Gadgets

Nove Lenovo AI Tehnologije na Tech World 2024: personalizacija, produktivnost i zaštita podataka na novom nivou

Posted on

Foto: Lenovo

Lenovo je otkrio svoje najambicioznije AI inovacije do sada na događaju Tech World 2024, koji se održao 15. oktobra u Sijetlu, potvrđujući svoj cilj da stvori budućnost „Pametnijeg AI za sve“. Među najznačajnijim novinama su Lenovo AI Now, lokalni AI agent koji transformiše PC uređaje u personalizovane asistente; novi ThinkPad™ X1 2-u-1 Gen 10 Aura Edition AI laptop, koji integriše AI funkcije za hibridni rad; i Lenovo Learning Zone, AI podržana lična obrazovna softverska platforma. Pored toga, Lenovo će predstaviti uzbudljive nove koncepte kao što su Lenovo „AI Buddy“, vizuelni interaktivni modul i napredne tehnološke demonstracije, uključujući Workstation AI rešenja i ThinkShield™ AI PC sigurnost, čime pokazuje svoju ambiciju da predvodi u oblasti naprednih AI rešenja.

Vođenje pametnijeg AI za sve

„U Lenovu, naša vizija je pružiti pametnu tehnologiju za sve, s neprekidnom posvećenošću oblikovanju budućnosti pokretane AI-jem. Sa jednim od najobuhvatnijih AI portfolija u industriji, pružamo moćne i fleksibilne uređaje i rešenja koja osnažuju pojedince i pokreću transformaciju u različitim industrijama“, rekao je Luka Rosi, predsednik Intelligent Devices Group u Lenovu. „Naš fokus na personalizovanim, produktivnim i zaštićenim iskustvima osigurava da naš AI-pokretan ekosistem pomaže otključavanju kreativnosti, poboljšava saradnju i besprekorno se integriše u bilo koje digitalno okruženje.“

Lenovo AI Now: Pametniji PC uređaji za svakog korisnika

Lenovo AI Now je revolucionarni AI agent dizajniran da transformiše tradicionalne PC uređaje u zaista personalizovane AI uređaje. Koristi lokalni model velikog jezika (LLM) zasnovan na Metinoj Llama 3.1, omogućavajući interakciju u realnom vremenu sa ličnom bazom znanja (PKB) korisnika bez oslanjanja na obradu u oblaku. Ovo pruža poboljšanu privatnost podataka, jer se sve interakcije čuvaju lokalno na uređaju. Korisnici mogu koristiti Lenovo AI Now za automatizaciju i pojednostavljenje širokog spektra zadataka, od upravljanja dokumentima i transkripcije online sastanaka, do upravljanja uređajem i generisanja sadržaja. Platforma podržava intuitivnu interakciju prirodnim jezikom, omogućavajući korisnicima da brzo pretražuju dokumente na uređaju, lokalne slike ili generišu sažetke teksta na osnovu specifičnih upita.

Lenovo AI Now takođe integriše funkcionalnosti PC asistenta, što korisnicima omogućava da konfigurišu svoje uređaje putem prirodnih jezičkih komandi. Na primer, korisnici mogu prilagoditi podešavanja poput osvetljenosti ekrana ili omogućiti alate za produktivnost kao što je režim zaštite očiju, sve jednostavnim pitanjem upućenim Lenovo AI Now. Uz pomoć asistenta za znanje, korisnici mogu dodavati datoteke u svoju ličnu bazu znanja, pretraživati ih i postavljati specifična pitanja kako bi došli do ključnih uvida, čineći Lenovo AI Now moćnim alatom za organizaciju velikih količina podataka.

Foto: Lenovo

Lenovo AI Now je dizajniran sa robusnim sigurnosnim merama kako bi zaštitio podatke korisnika i privatnost. Lična baza znanja čuva sve lične podatke lokalno na uređaju, zaštićena snažnim sigurnosnim algoritmom. Pored lokalne AI funkcije, korisnici imaju pristup uslugama u oblaku kako bi proširili AI scenarije. U tom slučaju, korisnici imaju potpunu kontrolu nad tim kada se pristupa uslugama u oblaku, a izričita saglasnost je potrebna svaki put kada se koriste podaci iz oblaka.

Microsoft Azure AI Content Safety je ugrađen u Lenovo AI Now, omogućavajući praćenje u realnom vremenu i filtriranje štetnog sadržaja. Lenovo AI Now je takođe dobio verifikaciju marketinških tvrdnji od UL Solutions za naš AI algoritam, verifikovan za prikupljanje podataka, skladištenje, zaštitu i izloženost i prva je AI aplikacija koja je postigla UL Solutions AI Model Transparency Benchmark Diamond rejting, što rezultira UL Verified Markom za transparentnost AI modela, čime Lenovo dodatno naglašava prioritet sigurnosti i privatnosti.

ThinkPad X1 2-u-1 Gen 10 Aura Edition: Preoblikovanje hibridnog rada i produktivnosti

ThinkPad X1 2-u-1 Gen 10 Aura Edition je dizajniran da pruži neuporedivu svestranost i snagu, što ga čini idealnim rešenjem za profesionalce kojima su potrebni fleksibilnost, mobilnost i visok učinak. Kao novi 2 u 1 Copilot+ PC sa izuzetno svetlim OLED ekranom i promenljivom osvežavanjem do 120Hz, uređaj se lako prebacuje između laptop i tablet moda, omogućavajući korisnicima da se prilagode različitim radnim scenarijima – bilo da uzimaju beleške tokom sastanaka, skiciraju pomoću Lenovo Yoga Pena ili rade na složenim izveštajima. Pokreće ga Intel® Core™ Ultra 200V serija procesora sa Intel® Arc™ grafikom i integrisanom NPU do 48 TOPS, što ga čini savršenim za AI-zasnovane zadatke, generisanje uvida u realnom vremenu i poboljšanje vizuelnih prezentacija. Kao Copilot+ PC, ThinkPad X1 2 u 1 Gen 10 Aura Edition nudi izvanredne performanse i trajanje baterije, uz najviši standard sigurnosti za Windows. Korisnici mogu ubrzati svoju produktivnost i kreativnost uz nove AI funkcije poput Live Captions sa prevodom, omogućavajući im komunikaciju na različitim jezicima ili Cocreator u Paintu koji inspiriše kreativnost i pomaže da ideje ožive. Ove funkcije će biti dostupne od strane Microsofta krajem novembra.

Foto: Lenovo

Lenovo Aura Edition podiže personalizaciju i korisničko iskustvo na novi nivo

Uključuje Smart Modes koji omogućavaju intuitivan pristup putem jednostavnog widgeta za personalizaciju različitih zadataka poput saradnje, dobrobiti i privatnosti, osiguravajući da uređaj optimizuje svoj učinak i potrošnju energije prema potrebama korisnika. Smart Share omogućava besprekorno deljenje slika sa pametnim telefonima, dok Smart Care pruža trenutni pristup Lenovo alatima za podršku, omogućavajući korisnicima da dobiju pomoć u rešavanju problema u realnom vremenu. Ove karakteristike čine ThinkPad intuitivnijim i responzivnijim, pružajući prilagođeno i sigurnije iskustvo za svakog profesionalca.

Sa trajanjem baterije od više od 18 sati, ThinkPad X1 2-u-1 Gen 10 Aura Edition je konstruisan za celodnevnu upotrebu, omogućavajući profesionalcima da rade sa bilo kog mesta bez brige o čestom punjenju. Opcioni premium haptički touchpad i kultni TrackPoint osiguravaju preciznu kontrolu i udobnu navigaciju, dok olovka omogućava intuitivnu interakciju za skiciranje, uzimanje beleški ili anotiranje dokumenata.

Pored toga, uređaj je dizajniran sa naglaskom na održivost, sadrži bateriju koja se može zameniti od strane korisnika i izrađen je od 75% recikliranog aluminijuma za A i C poklopce, te 55% recikliranog aluminijuma za D poklopac. Njegovo pakovanje je 100% bez plastike i napravljeno je od bambusa i šećerne trske.

Bezbednost i privatnost su ključne komponente ThinkPad X1 2-u-1 Gen 10

Uključuje napredne ThinkShield bezbednosne funkcije, kao što su čitač otiska prsta integrisan u tastaturu, IR kamera sa prepoznavanjem lica i zatvarač privatnosti, kako bi omogućio zaštitu podataka i privatnosti korisnika. Pored toga, njegovo robusno MIL-SPEC 810H testiranje naglašava izdržljivost, čineći uređaj otpornijim u zahtevnim okruženjima.

Krajnji korisnici mogu iskoristiti ThinkPad X1 2-u-1 Gen 10 Aura Edition za optimizaciju svog radnog toka, bez napora saradnju i ostati zaštićeni, bilo da rade od kuće, u pokretu ili u kancelariji. Sa svojom hibridnom funkcionalnošću i snažnim AI poboljšanjima, uređaj redefiniše šta znači raditi pametnije, brže i sigurnije u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju.

Lenovo Learning Zone: Osnaživanje nove generacije učenika

Lenovo Learning Zone je AI-podržana obrazovna platforma dizajnirana da ponudi sveobuhvatan spektar alata za olakšavanje učenja unutar i van učionice. Sa svojim AI alatima za učenje, korisnici dobijaju pristup asistenciji uživo i transkripciji u realnom vremenu, osiguravajući da nikada ne propuste ključne detalje tokom predavanja.

Foto: Lenovo

Dodatno poboljšavajući iskustvo učenja, Lenovo Learning Zone podržava besprekornu sinhronizaciju između PC-a i pametnih telefona, omogućavajući korisnicima pristup njihovim beleškama, kvizovima i obrazovnim materijalima sa svih uređaja. Uz Lenovo Smart Scanner, lako mogu digitalizovati i importovati papirne dokumente, osiguravajući da su svi njihovi izvori učenja centralizovani na jednom mestu.

Osim obrazovnih funkcija, Lenovo Learning Zone je posvećen podršci privatnosti i bezbednosti korisnika. AI model platforme, koji koristi Lenovo AI Now, lokalno se čuva i verifikuje, što znači da lični podaci ostaju zaštićeni i pod kontrolom korisnika. Ovo je od suštinskog značaja za učenike koji su zabrinuti zbog privatnosti podataka, osiguravajući da njihovo obrazovno putovanje bude ne samo unapređeno, već i zaštićeno.

U suštini, Lenovo Learning Zone nudi sveobuhvatno rešenje za korisnike koji žele da optimizuju svoje iskustvo učenja, pružajući im alate koji su im potrebni da ostanu produktivni, angažovani i zaštićeni tokom celog akademskog putovanja. Lenovo će nastaviti da prikuplja povratne informacije korisnika i unapređuje Lenovo Learning Zone novim funkcijama u budućnosti.

ThinkSmart™ Core Gen 2

ThinkSmart Core Gen 2, predstavljen 14. oktobra, podiže efikasnost sastanaka na novi nivo kao jedan od prvih AI-optimizovanih računarskih uređaja posebno dizajniranih za video konferencije. Pored već impresivnih inteligentnih audio i video funkcija, ovaj uređaj će koristiti najnovije AI-pokretne funkcionalnosti putem Microsoft Copilot-a i Zoom AI Companion-a. Ovaj transformiše prostorije za sastanke u inteligentne centre saradnje, omogućavajući produktivne interakcije uz poboljšanu bezbednost, bilo da su sastanci uživo ili virtuelni. Transkripcija u realnom vremenu i inteligentna podešavanja videa osiguravaju besprekorno iskustvo, smanjujući ometanja i poboljšavajući angažovanje tima, dok se osetljivi podaci štite.

Nikada pre viđeni novi AI uređaji

Lenovo AI miš

AI Mouse nudi personalizovano iskustvo integracijom specijalnog AI dugmeta koje povezuje korisnike sa Lenovo AI Now. Sa elegantnom ergonomijom i AI-podržanim digitalnim asistentom, ovaj koncept miša pojednostavljuje radne tokove, pomažući korisnicima da efikasnije navigiraju zadacima. Dizajniran je za povećanje udobnosti i produktivnosti tokom dugih radnih sati, uz dodatnu prednost smanjene potrošnje baterije radi optimalne energetske efikasnosti.

Lenovo “Home AI Brain”

Ovaj koncept pod nazivom “Home AI Brain” poboljšava način na koji porodice dele uspomene koristeći AI za automatsko generisanje video sadržaja koji sadrži istaknute trenutke iz posebnih događaja. Ova platforma omogućava porodicama da uređuju i dele personalizovani sadržaj preko uređaja kao što su tableti, PC i TV, pružajući besprekornu povezanost i bezbednost podataka. Pojednostavljujući uređivanje medija i sinhronizaciju između uređaja, Home AI Brain nudi bogato, imerzivno iskustvo dok čuva lične uspomene.

Lenovo AI Buddy

Koncept pod imenom “AI Buddy” simulira interfejs zasnovan na sentimentu kako bi se korisnicima obratio na personalizovan način, prilagođavajući svoje odgovore prema zahtevima i preferencijama korisnika. Ovaj digitalni asistent efikasno upravlja rasporedom, podsetnicima i svakodnevnim zadacima, čineći ga ključnim alatom za produktivnost koji se bez problema uklapa u rutine korisnika. Bezbednije upravljanje zadacima osigurava da se osetljive informacije tretiraju sa pažnjom, pružajući korisnicima interakciju koja je intuitivna i sigurnija.

Foto: Lenovo

Super Multi-view 3D konferencijska rešenja

Lenovovo Super Multi-view 3D konferencijsko rešenje nudi imerzivni 65-inčni 3D ekran bez naočara, dizajniran za interakcije sa više učesnika iz različitih uglova. Snimanjem 3D videa u realnom vremenu iz više perspektiva, učesnici mogu doživeti sastanke sa prirodnim osećajem dubine i interakcije, uklanjajući fizičke barijere i čineći dalju saradnju sličnijom ličnoj komunikaciji. Ova napredna tehnologija osigurava besprekorno angažovanje, stvarajući dinamično i intuitivno okruženje za sastanke koje poboljšava način na koji profesionalci povezuju, sarađuju i predstavljaju ideje na daljinu.

Smart Connect i Lenovo tablet

Smart Connect platforma besprekorno integriše Motorola i Lenovo ekosisteme uređaja, pružajući jedinstveno iskustvo korišćenja više uređaja. Smart Connect koristi AI moć povezanih uređaja unutar ekosistema. Na primer, Lenovo tablet, kada se poveže sa AI-podržanim PC-jem, može pristupiti naprednim AI alatima dostupnim na tom uređaju. Ovo omogućava uređajima koji nisu AI-podržani da koriste određene AI funkcije, kao što su kreacija sadržaja u Lenovo Creator Zone, povećavajući produktivnost i omogućavajući sigurniju saradnju između uređaja.

Tehnološke demonstracije na Tech Worldu

Na Lenovo Tech Worldu, kompanija je prikazala niz revolucionarnih AI-demosa u različitim domenima, naglašavajući svoju kontinuiranu inovaciju u personalizaciji, produktivnosti i bezbednosti.

  • Lenovo ThinkStation™ radne stanice, uključujući ThinkStation PX, transformišu AI razvoj podrškom za do 4 ultra-visokog NVIDIA® GPU-a, omogućavajući skalabilno rešenje sa poboljšanim bezbednosnim karakteristikama za više AI radnih opterećenja. Ova moćna platforma za kolaborativni razvoj AI optimizuje performanse, smanjuje troškove infrastrukture, a kada se kombinuje sa ThinkPad P serijom mobilnih AI radnih stanica, stvara efikasno okruženje za pripremu podataka, podešavanje modela i AI inferenciju. Lenovov AI-podržani Spatial Computing demo, sa ThinkReality™ VRX headsetima, omogućava saradnju u realnom vremenu na 3D dizajnima, dok Conversational AI Data Analytics demo omogućava preduzećima da interaguju sa velikim skupovima podataka koristeći prirodni jezik, ubrzavajući analizu. Ove inovacije odražavaju Lenovovu posvećenost efikasnom skaliranju AI-a uz fokus na bezbednost podataka.
  • Proof of concept Lenovo Auto Twist AI PC uvodi dinamično korisničko iskustvo fizičkim prilagođavanjem pokretima i korišćenjem AI-podržanog praćenja kamera, osiguravajući da korisnici ostanu angažovani tokom virtuelnih interakcija. Lenovo Creator Zone demo koristi Stable Diffusion 3.0 za pojednostavljenje kreacije sadržaja kroz prirodni jezik i generisanje slika na osnovu skica, osnažujući maštu kreatora.
  • Lenovov ThinkShield AI PC Cybersecurity demo naglašava AI omogućenu detekciju pretnji u realnom vremenu, poboljšavajući zaštitu podataka i sigurnost.
  • Na kraju, Lenovova inicijativa Work for Humankind, prikazana kroz AI avatare i obradu prirodnog jezika, nudi podršku mentalnom zdravlju za generaciju Z, što predstavlja Lenovovu posvećenost korišćenju AI-a kao sile za dobro.

Lenovova vizija “Smarter AI for All” naglašava njenu posvećenost pružanju personalizovanih, produktivnih i zaštićenih AI rešenja u različitim okruženjima. Bilo kroz AI-podržane PC-eve kao što je ThinkPad X1 2-u-1 Gen 10 Aura Edition, inovativne platforme kao što su AI Now i Learning Zone ili nove koncepte poput AI Buddy, Lenovo nastavlja da pomera granice. Kombinovanjem vrhunske AI tehnologije sa robusnom zaštitom podataka, Lenovo želi da vodi budućnost AI-a, osiguravajući da korisnici mogu raditi, učiti, kreirati i sarađivati efikasnije u svetu obogaćenom AI-jem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version