Kolumne

Retro igre su na ivici da budu zauvek izgubljene!

Postoji nešto jedinstveno u navali sećanja koju doživite kada ugledate igru koju ste voleli da igrate kada ste bili dete ili tinejdžer. Kada se vratite da igrate tu igru nakon deset, dvadeset ili čak trideset godina, obično vas pogodi mnogo jače.

Nažalost, istraživanja pokazuju da je 87% klasičnih igara “potpuno nedostupno”. Ovo uznemirujuće podatke objavio je Video Game History Foundation u obliku studije koja je pokazala poražavajuće otkriće za entuzijaste retro igara. Prema rezultatima ove studije, ogroman broj klasičnih video igara originalno distribuiranih u Sjedinjenim Državama su “kritično ugrožene”, a implikacija je da će situacija nastaviti da se pogoršava kako vreme prolazi.

Jedna od većih prepreka u očuvanju istorije igara jeste postojanje zakona u SAD koji otežavaju arhivama, muzejima i bibliotekama da sačuvaju igre. Takođe, nećemo izuzeti činjenicu da je mnogim izdavačima zapravo u interesu da njihove starije igre budu zaboravljene i uklonjene iz distribucije kako bi mogli da prodaju “osvežena” izdanja, sa Remake ili Remaster etiketom. Ovako nešto je danas postalo standardna praksa.

Detaljna studija objavljena u partnerstvu sa Software Preservation Network otkrila je da je danas komercijalno ili lako dostupno samo 13% svih igara objavljenih pre 2010. godine. Tokom faze prikupljanja podataka, analitičari su ispitivali brojne igračke ekosisteme, koje su klasifikovali kao “napuštene”, “zanemarene” i “aktivne”. Ova studija je završena koristeći nasumičnu listu od 1.500 igara iz jednog pouzdanog izvora.

Međutim, taj broj se brzo povećao i do kraja studije je istraženo preko 4.000 igara zarad znakova “života” i dostupnosti. Predlažem da pogledate formalni raspored postupka koji je korišćen tokom faze istraživanja ako vas zanimaju detalji studije. Ovo je bio prilično komplikovan poduhvat, a ako želite saznati više o tome, posetite ovaj link.

Evo nekih važnih detalja koje treba pohvatati iz studije:

  • PlayStation 2, najprodavanija konzola u istoriji, ima samo 12% svog celokupnog kataloga dostupno.
  • Zatvaranje digitalnih prodavnica za 3DS i Wii ranije ove godine rezultiralo je gubitkom oko hiljadu jedinstvenih igara.
  • “Zastareli” propisi o autorskim pravima u Sjedinjenim Državama bibliotekama i drugim institucijama otežavaju očuvanje starijih video igara.

Ova studija istražuje kulturni značaj video igara, poteškoće koje postavljaju koncept “ponovnog izdavanja” i kako bi situacija mogla postati još gora zbog ukidanja određenih platformi ili zatvaranja više digitalnih prodavnica.

Kao što to važi u svakom aspektu kulture, i sa ogromnim procentom izgubljenih igara budućnost sama po sebi deluje neizvesno. Podsticaj je upravo na tome da igrači sada u fizičkom formatu ni ne poseduju igru već da sve ide digitalnim putem. Ovo jeste praktičnije i ima svojih pozitivnih strana, ali gotovo garantuje da zub vremena bude nemilosrdan u nekoj ne tako dalekoj budućnosti. Ipak je ovih 87% igara koje su na pragu da budu zauvek izgubljene objavljeno u periodu iz 80-ih, 90-ih, pa čak i 2000-ih.

Svaki kutak industrije zabave ima svoje probleme, ali su u industriji igara oni daleko veći. Recimo, 10% audio traka snimljenih pre Drugog svetskog rata je i dan danas dostupno, dok je kod nemih filmova to 14 procenata. Iako ove brojke deluju nisko, ipak nisu toliko dramatične kada se uzme u obzir da je u pitanju period od pre jednog veka.

Play! ima sopstvenu vrstu misije ili odavanja počasti ranoj istoriji video igara u vidu Play! Retro specijala. Do sada smo izdali 3 broja, prvi posvećen Zlatnoj eri, pa smo se potom vratili još više u prošlost kako bismo istražili prvu zamisao video igre, a prošlog meseca smo vam doneli treći specijal koji je posvećen oporavku gejming industrije nakon kraha 1984. godine. Planiramo da periodično objavljujemo još izdanja kako bismo vam predstavili dalji put kojim je, sada retro, industrija igara napredovala.

Ovo smatramo kao neku našu vrstu doprinosa da se retro igre sačuvaju od zaborava, a ovim putem kao urednik želim da vas pozovem da i vi date bilo kakav doprinos očuvanju ovog bitnog dela istorije, bilo time što ćete nas čitati i podržati ili tako što stare diskete, kertridže i diskove igara nećete jednostavno baciti.

Autor: Milan Janković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top