Gadgets

Profesionalan i lagan bežični miš: SteelSeries Aerox 5 Wireless recenzija

Trend rupičastih laganih miševa se nastavlja pa je Steelseries odlučio da obogati svoju ponudu sa modelima namenjenim malo profesionalnijem tržištem sa malo zahtevnijim karakteristikama a nama je prvi od njih na test stigao Aerox 5 Wireless. 

Aerox 5 Wireless

Aerox 5 serija sledi istu filozofiju koju imaju i Aerox 3 modeli, s tim da su Aerox 3 više nekako „i za svaki dan i za gejming“, dok se Aerox 5 pozicioniraju baš isključivo kao ozbiljni gejming miševi za one koji žele ekstremno lagane uređaje. I po obliku su dosta slični i Aerox 5 je miš nekih srednjih dimenzija gde dominiraju rupičasta leđa a koja mu omogućavaju da u wireless varijanti ima težinu od samo 74 grama sa sve baterijom. Kroz rupičastu ljušturu prolazi RGB osvetljenje koje možete podešavati, a interesantno je primetiti da točkić nije prosvetljen. Miš je načelno simetričnog oblika ali opet dolazimo do situacije da su dodatni tasteri pozicionirani pod palcem desne ruke. A kod ovog modela to ima još više značaja jer su ti tasteri baš nešto što može napraviti razliku u igri. Prvo što upada u oči na inače crnom mišu jeste srebrni taster koji je malo napred i izbačen pa ćete ga vrlo lako naći pod palcem za neko aktiviranje snajpovanja ili tako nešto. Zatim su tu dva skoro pa standardna dodatna tastera, forward i back po defaultu u Windowsu, ali se iznad njih nalazi jedan interesantan taster koji je iste dužine kao oba ova, a koji zapravo radi gore dole i na taj način vrši dve funkcije.

U prvom momentu mi je ovo rešenje bilo čudno ali sam se kasnije navikao i mislim da može poslužiti za neke funkcije, na primer imalo bi smisla da na njega menjate oružje u FPS igri pod uslovom da točkić koristite za nešto drugo, zoom na primer. Sa gornje strane su dva standardna tastera, točkić koji se naravno može i pritisnuti i jedan mali taster iznad njega koji služi za promenu CPI osetljivosti. Ukupno je na raspolaganju 9 dugmića kojima možete dodeliti različite funkcije. Sa donje strane uređaja se nalazi dugme za uključivanje i prebacivanje moda rada, kao i vrlo veliki PTFE beli klizači koji čine da miš zaista lepo leti po podlozi. 

U paketu se dobija jedan USB-C kabl preko koga se miš povezuje na računar i naravno i puni, USB-C Wireless adapter kao i još jedan adapter za taj adapter! Naime wireless adapter je izveden sa USB-C konektorom što može napraviti malo problema ljudima koji imaju nešto starija desktop kućišta koja nemaju ovaj konektor. Zato se dobija još jedan adapter koji sa obe strane ima USB-C i onda miša priključite praktično tako što USB-A kraj kabla za punjenje stavite u računar, a sa obe strane adaptera stavite USB-C. Rekao bih da je samo rešenje malo komplikovano imajući u vidu da svi računari nemaju još uvek USB-C ali je to verovatno ceh praćenju najmodernijih standarda u industriji. Druga mala zamerka jeste što je wireless adapter poprilično glomazan pa možete zaboraviti ideju da ga na primer stalno držite u laptopu koji nosite sa sobom jer prosto nije moguće.

Ono što je dobro kod ovog miša pak je što se može birati konekcija – s jedne strane je Quantum 2.0 wireless koji omogućava potpuno identične performanse kao da miša povezujete preko kabla, i za njega vam treba priloženi adapter, a sa druge strane ga možete povezati preko Bluetooth 5.0 konekcije sa laptopom i na taj način vam onda adapter nije ni neophodan ali su i performanse nešto slabije. To se najviše odnosi na pooling rate koji je preko Quantum wireless 1000 Hz, dok je preko Bluetooth veze biti samo 125 Hz. Baterija će svakako duže trajati ukoliko koristite Bluetooth i u tom režim može izdržati do 180 sati rada, a bitno je napomenuti i da će vam samo 15 minuta punjenja obezbediti dodatnih 40 sati igranja. Naravno možete uređaj koristiti normalno i dok je povezan preko kabla. S obzirom da je kabl od ekstra mekanog Super Mesh materijala realno ni igranje sa njime ne predstavlja preveliki problem. Trajanje baterije zavisi i od toga koliko je upaljeno RGB osvetljenje kao i koliko je miš aktivan, a to sve možete podesiti preko SteelSeries Engine softvera. 

Performanse i utisci u radu

Aerox 5 Wireless koristi TrueMove Air senzor koji je Pixart razvio ekskluzivno za SteelSeries i on podržava rezoluciju od 18.000 CPI, pri čemu nema nikakve hardverske akceleracije a može ispratiti pokrete do brzine od 40G. Sve u svemu ovo je idealan senzor koji valja upariti sa mogućnostima više tastera za sve vrste FPS, MOBA, Battle Royale i ostalih brzih igara za maksimalno uživanje. U korišćenju ti dodatni tasteri zaista mogu da naprave razliku ali samo ako ste navikli da koristite tako nešto, tj možete da mu nađete primenu u igrama koje volite. 

Kada pogledamo dugovečnost dva osnovna tastera su urađena u najnovijoj generaciji Golden Mikro mehaničkih switcheva i SteelSeries tvrdi da mogu potrajati 80 miliona klikova, što zaista zvuči jako impresivno. 

Zaključak

Aerox 5 Wireless nastavlja trend koji je postavljen sa Aerox 3 serijom ali ga podiže na jedan viši nivo funkcionalnosti. Nažalost to donosi i nešto veću cenu koja bi trebalo da bude oko 150 evra na našem tržištu, ali se za taj novac zaista dobija jedan vrhunski proizvod. Sve u svemu ukoliko ste u potrazi za laganim bežičnim mišem za igranje Aerox 5 predstavlja jedan od najboljih izbora trenutno. 

Karakteristike:

ModelSteelseries Aerox 5 Wireless
TipOptički miš
Povezivanje2.4GHz Wireless, Bluetooth 5.0
Senzor18.000 CPI
DodatnoCPI prebacivanje, RGB Osvetljenje, Quantum Wireless 2.0, težina 74 grama, vodootporan

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top