Opisi igara

PlayStation simfonija: Astro Bot recenzija

Posted on

Ukoliko neki brend ima pristojno dugu tradiciju, obično ima i maskotu koja vas odmah asocira na njega. U industriji video igara, ovo je čini se decenijama duga praksa.

Sega je imala Sonika, Nintendo Marija, Xbox Mastera Čifa, a Soni… Kreša? Ne, čekajte, zmaja Spajra? U stvari Sekboj. Ne, ne… Izgleda da je, kada je Soni u pitanju, situacija sa maskotama malo haotična. Japanska kompanija čini se tu voli da menja stvari, s vremena na vreme.

No, čim je PlayStation 5 ušao u naše domove, sa sobom je uneo i besplatnu igru koja je kroz promociju svih noviteta konzole promovisala i jače ustoličila poslednju u nizu PlayStation maskota – Astro Bota. Prvo pojavljivanje simpatičnih robotića, bilo je u sjajnoj VR igri iz 2018. godine da bi nam najnovije i ujedno treće izdanje došlo u vidu upravo ove, najgrandioznije do sada. Avanture koja nosi jednostavno ime – ime svog protagoniste.

Da je u pitanju aktuelna Sonijeva maskota, lako je uočiti igrajući ovu igru. Hrpa PlayStation elemenata i kultnih likova su predvođeni upravo Astro Botom, kao nekakvim mesijom koji PlayStation vodi u još svetliju budućnost.

Za početak, važno je napomenuti da je ova igra 3D platforma. Pripadnik žanra koji je izgubio na popularnosti proteklih deceniju i po, ali i te kako zaslužuje da se vrati u punoj slavi. Sa zadovoljstvom mogu da izjavim da je Astro Bot savršen primer i obrazloženje zašto je to apsolutna istina. Ovo je jedna od najlepših iteracija 3D platformera na modernoj pozornici.

Premisa igre je veoma jednostavna. Džangrizavi vanzemaljac je ukrao jezgro svemirskog broda kojim su robotići putovali kroz kosmos. Ovo je učinilo da se brod raspadne na sastavne delove, posada rasturi po mnogim svetovima a Astro Bot dobije za zadatak da sve vrati u prvobitno stanje i usput se osveti zelenom napasniku.

Kroz igru, spašavaćete članove posade dok je glavna nagrada svakog od svetova, neki od centralnih delova srušenog svemirskog broda. Brod je zapravo u obliku PS5 konzole, a delovi su procesor, grafička jedinica i ostali hardver. Vrlo domišljato, vrlo linearno, a više od svega zabavno!

Pronaći sve članove, povod je za detaljno istraživanje. A svetovi su dušu dali za velike količine zavirivanja u svaku pukotinu i razmatranje mogućih skrovišta i zagonetki. Među ovim robotićima, nalaze se i VIP članovi, odnosno robotizovane verzije nekih od najznačajnijih likova bogate PlayStation istorije. Kratos, Nejtan Drejk pa i Bloodborne lovac, samo su neki od njih. A dok većinu samo spašavate, neke od njih možete i da kontrolišete u specijalnim nivoima!

Astro Bot je bukvalno Super Mario na Sonijev način. Kontrole su utegnute, načini za pobediti protivnike maštoviti i raznovrsni a nivoi spektakularno dizajnirani. Specijalne alatke koje dobijate u pojedinim misijama, svaki put su uspevale da mi izmame osmeh na lice, ali kada pogledam igru u globalu – a šta nije? Kompletno iskustvo je jedno intenzivno i osvežavajuće krstarenje i evociranje ne samo na neke davne igre, već i na sam osećaj kako je to bilo iskusiti čari interaktivne zabave po prvi put.

Možda i najveća zvezda igre, jeste iskustvo koje pruža DualSense kontroler. Nesumnjivo smo se do sada navikli na njegove mogućnosti – prvenstveno HD vibracije i trigere koji pružaju otpor pri pritiskanju. Ali baš kako je to i ASTRO’s playroom po pojavljivanju PlayStation 5 konzole učinio, Astro Bot kao da je usavršio.

Svaki korak, udarac, skok, zapljuskivanje vode, prolazak kroz lišće, šrafove, prepreke – sve ćete osetiti kroz kontroler. Verovatno najzabavniji momenti ovog tipa, bili su mi trenuci kada vraćate svemirski brod u prvobitni oblik. Instaliranje hardvera sa sve zavrtanjem šrafova, uglavljivanjem delića i pranjem i glačanjem šasije, nešto su što želim da demonstriram celoj familiji, prvom prilikom kada mi dođu u goste. Da, igra čini da malo podetinjiš!

Vizuelno, Astro Bot gotovo da nema nikakvu manu. Ja sam konstantno imao utisak da je rezolucija varirala, pa je povremeno padala ispod 4K kako performanse ne bi trpele. To mi je bila i jedina zamerka, jer sam imao neodoljivu potrebu da prikaz slike bude što oštriji.

Što se modela, efekata i generalnog dizajna tiče, tu je sve apsolutno savršeno. Da ne pominjem animacije, koje su toliko simpatične da ne mogu da se setim kada sam poslednji put uz igru bio toliko očaran njenim simpatičnim šarmom i humorom.

Ovo počinje da se ističe naročito kada uspete da povratite određen broj izgubljene posade. Što ih je više, to su luđi i zanimljiviji. U centralnom nivou gde popravljate brod, možete i istraživati okolinu za šta je potrebno da imate i što veću posadu. A kada ona počne da broji i nekoliko stotina robotića koji haotično u maniru Pikmina prate vođu i zajedničkim naporima premošćuju prepreke, nema tog igrača koji se bar na tren neće ponovo osetiti kao da kontroler drži po prvi put u životu, oduševljen onim što vidi.

Šarm se naravno ne zaustavlja na gejmpleju i vizuelnom utisku, već je u potpunosti kompletiran audio podlogom. Osim što ćete iz kontrolera čuti sijaset zvukova kako biste se što dublje uživeli, pozadinska muzika je očekivano zarazna i neće vam dosaditi. Varijacije tema iz prethodih naslova i neke nove, stavljaju konačni pečat na celu atmosferu. Ako ništa, poslušajte numeru pod imenom Tite Mites (Crystal Cave) i kažite mi da nije u pitanju nešto što biste krišom i sa zadovoljstvom slušali!

Celokupna avantura traje desetak sati, ali ovo će varirati u zavisnosti od toga koliko ste detaljni. Ukoliko želite da pronađete baš svakog robotića i otključate svaki skriveni nivo, broj sati bez problema može da se duplira nakon prvog prelaska glavne priče.

Pre nekoliko dana me je drugarica pitala kakva je Astro Bot igra, na šta sam joj odgovorio da je to nemoguće opisati i da će morati sama da je isproba. Svega par sekundi nakon toga, uvideo sam da zapravo moj posao i jeste da igru opišem i da me pisanje recenzije čeka ovog popodneva. Ovo je iskreno učinilo da se uspaničim na trenutak! A sada gledajući na upravo otkucan tekst, vidim da je razlog za strah bio delimično opravdan. Gotovo je nemoguće iskustvo igranja ove igre preneti na papir!

Jedino što mi je preostalo, jeste da dočaram svoje oduševljenje igrom, a ono je rekao bih bilo dosta evidentno u onome što ste upravo imali priliku da pročitate. Ako volite 3D platforme ili bar igre prožete dečijom energijom, neoprostivo bi bilo da ovoj ne date šansu. Jedno od najsimpatičnijih osveženja ove godine. Nemojte da ga propustite!

Astro Bot je dostupan za PlayStation 5

Autor: Milan Živković

Igru ustupio: PlayStation

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version