Gadgets

Crne ovce u svetu PC periferija – najbizarniji miševi u istoriji računara

Posted on

Foto: cores.emory.edu

U svetu računarskih miševa, inovacije često prelaze granice praktičnosti. Ove neobične ideje predstavljaju fascinantne pokušaje da se redefiniše način na koji ”komuniciramo” sa našim računarima, ali, očekivano, nisu svi u tome uspešni. Neki od ovih kreativnih izuma su se na tržištu pokazali kao posebno beskorisni i nepotrebni, ali ako ništa drugo, dali su nam ideju za tekst koji upravo čitate!

MonsterGecko Pistol Mouse

Haos, adrenalin, tenzija i uzbuđenje – svi ovi pojmovi su sinonim za dobru pucačinu iz prvog lica, posebno za one kompetitivnog tipa. Nema boljeg osećaja nego kada napravite dobar clutch ili uzmete ace. Međutim, nekim igračima ovaj osećaj nije bio dovoljan, zbog čega se pojavila potražnja za nečim što će imerziju u FPS igrama dovesti do maksimuma.

Tu na scenu stupa MonsterGecko Pistol Mouse, žični USB miš sa 800 DPI i velikim plastičnim pištoljem pričvršćenim na vrh, gde okidač ima funkciju levog klika (naravno). Kao nešto što je možda zvučalo dobro na papiru, čudne kontrole i bizarna ergonomija čine MonsterGecko Pistol Mouse praktično neupotrebljivim. A i neće vam pomoći da postanete bolji u pucačinama.

Jela Skype Mouse Phone

Najrazličitiji programi i onlajn platforme za komunikaciju su danas skoro potpuno zasenili mobilne telefone, ali to nije uvek bio slučaj. Jedan od najuvrnutijih koraka u ovoj tranziciji pojavio se 2007. godine u vidu miša po imenu Jela Skype Mouse Phone.

Sa ekranom od 1,3 inča i numeričkom tastaturom, možete ga priključiti na računar i koristiti kao telefonsku slušalicu tokom vaših Skype poziva, a kada završite razgovor, možete ga sklopiti poput Transformersa i potom koristiti kao standardnog miša. Naravno, ne može da obavlja obe funkcije istovremeno, ali čovek bi pomislio da bi posle skoro 20 godina neki tech zaluđenik pronašao rešenje ovog problema. Ko zna, možda za par godina dobijemo Discord Mouse Phone, ali ćemo se do tada svakako držati slušalica i klasičnog miša.

Thanko Electrode Mouse

Pri kupovini miša, prosečna osoba verovatno nema neke sulude zahteve, osim da uređaj dobro leži u ruci i da pre svega radi. Scroll točkić i nekoliko dodatnih tastera su uvek dobrodošli, čisto da bismo sebi olakšali neke specifične taskove. Japanskoj kompaniji Thanko to nije bilo dovoljno, zbog čega je sredinom 2000-ih predstavila miš koji, pored gorepomenutih funkcija, korisnicima omogućava da ”vežbaju mišiće” slanjem elektrošokova.

Na kabl miša se priključuje utičnica koja povezuje četiri elektrostimulacione elektrode koje korisnici mogu da prikače bilo gde na svom telu (…). Posebnim tasterima sa strane miša, Thanko Electrode Mouse vam omogućava da šaljete elektrostimulacione impulse za toniranje mišića dok igrate igre ili radite izveštaj za posao. Zvuči kao nešto što vam totalno ne bi odvlačilo pažnju!

RollerMouse 3

Podržavamo ljude sklone inovacijama i one koji pokušavaju da se udalje od ustaljenih normi, ali ne podržavamo ideje koje nemaju nikakvog praktičnog smisla i koje postoje samo da bi bile drugačije. Ovom prilikom govorimo o RollerMouse 3, koji u odnosu na druge primere sa ove liste verovatno najmanje liči na miša.

Kao glorifikovani oslonac za šake, RollerMouse 3 se pričvršćuje za donji deo tastature. Osnovna ideja ovog ”miša” je mogućnost upravljanja kursora bez pomeranja ruku sa tastature. Umesto pokreta po standardnoj, ravnoj podlozi, kretanje se kontroliše valjkom koji se pomera levo-desno za svrhu horizontalnog pomeranja kursora, dok se vertikalno pomeranje kursora kontroliše rotacijom valjka oko svoje ose. Pokušajte da igrate FPS igre na ovom čudu!

Hanwang T&Mouse

Touchpad tehnologija je opstala jer je u određenim aspektima prosto bolja od standardnih miševa. Ali šta bi se dogodilo kada bismo spojili ove dve tehnologije? Odgovor na ovo pitanje nam je 2010. godine dala kineska kompanija Hanwang sa svojim ”revolucionarnim” izumom T&Mouse.

Na prvi pogled, oblik podseća na tradicionalni miš tog vremena, ali na mestu gde ljudi inače stavljaju šake svoje (najčešće) desne ruke, nalazi se veliko udubljenje. U tom udubljenju nalazi se ekran osetljiv na dodir, a sa strane miša je stylus olovčica koja je smeštena u poseban žleb. Miš potom možete koristiti kao klasičan touchscreen što zvuči veoma nepraktično, što zbog ograničenog prostora, što zbog činjenice da konstantno morate da pazite da se sam miš ne pomera dok crtate, pišete ili obavljate druge zadatke koji zahtevaju visoku preciznost i stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version