Gadgets

Miš za svaku priliku: Steelseries Rival 5

Rival serija miševa je kod proizvođača SteelSeries ono što bi se reklo mainstream izbor – za one koji nisu fascinirani prelakim rupičastim modelima već žele miš koji se može snaći sa svakim tipom igre a pri tome doneti solidne karakteristike i ne previsoku cenu. U tom smislu smo bacili pogled na srednji model u ovoj liniji – Rival 5. 

Rival 5

Rival 5 je dolazi u sada već standardnoj SteelSeries kutiji koja je dosta minimalistička ali stalno pokušava da istakne kako je SteelSeries oprema zaslužna za najviše eSports uspeha na takmičenjima. Sam uređaj je vrlo klasičnog oblika, skoro pa simetričan, odnosno u potpunosti je simetričan ali i dalje ima problem da se dva dodatna tastera i „klackalica“ nalaze ispod palca desne ruke, ako vam to ne smeta mogu ga lako koristiti i levoruki igrači. Sa obe strane se nalaze RGB LED trake kojima možete podešavati osvetljenje kroz softver i podržavaju Prism sistem koji je SteelSeries razvio a isto se odnosi i na prosvetljeni točkić i SS logo na zadnjoj strani miša. Pored dva standardna dugmića tu je i točkić koji je vrlo prijatan, a iznad njega se nalazi taster za promenu CPI osetljivosti senzora. Najinteresantniji dugmići se ipak nalaze ispod palca desne ruke i tu su standardna dva back/forward tastera, jedan veliki srebrni koji može služiti za neki privremeni zum ili tako nešto, kao i iznad njih jedan „klackalica“ taster koji može ići gore-dole i služiti kao neka vrsta prekidača. Ukupno je to čak 9 programabilnih tastera na mišu koji važi za generalni gejming miš što je solidno veliki broj. U tom smislu SteelSeries ovaj uređaj preporučuje za praktično sve vrste igara – od FPS, preko MOBA, MMO i drugih igara sa brzim pokretima. Na računar se povezuje preko USB kabla koji je urađen u SuperMesh tehnologiji i jako je lagan i fleksibilan. Čak i sam miš je ukupno samo 85 grama težak što nije baš u rangu najlakših modela ali spada među lakše miševe opšte namene. 

Sama plastika na mišu je da kažemo vrlo standardna, nema nekih gumiranih detalja, ali je u korišćenju prijatan i bez nekih iznenađenja. SteelSeries navodi da se ovaj uređaj može koristiti i za claw i za finger grip i za to deluje nekako idealno dok bih rekao da je za palm grip ipak malo premalih dimenzija. Jedina zamerka je što su standardni klizači od običnog materijala, iako rade sasvim dobro, dok bolje, PTFE klizače, morate poručiti kao dodatnu opremu sa SteelSeries sajta. 

Performanse i utisci u radu

Rival 5 koristi TrueMove Air senzor koji je Pixart razvio ekskluzivno za SteelSeries i on podržava rezoluciju od 18.000 CPI, pri čemu nema nikakve hardverske akceleracije a može ispratiti pokrete do brzine od 40G. Sve u svemu ovo je odličan senzor koji valja upariti sa mogućnostima više tastera za sve vrste FPS, MOBA, Battle Royale i ostalih brzih igara za maksimalno uživanje. U korišćenju ti dodatni tasteri zaista mogu da naprave razliku ali samo ako ste navikli da koristite tako nešto, tj možete da mu nađete primenu u igrama koje volite. 

Kada pogledamo dugovečnost dva osnovna tastera su urađena u najnovijoj generaciji Golden Mikro IP54 mehaničkih switcheva i SteelSeries tvrdi da mogu potrajati 80 miliona klikova, što zaista zvuči jako impresivno, jer su te cifre najčešće oko 20 ili u boljem slučaju do 40 miliona klikova kod većeg dela konkurencije. IP 54 rejting takođe znači i da su tasteri otporni na prskanje i prašinu što bi dodatno trebalo da produži njihov vek trajanja. 

Celokupna kontrola uređaja se vrši preko SteelSeries GG softvera pa tu možete podesiti šta koji taster radi, uključiti neki od predefinisanih setova komandi za popularne igre kao što su Call of Duty, Fortnite, LoL, WoW, CS:GO i druge, podesiti nivoe CPI osetljivosti, RGB osvetljenje i slično.

Zaključak

Rival 5 je miš koji zaista može ispuniti svaki zadatak koji se pred njega stavi a u poslednje vreme se preporučena cena od 69.99 evra često da naći i na značajnoj sniženju pa je to dobra prilika da se ulovi vrlo solidan miš renomiranog proizvođača sa svim vrhunskim karakteristikama za ne tako puno novca. 

Karakteristike:

ModelSteelseries Rival 5
TipOptički miš
PovezivanjeUSB
Senzor18.000 CPI
DodatnoCPI prebacivanje, RGB Osvetljenje, težina 85 grama
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top