovoljstvu mušterija pa recimo i PTFE klizači miša imaju u startu zaštitne folije a u pakovanju dobijate i još jedan set ekstra velikih klizača ukoliko niste zadovoljni standardnim što je ozbiljan plus. Jedino što bismo mogli zameriti jeste što se indikator u kom ste nivou DPI osetljivosti nalazi sa donje strane miša, poprilično nepristupačno i nepraktično ukoliko imate potrebu da to stalno proveravate. Miš odlično leži u ruci i neke je srednje veličine, treba imati u vidu da Glorious za većinu modela ima i „minus“ miš, tačnije isti ovakav samo manje veličine za one sa manjim šakama.

Kada pogledamo tehnologiju Glorious se u ovom modelu odlučio za sopstveni BAMF senzor koji nudi impresivne karakteristike – 19.000 DPI osetljivost i maksimalno ubrzanje do 50G koje može da isprati. Na računar se povezuje preko 2.4GHz bežične konekcije koja nudi osvežavanje od 1.000Hz, tačnije potpuno je ekvivalentna sa žičnim modelom, a zgodno je što dobijate i malo kućište za USB Dongle ukoliko želite da vam se stalno na stolu. Baterija ovog miša traje 71 sat u režimu bez RGB osvetljenja, ali će to naravno i dalje zavisiti i od osetljivosti i toga koliko često komunicira sa računarom zavisno od podešavanja u softveru. Zgodna stvar je što priloženi USB-C kabl idealno naleže na miš i ukoliko ga treba dopuniti možete to uraditi bez bilo kakvog prekida u igranju osim što ćete morati da koristite i izuzetno lagan i fleksibilan kabl neko vreme.

Glorious GMMK2

Pod kriptičnim imenom GMMK se zapravo krije skraćenica od Glorious Modular Mechanical Keyboard – jedan od proizvoda po kojima je ova kompanija zapravo postala poznata. Naime oni su na svom sajtu još od početka omogućili ljudima da nezavnisno biraju dizajn, raspored, tip tastera i kapica za svoje tastature i da tako korisnik dobije potpuno personalizovan proizvod njegovim potrebama. Jedna su od prvih kompanija koje su omogućile zamenu tastera bez bilo kakvog ozbiljnog alata, lemljenja i slično, već sve po principu „uradi sam“. Iako se ti setovi mogu nabaviti i u domaćim prodavnicama za naše tržište je ipak i dalje teško potpuno kastomizovati tastaturu kako je Glorious i zamislio, pre svega zbog visokih troškova slanja i procedura carinjenja. Međutim zato postoje i „prebuilt“ odnosno unapred napravljeni modeli kao što je ovaj koji je nama stigao na test u crnoj boji.

Ovde se radi o Full Size tastaturi koja ima sve tastere, međutim na kutiji se primećuje i natpis 96%. Ova brojka zapravo označava da tastatura ima sve tastere ali da su oni malo ipak zgusnuti, pa je numerički deo malo više priljubljen uz glavni deo tastature dok su navigacijski tasteri postavljeni iznad. Zapravo se meni ovakvo rešenje vrlo sviđa jer često koristim numerički deo, a sa druge strane ipak zauzima malo manje prostora na stolu od klasičnog rasporeda. U kutiji dobijate i mini alate za skidanje kako kapica, tako i samih tastera pa ukoliko nešto želite da promenite to je izuzetno lako. Interesantno je da je u startu Esc taster zamenjen sa tasterom na kome je Glorious logo i koji je narandžaste boje, ali u kutiji dobijate i rezervni, standardni, Esc taster. Međutim moto kompanije je Ascend, tj podignite se na viši nivo, i taj ispis stoji umesto ispisa Enter na odgovarajućem tasteru, vrlo simpatično rešenje. Tastatura koristi Glorious Fox Linear tastere koji se uglavnom ponašaju onako kako bismo to očekivali od linearnih, tj crvenih tastera. Sam gornji deo tastature je od aluminijuma a model na testu je bio u potpuno crnoj boji koji lepo razbijaju tasteri koji se presijavaju u svim bojama RGB spektra, kao i dodatne RGB linije sa svake strane. Posebno bismo pohvalili i klizače sa donje strane koji tastaturu odlično drže u mestu na stolu.

Zaključak

Glorious proizvodi nude zaista iskustvo prilagođeno korisnicima i njihovim potrebama pri čemu donose i kvalitet sasvim u rangu sa top proizvođačima periferija. Kako će očigledno biti sve više prisutni na našem tržištu definitivno moraju doći u razmatranje za bilo kog ozbiljnog PC gejmera prilikom odlučivanja za periferije.

Karakteristike:

ModelGlorious Model D Wireless
TipOptički bežični miš
PovezivanjeUSB/Wireless 2.4GHz
Senzor19.000 DPI
DodatnoDPI prebacivanje, težina od samo 69 grama

ModelGMMK2 Full Size
TasteriFox Linear
PovezivanjeUSB
DodatnoRGB osvetljenje, potpuno prilagodljiva drugim mehaničkim tasterima
Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version