Vesti

Blast from the past: Wolfenstein 3D (1992)

Posted on

Iako se drevni naslovi poput Spasim i Maze War smatraju za preteče FPS igara, prva, prava pucačina iz prvog lica je stupila na scenu tek početkom 90-ih godina, zahvaljujući tehnološkim inovacijama u gejmingu. Tada se kao grom iz vedra neba pojavio Wolfenstein 3D i šokirao gejmere sa svojom sirovom, brzom i brutalnom akcijom.

U potrazi za idejama za novu igru, programer Džon Karmak iz id Software studija je 1991. godine želeo da napravi brz i fluidan 3D endžin. Posle dugog perioda eksperimentisanja, dizajnirao je igre Hovertank 3D i Catacomb 3-D kao prototipe. U završnoj fazi izgradnje novog endžina, kompanija je odlučila da napusti Commander Keen serijal i njegov pitomi, skoro dečji vizuelni stil i gejmplej, i da se ”prešalta” u malo ozbiljnije i mračnije vode. Kada kažemo malo, mislimo mnogo, mnogo više.

Programer Džon Romero je najpre predložio akcioni rimejk pionira strealth žanra, Castle Wolfenstein iz 1981. godine. Razvojni tim je uvažio njegov predlog, ali je na posletku odlučio da ukloni sve stealth elemente i da se u potpunosti fokusira na akciju. Id Software je tako napravio brzu i nasilnu igru kakvu gejmeri do tada nisu doživeli.

Sa pričom koja se odvija tokom Drugog svetskog rata, igrači preuzimaju ulogu špijuna Vilijama ”B.J.” Blazkovica, čija misija je da jednom za svagda sruši nacistički režim u Nemačkoj. Tumarajući kroz nivoe, igrači će morati da se izbore sa hordom vojnika, da bi se u poslednjem konačno suočili sa Adolfom Hitlerom lično (ali u robotskom odelu). Iako su nivoi prezentovani iz 3D perspektive, neprijatelji i objekti su prikazani kao 2,5D sprajtovi.

Wolfenstein 3D se smatra za oca svih pucačina iz prvog lica, a imajući u vidu popularnost ovog žanra, suvišno je isticati njegov značaj. Bez ove igre možda nikada ne bismo dobili Counter-Strike, Call of Duty, i mnoge druge FPS naslove.

Sledeće veliko ostvarenje Karmaka i ekipe bio je DOOM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version