PC

Velika Britanija objavila nove propise vezane za transakcije u igrama

Agencija za standarde oglašavanja (ASA) je samoregulatorna organizacija koja se bavi poslovanjem članica marketing industrije u Velikoj Britaniji. Organizacija je ranije pratila obmanjujuće oglase i internet prevare u toj zemlji, a poslednjih dana se posvetila transakcijama i oglasima u video igrama. Ove nedelje agencija je objavila saopštenje u vezi sa reklamama koje se fokusiraju na kupovinu sadržaja u igri, koje pominje i mikrotransakcije u igrama.

Mikrotransakcije su veoma prisutne u besplatnim igrama kao što je Fortnite i Valorant, ali pored toga postoji mnogo propisa koji prate poslovanje kompanija čiji su primarni izvori prihoda transakcije i reklamiranje. Objavljena izjava govori o tome kako reklame mogu dovesti potrošače u zabludu o troškovima mikrotransakcija, i kako ih mogu naterati na nepotrebnu kupovinu. Međutim, pominje se i očigledna razlika između igara koje vam omogućavaju da nabavite valutu u igri samo preko mikrotransakcija, i onih koje vam dozvoljavaju da ih zaradite igrajući igru.

U saopštenju se posebno ističu lut boksovi, poput onih u CS:GO igri, a agencija ih poredi sa kockanjem, jer se sadržaj kutija zasniva isključivo na sreći. ASA dodaje da je ipak potrebno dodatno istraživanje i dokazi, jer predmeti iz kutija se ne mogu koristiti u drugim igrama ili zameniti za novac, što znači da ova aktivnost ne može da zapadne pod kockarsku aktivnost.

Igre koje jedino imaju mogućnost kupovine valuta u igri, moraju prema agenciji da jasno navedu koliko valuta u igri vredi u realnom novcu. U prevodu, ako želite da kupite kozmetiku u igri za 1,000 poena, pored valute bi trebala da stoji vrednost u evrima ili dolarima. Saopštenje se bavi i upotrebom lažnih oznaka, kao što su rečenice ”najbolja ponuda”, tajmeri koji odbrojavaju koliko ponuda traje i slične mehanike koje targetiraju mlađe gejmere. Iako ASA nema ovlašćenje da kažnjava kompanije koje krše ove propise, mogu se obratiti vlastima, zato se nadamo da će se ove regulative proširiti širom Velike Britanije i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top