Vesti

Blast from the past: Rally-X (1980)

Posted on

Pred vama je igra koja je dokazala da finansijski uspeh nije jedini pokazatelj kvaliteta. Iako se Rally-X za arkade slabo prodavao van Japana, istakao se kao jedan od kultnih klasika Zlatne ere koga se nostalgičari i dan danas prisećaju. Šta je to onda činilo Rally-X posebnim?

Trkačke staze u tadašnjim igrama su izgledale više kao pokretne trake sa načičkanim objektima i vozilima za izbegavanje. ‘’Revolucionarna’’ mehanika skretanja u Rally-X je omogućila da konačno ne moramo da vozimo pravo u nedogled. Rally-X je takođe jedna od prvih igara koje su gejmerima predstavile koncept bonus nivoa, koji su se kasnijih godina ”odomaćili” u mnogim gejming žanrovima poput platformera i pucačina iz prvog lica.

Međutim, Rally-X zapravo više liči na igru preživljavanja u komplikovanom lavirintu nego na klasičnu trkačinu, sa gejmplejom nalik na Pac-Mana. Za volanom plave formule, cilj ove arkadne vožnje je da sakupite žute zastavice u svakom nivou. Zadatak vam otežavaju dosadni crveni automobili koji postaju sve brojniji i agresivniji kako napredujete kroz igru, dok je gorivo još jedan faktor na koji morate obratiti pažnju. 

Interesantno je da su tadašnji gejming mediji smatrali da je Rally-X superiorniji od Pac-Mana, ali danas znamo da nije uspeo da ga nadmaši

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version