PC

Denovo i sam koristio pirate u svom softveru?

Denuvo, duboko kontroverzni program zaštite video igara od piraterije, malo malo pa je u centru pažnje gejmerskih medija i zajednica.

Poslednji u nizu je slučaj igre RiME koja je piratizovana u roku od 6 dana od izlaska igre, i pored Denuvo zaštite, a izdavači igre su obećali i ispunili uklanjanje Denuva kada je izašao pirat.

Krekovanje igre otkrilo je još jednu mračnu tajnu Denuva, igra je počela znatno brže i stabilnije da radi jednom kada je ovaj sistem zaštite uklonjen, a navodno je Denuvo slao neverovatno veliki broj provera ka serverima svake sekunde, što je praktično uništavalo performanse računara prilikom igranja igre.

Poslednji skandal vezan za ovu kompaniju ima veoma zanimljiv i u neku ruku poetski obrt. Dolazi nam sa jednog ruskog foruma, zapažen od strane budnog oka Reddita. Naime, jedan korisnik na forumu rsdn.org, koji se predstavlja kao radnik u ruskoj firmi VMProtect, objasnio je kako je kompanija Denuvo na prevaru koristila njihov VMProtect bez licenciranja. Njih je Denuvo, inače austrijska firma, pre oko 3 godine kontaktirao radi pribavljanja licence za korišćenje njihovog rešenja zaštite u samom Denuvu, ali su želeli da plate samo standardnu licencu od 500 dolara, koliko inače košta jedna jedinica ovog usko specijalizovanog softvera.

Naravno, Rusi su rekli da to ne ide tako, i da ukoliko žele da koriste VMProtect u okviru Denuvo sistema, da će morati da naprave potpuno novi ugovor i softver specijalizovan za Denuvo, što je posao vredan nekoliko stotina hiljada dolara. Austrijancima se to nije sviđalo, ali su ipak nabavili standardnu VMProtect licencu od 500 dolara i zatim neovlašćeno počeli da je koriste svuda za potrebe Denuvo zaštite – dakle suštinski su piratizovali softver.

Kada su Rusi shvatili šta se dešava, kontaktirali su Denuvo i zahtevali su ili da se plati ili da se VMProtect ukloni iz Denuva, ali kako je Denuvo odbijao svaki dogovor, Rusima je preostalo samo da pokrenu tužbu. Ovaj post sa pomenutog ruskog foruma je iz 22. marta ove godine, ali je tek juče privukao internacionalnu pažnju na Redditu, tako da je u međuvremenu stigao i odgovor iz kompanije VMProtect koja je rekla da je “nesporazum” između njih i Denuva zastarela stvar, odnosno da je na kraju postignut dogovor, što u praksi znači da je Denuvo ipak morao da pristane na adekvatno plaćanje za korišćenje VMProtect zaštite u Denuvu ili ga ukloni.

Ipak, ostaje činjenica da je toliko hvaljeni antipiratski softver gotovo 3 godine koristio tuđi program bez licence.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top