Vesti

Preko 87% retro igara na ivici da bude zauvek izgubljeno

Postoji nešto jedinstveno u navali sećanja koju doživite kada ugledate igru koju ste voleli da igrate kada ste bili dete ili tinejdžer. Kada se vratite da igrate tu igru nakon deset, dvadeset ili čak trideset godina, obično vas pogodi mnogo jače.

Studija otkriva da je 87% klasičnih igara “potpuno nedostupno”. Uznemirujuće otkriće je danas objavljeno od strane Video Game History Foundation u obliku studije koja je ponudila poražavajuće otkriće za entuzijaste polja retro igara. Prema rezultatima ove studije, 87 posto klasičnih video igara originalno distribuiranih u Sjedinjenim Državama su “kritično ugrožene”. A implikacija je da će stvari nastaviti da se pogoršavaju kako vreme prolazi.

Detaljna studija objavljena u partnerstvu sa Software Preservation Network otkrila je da je danas komercijalno ili lako dostupno samo 13% svih igara objavljenih pre 2010. godine. Tokom faze prikupljanja podataka, analitičari su ispitivali brojne igračke ekosisteme, koje su klasifikovali kao “napuštene”, “zanemarene” i “aktivne”. Ova studija je završena koristeći nasumičnu listu od 1.500 igara iz jednog pouzdanog izvora. Tokom ove faze, analitičari su takođe koristili jedan izvor istine.

Međutim, taj broj se brzo povećao i do kraja studije je istraženo preko 4.000 igara zbog znakova života i dostupnosti. Predlažem da pogledate formalni raspored postupka koji je korišćen tokom faze istraživanja ako vas zanimaju granularni detalji studije. Ovo je bio prilično komplikovan poduhvat; ako želite saznati više o tome, pročitajte ga ovde.

Evo nekih važnih stvari koje treba shvatiti iz studije:

  • PlayStation 2, najprodavanija konzola u istoriji, ima samo 12% svog celokupnog kataloga dostupno.
  • Zatvaranje digitalnih prodavnica za 3DS i Wii U ranije ove godine rezultiralo je gubitkom oko hiljadu jedinstvenih igara.
  • “Zastareli” propisi o autorskim pravima u Sjedinjenim Državama otežavaju bibliotekama i drugim institucijama očuvanju starijih video igara.

Cela količina informacija u ovoj studiji o istorijskom očuvanju video igara došla je na preko 50 strana. Ona stražuje kulturni značaj video igara, poteškoće koje postavlja koncept “ponovnog izdavanja” i kako bi situacija mogla postati još gora zbog ukidanja određenih platformi ili zatvaranja više digitalnih prodavnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top