Domaća Scena

Play! bira: Igra godine 2023

Imate pravo jednom da pogađate koja igra je pobedila.

Tradicionalno, autori iz Play! redakcije su se okupili kako bi podelili utiske o godini za nama i razgovarali o igrama koje nas očekuju u narednom periodu. Svaki autor je, prema svom stručnom mišljenju, odabrao igru godine, razočaranje godine, kao i najiščekivaniju igru 2024.

Kao što ste verovatno već očekivali, titulu igre godine je uzeo fantastični Baldur’s Gate 3, koji se našao na listi svakog autora!

Milan Živković

Igra godine – Baldur’s Gate 3

Godina za nama će meni, kao i siguran sam mnogim drugim igračima, ostati upamćena kao jedna od najkvalitetnijih godina za igračku industriju. Neverovatna količina fenomenalnih naslova nakon, reklo bi se suše usled napornih pandemija. Ja lično kada se osvrnem, ove godine sam se verovatno najviše zabavio uz čak četiri naslova – Dead Island 2, novu Zeldu, domaći Scars Above i rimejk Rezija četvorke. A bilo je tu još dosta naslova koji su mi bili gotovo podjednako zabavni. Međutim kada govorimo o igri godine, tu nema mnogo mesta za subjektivno mišljenje. To mora biti naslov koji je privukao najviše pažnje zbog svojih kvaliteta. I kako onda da se ne pomene sjajni Baldur’s Gate 3? Igra koju jedva da sam stigao da zaigram, pa bez obzira što su mi pažnju odvlačili mnogi drugi, meni lično interesantniji naslovi, jeste ona kojoj bih dao titulu igre godine. Kao najglasniju i za najširu publiku, Baldur’s Gate 3 je nesumnjivo krunisao jednu od najkvalitetnijih godina u istoriji video igara.

Razočaranje godine – The Lord of the Rings: Gollum

Interesantno je kako jedna od najboljih godina za gejming sa sobom nosi i zavidan broj razočaranja. Ja bih ovom prilikom naveo svega dve igre. Forspoken je već i pre izlaska sugerisao da nešto neće biti u redu sa igrom, ali je nakon izlaska opravdao mnoge sumnje. Suštinski dobra ideja izrođena je dosta lošom prezentacijom. Ali ništa se ne može uporediti sa nesrećnom igrom iz univerzuma Gospodara Prstenova, sa protagonistom kakvog niko nije očekivao. Gollum je igra toliko pogrešna u svakom smislu, da bez obzira šta ste očekivali od nje, nije bilo moguće da ne budete razočarani.

Najiščekivanija igra 2024. godine – Final Fantasy VII Rebirth

Već mi je pet naslova na pameti, kad pomislim na narednu godinu. Jedva čekam da zaigram Granblue Fantasy u potpunom RPG izvođenju, princezu Pič u glavnoj ulozi i Dragon’s Dogma nastavak na koji čekam punu deceniju. Ali nekako kao da svu slavu odvlači igra čiji mi je rimejk naterao suze na oči, čim sam ga zaigrao pre nekoliko godina. Final Fantasy VII Rebirth će nesumnjivo pomeriti granice i prosto ne mogu da dočekam da je se dočepam već krajem februara. Kako stvari stoje, pred nama je još jedna izuzetno uzbudljiva godina tako da proredite treptanje, da vam nešto slučajno ne promakne!

Igor Totić

Igra godine – Baldur’s Gate 3

Apsolutni dobitnik u godini gde je bilo ogromne konkurencije, Baldur’s Gate 3, oduvao je moja očekivanja iako sam bio deo Early Access ciklusa. Ova igra je uspela da počeše stari Bioware svrab gde mi je bila potrebna odlična RPG avantura sa ogromnom količinom izbora, posledica i putanja. Svaki momenat BG3 je bio apsolutno savršen i nijedna igra koja je izašla ove godine nije ni blizu ovom iskustvu. Što kažu, ovo je igra generacije ali se svakako nadam da će developeri shvatiti ovo kao inspiraciju za budućnost video igara i vratiti se svom izvoru – umetnost i zabava a ne monetizacija. 

Razočaranje godine – Final Fantasy XVI

Želeo sam da stavim Starfield ali kada sam napokon očistio ceo FFXVI, mislim da je ova igra ipak ”dobitnik” ove kategorije. FFXVI ima fenomenalan početak koji smo mogli videti u demo-u, sa kojim smo dobili obećanja epskog nastavka ovog serijala, da bismo na kraju dobili potpuno identičan gejmplej sa 20 sati sinematika do kraja igre. Eikon bitke, iako fenomenalne, ne mogu da promene moje generalno mišljenje i moje razočaranje u igru. FFXVI je arkadna akcija sa nimalo RPG elemenata i nimalo izbora sa vrlo bazičnim sistemom napredovanja. Priča, iako epska, je puna rupa i tema koje se spomenu jednom i potpuno zaborave kasnije da bi se opravdao negativac. Final Fantasy XVI je trebalo da bude mnogo više od ovoga, ali smo na kraju dobili interaktivni film. 

Najiščekivanija igra 2024. godine – Warhammer 40000: Space Marine 2

Ne bih bio ja kad ne bih rekao Warhammer 40000: Space Marine 2. Nažalost odložen za 2024. godinu, Space Marine 2 je igra kojoj se vrlo radujem. Prvi deo je na mene ostavio toliki utisak i inspirisao me da vodim svoje FRP-ove, da uđem u vode farbanja figurica pa i malo da igram tabletop bitke. Naravno, Dawn of War je imao svoj uticaj, ali Space Marine je utanačio moju ljubav prema ovom univerzumu. Pa nije ni čudo da sam veoma srećan što ćemo dobiti nastavak. Inicijalni trejleri izgledaju fenomenalno i čini mi se da su zadržali srž prvog dela i dodali još ludnice na sve. U ime Imperatora, želim da ova igra bude i više nego što se nadam.

Nikola Savić

Igra godine – Baldur’s Gate 3

Baldur’s Gate 3 je igra kojoj sam ove godine ostavio skoro 300 sati. Kao veliki fan Lariana još od Divine Divinity (2002), neizmerno mi je drago da ih vidim ovoliko uspešne. Potpuno zasluženo. BG3 je pomerio standarde nekoliko lestvica kada su u pitanju RPG iskustva. Neverovatna produkcija, glasovna gluma, dizajn lokacija i likova, ogromna količina kvestova gde je svaki kvest priča za sebe, svaka lokacija jedinstvena, svaka borba smislena, svaki negativac višeslojan… Teško je objasniti koliko je ovo kompleksna, kvalitetna i zabavna igra u jednom pasusu – čitajte moju recenziju!

Razočaranje godine – Starfield

Još jedan očekivan izbor u ovoj kategoriji. Mislim da sam jedan od retkih koji nisu gubili veru u Starfield do pred lansiranje. Nažalost, kada je igra izašla, polako su počele da se pokazuju sve moguće zastarelosti u Bethesda dizajnu. Užasni modeli ljudi (koji se pritom ponavljaju) i beživotne facijalne animacije, dosadni kvestovi, prazne lokacije, generički copy/paste sadržaj, površno pisanje, trapava borba, izostanak uzbudljivog istraživanja… Šteta.

Najiščekivanija igra 2024. godine – Black Myth: Wukong

Oko ovog akcionog RPG-a, baziranog na kineskom romanu „Putovanje na zapad“, se podigao ogroman hajp, i to sa razlogom. Sve što smo do sada videli kroz trejlere izgleda fenomenalno. Prelepa, iskonski „next-gen“ grafika, fluidna i zabavna borba, unikatno dizajnirani likovi, te misteriozni svet kineskih legendi koji donosi prekopotrebnu svežinu u žanr, kako u narativnom, tako i u estetskom smislu. Nadam se da neće biti flop.

Miloš Hetlerović

Igra godine – Baldur’s Gate 3

Meni je ovo pre svega čudno jer prosto nisam neki zadrti ljubitelj RPG žanra pa samim tim nisam toliko ni pratio ovaj naslov koji je dosta dugo bio u Early Access fazi. Međutim, studio Larian je pokazao kako sve te neke stvari kojih u gejming industriji ima sve manje – pošten Early Access, puno kvalitetnog sadržaja bez repetativnih gluposti, i na kraju dobro ispeglan proizvod koji dolazi iz studija koji nije važio za jedan od najjačih, do ove godine. Prosto su stvorili neverovatno iskustvo i napravili ga onako kako treba da izgleda i postavili visoko prečku koje će morati svi ostali da se drže, na veliku radost nas gejmera.

Razočaranje godine – Redfall

Nažalost, 2023. godina je bila takva da je u ovoj kategoriji konkurencija baš oštra, ali ću ja ipak odabrati Redfall koji je radio Arkane. Pre svega zato što igra dolazi iz studija koji je tradicionalno radio izuzetne i neverovatno dobro zaokružene igre, možda čak ne i toliko mainstream komercijalne. Sa dosta novca pod okriljem Microsofta i ogromnim iskustvom da naprave nešto zaista izuzetno, tu ne bi smelo da bude greške, zar ne? Očigledno sam se prevario jer je Redfall podbacio kako sa pričom, tako i sa gejmplejom, a meni pogotovu čudno čak i sa tehničkim izvođenjem. Iako je u međuvremenu tu nešto i popravljeno, Redfall je generalno jedno veliko razočarenje baš od studija od koga sam najviše očekivao.

Najiščekivanija igra 2024. godine – Homeworld 3

Trenutno mi, kao velikom ljubitelju RTS žanra, Homeworld 3 deluje kao nešto što bi zaista moglo da razdrma tržište video igara u 2024. godini vraćanjem na one osnovne vrednosti koji žanr strategija nudi. Da li će to biti dovoljno za igrače na pragu prve četvrtine 21. veka kao što je to bio slučaj kada je Homeworld davno palio i žario, još ostaje da se vidi!

Stefan Mitov Radojičić

Igra godine – Baldur’s Gate 3

Da ova igra će biti na listi mnogih (svih) ljudi, ali Baldur’s Gate 3 nas zaista vraća u zlatno doba Bioware-a. Larian je trenutno najdivniji RPG studio koji se iz godine u godinu samo poboljšava i izbacuje sve bolje i bolje naslove i priče. Pored toga verno slušaju fanove koji su i te kako uključeni u razvoj njihovih igara.

Razočaranje godine – Exoprimal

Neko bi rekao da je teško razočarati igrače sa igrom u kojoj bijete horde dinosaurusa u mecha odelu. E pa ovaj naslov je nekako uspeo u tome. Pored toga što forsira PvP, što je plaćena igra koja ima battle pass i što je bolno repetativna, ona čak i nema dovoljno jaku priču da vas zadrži da izgrajndate sve mečeve da biste videli kako se završava. Ako vam je priča zanimljiva samo pogledajte kompilaciju na YouTube-u.

Najiščekivanija igra 2024. godine – Star Wars Outlaw

Samo stavite Star Wars naslov ispred bilo koje igre i ja ću je igrati – isprobao sam čak i one dancing igre. No, čak i da se ispostavi da je ovo još jedan open-world-radio-tower-climbing simulator prepun klasičnih Ubisoft mehanika, i dalje imam neizmernu želju i volju da igram ovaj naslov i da se potpuno udubim u njegov bogati svet.

Nikola Aksentijević

Igra godine – Baldur’s Gate 3

Ne mogu reći ništa novo što već niste pročitali i što već neko nije rekao. 

Razočaranje godine – The Lord of the Rings: Return to Moria

Ova igra ni izbliza nije nešto najgore što je izašlo ove godine, pogotovu kada se sagleda konkurencija u leglu užasa. Međutim, ovde sam znatno više očekivao, i uprkos par zanimljivih i veoma pozitivnih ideja, realizacija je ispala jako nezgrapna i nesatisfaktorna, pogotovu na polju borbe koja je jedna od najgorih u survival žanru.

Najiščekivanija igra 2024. godine – Dragon’s Dogma 2

Sledeća godina je prepuna jako dobrih akcionih i RPG igara, pa je ovde bilo jako teško odabrati glavnog aduta. Međutim, prema onome što je prvi deo bio, i šta je mogao biti sa većim finansijama, izgleda da konačno dobijamo potpuno realizovanu viziju sa potencijalno jednim od najzabavnijih i najoriginalnijih borbenih sistema koji svakako odudaraju od popularnih formula. Po svemu što sam video, Dragon’s Dogma 2 ima ogroman potencijal za GOTY sledeće godine ako ispuni sva očekivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top