Gadgets

Mala da manja ne može biti: Apex Pro Mini Wireless

SteelSeries Apex Pro tastature donose na tržištu jedinstvenu mogućnost promene brzine i nivoa aktuacije svakog pojedinačnog tastera a sada smo pod prstima dobili jedan zaista minijaturni primerak koji će zauzeti jako malo prostora na stolu. 

Apex Pro Mini Wireless

Prvo što se primeti kod Apex Pro Mini tastature jeste koliko je mala – pri čemu smo mi već navikli na TKL, tj tenkeyless, što podrazumeva tastaturu kojoj je „odsečen“ deo sa numeričkim tasterima ali joj je i dalje ostao deo sa kursorskim strelicama i pratećim tasterima iznad njih. Međutim Mini verzija kod SteelSeries označava 60% veličine, praktično je na raspolaganju samo ono što imate do Enter tastera, nema ničega sa desne strane a ne postoji ni gornji red funkcijskih tastera. Zapravo je ceo dizajn toliko minimalistički sa tako tankim ivicama da su neke funkcije do kojih možete doći kombinacijom tastera odštampane sa strane jer nije bilo mesta na kućištu. Inače je samo kućište izrađeno od vrlo kvalitetnog aluminijuma pa osim kompaktnih dimenzija ovaj proizvod odiše i dozom robusnosti koja uliva sigurnost da ćete moći jako dugo da ga koristite. 

Tasteri zaista prelepo prosvetljeni RGB osvetljenjem koje se može podešavati na sve moguće načine a nogice sa donje strane omogućavaju da tastaturu podesite u nešto viši položaj bez kompromisa u pogledu stabilnosti. Prosto i na prvi i na drugi i na treći pogled ovo je vrlo uređaj vrlo jednostavnih linija i minimalističkog dizajna ali koji odiše luksuzom i prestižom. 

Naravno na to treba dodati mogućnost bežičnog povezivanja, bilo preko 2.4GHz Quantum wireless 2.0 wifi konekcije preko USB adaptera koja omogućava potpuno identične performanse kao i preko kabla, bilo preko Bluetooth konekcije koja omogućava lako povezivanje sa velikim brojem različitih uređaja. Konačno kada vam zatreba da napunite bateriju tu je USB-C kabl preko koga se uređaj i puni. Trajanje baterije je osrednje i iznosi oko 30 sati kada se koristi Quantum Wireless ili 40 sati kada se koristi Bluetooth, naravno sa uključenim RGB osvetljenjem. 

Tasteri

Glavna karakteristika Apex Pro modela tastatura su ipak njihovi fenomenalni OmniPoint mehanički tasteri koji omogućavaju veliku dozu podešavanja. Naime oni ne funkcionišu kao klasični mehanički tasteri već se njihov hod reguliše magnetnim poljem pa tako možete iz SteelSeries GG softvera podešavati da hod tastera koji može ići od toga da se klik registruje na praktično blagi dodir u vidu hoda od 0.1mm pa do toga da morate potpuno da ga pritisnete sa hodom od 3.8mm. Još je interesantnije što to podešavanje možete vršiti za svaki taster pojedinačno pa tako recimo možete da budete laganiji sa WASD tasterima a da razmak morate baš da pritisnete da biste skočili, ili prosto bilo koja druga kombinacija koja vama odgovara, mogućnosti su skoro pa neograničene. Zanimljiva je i činjenica da jednom tasteru možete dodeliti dve funkcije zavisno od toga koliko ga duboko pritisnete, pa recimo tako na običan pritisak na W možete da hodate, dok ako ga baš jako, tj duboko pritisnete vaš karakter u igri će potrčati, što opet otvara gomilu kombinacija i mogućnosti prilagođavanja. Osim toga SteelSeries tvrdi da OmniPoint tasteri imaju 11 puta brži odziv i 10 puta bržu aktuaciju u odnosu na standardne mehaničke tastere što će sigurno značiti onima koji rade puno akcija u minuti. Uz to su još i oko dva puta dugotrajniji s obzirom na manje pokretnih delova. 

Zaključak

SteelSeries Apex Pro Mini Wireless je praktično sam vrh mehaničkih tastatura u bežičnom i malom izdanju, ukoliko je to nešto što tražite za svoje gejming iskustvo praktično ne postoji nešto bolji izbor. Međutim kao što je uvek slučaj sa najnovijim i najboljim tehnologijama one su izuzetno skupe, preporučena cena ovog uređaja je 259.99 evra, dok se kod nas u prodaji nekada nalazi i po ceni koja se približava cifri od skoro 300 evra što je cena nekih gejming konzola novije generacije.

Karakteristike:

ModelApex Pro Mini Wireles
TipMehanička bežična tastatura
TasteriOmniPoint 2.0 podesivi
DodatnoRGB osvetljenje
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top