Hardware

HARDWARE: Steelseries Rival 3 Wireless

Steelseries se najčešće pozicionira kao brend namenjen eSports profesionalcima koji hoće samo vrhunske performanse i ne žale novca da to dobiju. Međutim proizvod koji smo dobili na test unekoliko iskače iz tih parametara – u pitanju je bežični miš, primena mu je dosta šira od tvrdokornog gejminga a ni cena nije previsoka. Jasno je da nam je već prilikom najave privukao pažnju.

Rival 3 Wireless

Uređaj dolazi u relativno maloj kutiji u tipičnom SteelSeries dizajnu gde je navedeno nekoliko najbitnijih karakteristika ali vrlo jasno pominjanje kako su profesionalci osvojili najviše novca u nagradama na eSports turnirima upravo koristeći opremu ovog brenda. Kada se otvori kutija nailazi se na zaprepašćujuće malo stvari – praktično je tu samo miš! Nema nikakvih dodatnih adaptera, kablova niti bilo čega, tu je samo vrlo tanano uputstvo na papiriću. A sve je zapravo upakovano u miša, tačnije u njegov spremnik koji se nalazi sa zadnje strane gde je i wifi adapter i gde idu dve standardne baterije AAA tipa koje se dobijaju u pakovanju. I to zapravo na najbolji način i opisuje filozofiju ovog miša, u pitanju je uređaj koji uvek treba biti spreman da ga možete poneti sa sobom, da sve staje u njega i uvek ste spremni da se igrate!

Sam miš je vrlo sličnog oblika kao standardni Rival 3 s tim da naravno nema kabla tako da je u pitanju miš relativno manjih dimenzija na šta treba obratiti pažnju ukoliko imate veliku šaku ili preferirate palm grip način držanja miša. Skoro pa da je simetričan s tim da se pod palcem desne ruke nalaze forward i back tasteri tako da nije baš 100% prilagođen i levorukim korisnicima. Sa sve baterijama je težak samo 106 grama, a može se koristiti i sa samo jednom baterijom kada težina pada na 96g. Materijal od koga je izrađen je relativno čvrsta plastika bez nekih gumenih delova koji su se pokazali kod ranijih SteelSeries modela da su podložni relativno brzom habanju. Sa donje strane se nalaze tri standardna klizača kao i prekidač kojim isključujete miša ili prebacujete u jedan od dva bežična moda povezivanja. Sa gornje strane se osim dva glavna dugmeta i već pomenuta dva sa strane nalazi dugme za prebacivanje CPI osetljivosti kao i točkić koji daje jako lep osećaj u radu samo blago hrapavom gumiranom površinom. Interesantno za jedan bežični miš koji obično nemaju osvetljenje usled štednje baterije jeste i da je sam točkić prosvetljen RGB LED svetlom a možete ga čak i prilagoditi da vam na primer signalizira notifikacije u igrama ili u operativnom sistemu.

Glavni adut Rival 3 Wireless miša jeste povezivanje preko sistema koji SteelSeries naziva Quantum Wireless 2.0 a koje omogućava jednako brz prenos podataka kao i preko kabla tako da se prilikom igranja izbegava bilo kakav lag i performanse su praktično na nivou modela sa kablom dok je udobnost značajno veća. Učestalost komuniciranja sa računarom jeste 1.000Hz, odnosno informacije se razmenjuju 1.000 puta u sekundi. Da bi se koristio ovaj način povezivanja morate upotrebiti mali USB adapter koji ima svoje mesto u samom „gepeku“ na leđima miša gde su i baterije a dovoljno je mali tako da neće sigurno smetati čak i ako ga trajno ostavite u USB portu. Dodatna prednost je što ovo nije jedina vrsta povezivanja koju ovaj miš podržava – tu je i Bluetooth 5.0 preko koga ga možete povezati na širok dijapazon uređaja od laptopa preko tableta, televizora i slično. Meni je konkretno ovo jako korisno jer miša koristim dok se igram na kućnom računaru i tu je naravno USB port stalno zaboden u port na zadnjoj strani, ali mi takođe treba i miš da koristim uz laptop kada sam negde u pokretu. U tom slučaju je dovoljno da miša samo ponesem, adapter obično i ostavim u desktop računaru, i kada mi treba uz laptop samo ga upalim prebacivanjem prekidača u Bluetooth mod. Zaista sve radi savršeno i bez bilo kakvih problema sa uparivanjem a uređaj je dovoljno mali da mi ne smeta u rancu uz laptop.

Stavka koja se takođe nalazi napisana već na samoj kutiji jeste i „baterija koja traje godinu dana“ i zaista jeste tako, tj baterija je deklarisana da traje više od 400 sati zahvaljujući mnogobrojnim optimizacijama kako samog senzora tako i sistema komunikacije sa računarom, čak i uprkos RGB LED osvetljenju na točkiću. Naravno jasno je da ako miš koristite 8 sati dnevno to baš i neće biti godinu dana, ali je procena stručnjaka iz SteelSeries da je to neki prosek, pogotovu što miša ne koristite non-stop čak i kada jeste za računarom. Nismo ovo mogli u potpunosti da ispitamo jer je miš kod nas tek par nedelja, ali povratne informacije vezane za stanje baterije iz SteelSeries Engine softvera govore o tome da bi baterije trebalo da traju deklarisani period. To ima i nekih efekata na koje se morate malo navići, pa mi je tako povremeno delovalo da se miš previše brzo „uspava“ pa se mora kliknuti (ne registruje pokret) da bi se ponovo aktivirao, ali kada shvatite o čemu se radi to vam posle postane potpuno prirodno.

TrueMove Air optički senzor koji se nalazi u mišu je razvijen u saradnji sa PixArtom specijalno za SteelSeries i definitivno doprinosi štednji baterije a zanimljivo je da nudi zapravo znatno bolje performanse nego što je to slučaj kod standardnog Rival 3 miša – tamo je osetljivost do 8.500 CPI, dok Rival 3 Wireless senzor ima osetljivost do čitavih 18.000 CPI što ga svrstava u red potpuno profesionalnih miševa i senzora. SteelSeries je takođe izgleda dosta slušao kritike kako njihovi uređaji nisu baš dugotrajni pa su tako sada ugradili nove prekidače koji su deklarisani na čitavih 60 miliona klikova što je zaista impresivno i retko se viđa među gejmerskim uređajima. Konačno preko SteelSeries Engine softvera možete podešavati različite detalje poput koraka u kojima se menja CPI osetljivost, RGB osvetljenje, dodeliti druge funkcije tasterima i slično.

Zaključak

Možda i najveća prednost Rival 3 Wireless miša jeste njegova preporučena cena od oko 60 evra – za taj novac je teško naći bilo dobrog gejming miša renomiranog proizvođača, bilo dobrog bežičnog miša, a ovaj model objedinjuje obe stvari. I na taj način nije izbor samo za eSportiste i tvrdokorne gejmere, već i za one koji bi povremeno da se poigraju a povremeno da imaju miša za korišćenje uz poslovni laptop ili neki sličan uređaj. Oni sa većom šakom bi ipak trebalo da probaju uređaj pre kupovine, ali svi ostali koji imaju baš neke ovakve zahteve zaista moraju uzeti Rival 3 Wireless u razmatranje prilikom kupovine.

OVAJ TEKST SE ORIGINALNO POJAVIO U NOVEMBARSKOM 142. BROJU ČASOPISA PLAY!ZINE MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top