Vesti

Blast from the past: Doom (1993)

Posted on

Nije nikakva tajna da je industrija video igara doživela pravi procvat 90-ih godina, ali Doom je ipak priča za sebe. Skromno je reći da ovaj naslov predstavlja prekretnicu za PC gejming, jer nakon njega, studio id Software više nikada nije bio isti. Ko nije imao prilike da zaigra prvi Doom, mnogo toga ste propustili. Ali prosvetlićemo vas!

Nakon uspešnog Commander Keen serijala i proslavljenog Wolfenstein 3D, koji je kasnije postao poznat kao ”otac svih 3D pucačina”, Džon Karmak i Džon Romero su došli na ideju Doom-a tokom razvoja novog, tehnološki naprednijeg endžina. Sa novim endžinom i imerzivnom 3D grafikom, Doom je potpuno zasenio tadašnje gejmere, ali i druge developere, kojima je poslužio kao uzor i decenijama kasnije.

Ako vam je ”priča” igre poznata, onda verovatno znate da je veoma bazična. Ovo je i bila namera developera, jer su u potpunosti želeli da se fokusiraju na gejmplej, koji se inače odvijao u prvom licu. Ako vam priča nije poznata, dozvolite nam da vam je prepričamo: Heroj ubija hordu demona i paklenih izroda. The end.

Doom je po mnogo čemu bio prvi. Recimo, ovo je jedna od prvih igara koje su popularizovale onlajn multiplejer, sa nativnim co-op i deathmatch modovima. Stariji čitaoci verovatno pamte da je Doom imao više modova i to je donekle istina, zahvaljujući tome što je ovo praktično prva igra koja je podržavala modovanje. Modovi su se tada zvali WAD i nisu se mnogo razlikovali od današnjih.

Razlozi zbog kojih je Doom između ostalog postao još popularniji jeste složeni dizajn nivoa i realistična fizika. Uski hodnici i oštri uglovi koji bi vodili u ogromne arene prepune užarenih metaka i prolivene krvi bili su pravi faktor uzbuđenja za igrače. Ne smemo da zaboravimo ni na tajne sobe koje su takođe bile napakovane neprijateljima za dodatni faktor iznenađenja.

Doom je postavio standard ne samo za pucačine već i za video igre u globalu. Dobio je mnoštvo nastavaka, od kojih je Doom iz 2016. godine možda i najuspešniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version