Gadgets

Za brz i precizan gejming: Steelseries Aerox 5 recenzija

Trend rupičastih laganih miševa se nastavlja pa je Steelseries odlučio da obogati svoju ponudu sa modelima namenjenim malo profesionalnijem tržištem sa malo zahtevnijim karakteristikama a osnovni primerak iz nove serije nam je stigao i na test. 

Aerox 5

Aerox 5 serija sledi istu filozofiju koju imaju i Aerox 3 modeli, s tim da su Aerox 3 više nekako „i za svaki dan i za gejming“, dok se Aerox 5 pozicioniraju baš isključivo kao ozbiljni gejming miševi za one koji žele ekstremno lagane uređaje. I po obiliku su dosta slični i Aerox 5 je miš nekih srednjih dimenzija gde dominiraju rupičasta leđa a koja mu omogućavaju u standardnoj varijanti ima težinu od samo 66 grama. Kroz rupičastu ljušturu prolazi RGB osvetljenje koje možete podešavati, a interesantno je primetiti da točkić nije prosvetljen. Bitno je nagalsiti da je tu i Aquabarrier premaz na svim unutrašnjim komponentama pa ukoliko nešto prolijete po mišu nema nikakvih problema, s tim da ga naravno ne treba potapati u vodu na duži period. Uređaj je načelno simetričnog oblika ali opet dolazimo do situacije da su dodatni tasteri pozicionirani pod palcem desne ruke. A kod ovog modela to ima još više značaja jer su ti tasteri baš nešto što može napraviti razliku u igri.

Prvo što upada u oči na inače crnom mišu jeste srebrni taster koji je malo napred i izbačen pa ćete ga vrlo lako naći pod palcem za neko aktiviranje snajpovanja ili tako nešto. Zatim su tu dva skoro pa standardna dodatna tastera, forward i back po defaultu u Windowsu, ali se iznad njih nalazi jedan interesantan taster koji je iste dužine kao oba ova, a koji zapravo radi gore dole i na taj način vrši dve funkcije. U prvom momentu mi je ovo rešenje bilo čudno ali sam se kasnije navikao i mislim da može poslužiti za neke funkcije, na primer imalo bi smisla da na njega menjate oružije u FPS igri pod uslovom da točkić koristite za nešto drugo, zoom na primer. Sa gornje strane su dva standardna tastera, točkić koji se naravno može i pritisnuti i jedan mali taster iznad njega koji služi za promenu CPI osetljivosti. Ukupno je na raspolaganju 9 dugmića kojima možete dodeliti različite funkcije. Sa donje strane uređaja se vrlo veliki PTFE beli klizači koji čine da miš zaista lepo leti po podlozi. 

Aerox 5 iako nije wireless miš dolazi sa kablom koji se na njega priključuje preko USB-C porta sa prednje strane dok je sa druge strane standardni USB-A konektor za računar. Kabl je izuzetno mekan i lagan, izrađen od takozvanog SuperMesh materijala, a na njemu se nalazi i čičak traka kako biste lako mogli da ga sredite u okviru stola, zanimljivo je da je čak i ona od nekog novog, lakšeg, materjala. Interesantno da je koncept odvojivog kabla verovatno upotrebljen zato što je onda školjka miša identična kao i wireless varijanta, ali to ima i nekih prednosti – na primer kabl je jedna od slabih tačaka svakog miša, lako se ošteti, pokida i slično, a zamena može biti komplikovana. U slučaju Aerox 5 ona je nikad jednostavnija – možete iskoristiti bilo koji USB-C kabl koji imate u kući, kao na primer za punjač za mobilni i nastaviti da se igrate (ili bar proveriti da je problem bio do kabla) a kasnije možete kupiti i original zamenu od SteelSeries koja košta 8 evra na sajtu. 

Performanse i utisci u radu

Aerox 5 koristi TrueMove Air senzor koji je Pixart razvio ekskluzivno za SteelSeries i on podržava rezoluciju od 18.000 CPI, pri čemu nema nikakve hardverske akceleracije a može ispratiti pokrete do brzine od 40G. Sve u svemu ovo je idealan senzor koji valja upariti sa mogućnostima više tastera za sve vrste FPS, MOBA, Battle Royale i ostalih brzih igara za maksimalno uživanje. U korišćenju ti dodatni tasteri zaista mogu da naprave razliku ali samo ako ste navikli da koristite tako nešto, tj možete da mu nađete primenu u igrama koje volite. 

Kada pogledamo dugovečnost dva osnovna tastera su urađena u najnovijoj generaciji Golden Mikro mehaničkih switcheva i SteelSeries tvrdi da mogu potrajati 80 miliona klikova, što zaista zvuči jako impresivno. 

Zaključak

Aerox 5 nastavlja trend koji je postavljen sa Aerox 3 serijom ali ga podiže na jedan viši nivo funkcionalnosti. Nažalost to donosi i nešto veću cenu koja bi trebalo da bude oko 90 evra za verziju sa kablom na našem tržištu, ali se za taj novac zaista dobija jedan vrhunski proizvod. Sve u svemu ukoliko ste u potrazi za laganim bežičnim mišem za igranje Aerox 5 predstavlja jedan od boljih izbora trenutno. 

Karakteristike:

ModelSteelseries Aerox 5
TipOptički miš
PovezivanjeUSB
Senzor18.000 CPI
DodatnoCPI prebacivanje, RGB Osvetljenje, težina 66 grama, vodootporan

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top