Vesti

Blast from the past: The Legend of Zelda (1986)

Maleni dečak Link je svoju prvu avanturu otpočeo u The Legend of Zelda, prvencu legendarnog Zelda serijala. Iza igre stoje Nintendo i čuveni Šigeru Mijamoto, koji su ovim naslovom postavili temelje za jednu od najomiljenijih i najigranijih franšiza u istoriji video igara. U ovoj igri se po prvi put upoznajemo sa fantastičnim kraljevstvom Hyrule, a po pitanju hronologije serijala, radnja se odigrava unutra ere zvane “Era of Decline”.

Igrači u ulozi Linka imaju zadatak da sakupe sve fragmente magičnog artefakta ”Triforce of Wisdom” i da spasu princezu Zeldu od zlog čarobnjaka Ganona. Link avanturu započinje samo sa štitom, a pri ulasku u pećinu dobija svoj prvi mač uz čuvenu rečenicu “IT’S DANGEROUS TO GO ALONE! TAKE THIS”.

The Legend of Zelda je oduševila publiku svojim revolucionarnim nelinearnim gejmplejom, koji sadrži elemente iz žanrova akcije, avanture i RPG-a. Igra poseduje i veoma bogat svet za istraživanje, sa prostranim šumama i mračnim tamnicama. Svaka tamnica je lavirint za sebe, sa tajnima prolazima, zagonetkama, blagom i velikim brojem neprijateljima koje je potrebno savladati.

Nakon inicijalnog prelaska kampanje, za šta je bilo potrebno oko osam sati, pred igračima se otvara opcija ponovnog igranja zvana Second Quest. Second Quest pruža daleko izazovnije iskustvo sa moćnijim neprijateljima, drugačijim dizajnom tamnica i rasporedom predmeta.

The Legend of Zelda se prvo pojavila za Family Computer Disk System, dok je godinu dana kasnije stigla i na NES. The Legend of Zelda je uvela inovativni save sistem za NES pomoću koga su igrači mogli da sačuvaju napredak u igri i naknadno nastave svoju avanturu. Time je postavljen novi standard za sve video igre na kućnim konzolama. Naravno, ne smemo da zaboravimo ni na fantastični soundtrack i legendarne zvučne efekte iz igre.

Sa preko 6,5 miliona prodatih kopija, The Legend of Zelda je ostvarila ogroman komercijalni uspeh na izlasku, a vremenom je prerasla u franšizu koja nastavke dobija i dan danas. Do sada je izašlo na desetine nastavaka i spin-off naslova, kao što su Ocarina of Time, Majora’s Mask, Breath of the Wild i mnogi drugi. U maju 2023. godine izašao je i Tears of the Kingdom, nastavak za The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top