Opisi igara

Dve decenije kasnije, stigao je peč: Knights of Honor II: Sovereign recenzija

Nikada neću zaboraviti kada sam kao klinac svratio kod komšije na selu i na ekranu ugledao prelepu kartu Evrope u igri koja je izgledala neverovatno zanimljivo. Iako sam ga pitao kako se zove, kada sam stigao kući, imena se nisam najbolje sećao, ali sam ipak nekako uspeo da nabavim Knights of Honor. Delovalo je kao da sam konačno pronašao ono što sam tražio, ali nikako nisam uspevao da dođem do karte Evrope koju sam prvi put video kod komšije. Ne zamerite, bilo je to sada već davne 2005. godine, kada su mi bili potrebni meseci da provalim da sam zapravo sve vreme igrao pogrešan game mod. Konačno sam pronašao ono što sam tražio i to je bio trenutak kada se rodila moja ljubav prema igri zvanoj Knights of Honor. 

Brat i ja smo je igrali danima i godinama, ali kao neko ko je uvek više bio zalepljen za računar, mogu da kažem da sam je odigrao znatno više. KoH mi je oduvek pružao ono što sam tražio od jedne igre, jer je napravio savršen spoj više žanrova. Možete da upravljate državom, selima, carstvima, kraljevskom porodicom, a da pritom odigrate i strategiju nalik AoE-u. Igra je takođe bila istorijski tačna, bar na početku igre, te ste na čelu zemalja mogli da vidite mnoga poznata lica, kao što su Nemanjići. 

Iako možda za nove igrače nije bila najjednostavnija igra, kada shvatite suštinu, postaje mnogo lakša. Zbog toga mogu da se pohvalim da sam sa mnogim zemljama postajao svetska sila, pa čak i sa malenom i siromašnom Srbijom. 

Igra je imala mogućnost ubacivanja modova, koji su doneli dosta toga novog, ali za nekoga ko je stvarno naučio igru uzduž i popreko, modovi nisu predstavljali dovoljan izazov. Zbog toga sam oduvek želeo taj Knights of Honor 2. Dugo je to delovao kao nemoguća misija, ali se sve promenilo kada sam jednog dana naleteo na trejler za drugi deo. Načekao sam se, ali je početkom decembra KoH 2 konačno stigao. 

Nadao sam se da će igra zadržati svoj prepoznatljiv stil, ali da će biti unapređena novim sadržajem i idejama koje bi mogle dodatno da poboljšaju iskustvo. Očekivao sam nova doba, pa čak i možda malo savremenije vreme, ali ispada da smo 20 godina čekali da Black Sea Games objavi rimejk originala. 

Odmah ću se ograditi. Daleko od toga da je igra loša i da nije zabavna, ali kada je čekate toliko dugo, nadate se da će biti više promena. 

Prva stvar koja me je razočarala jesu doba koja možete izabrati na početku partije. Ona su gotovo identična kao u prvom delu, što znači da su same zemlje koje birate gotovo iste kao u prvom delu. Sa druge strane, karta jeste malo veća nego što je bila, tako da ima veći malo veći izbor, posebno u Africi. 

Razmišljao sam da li da krenem sa Srbijom, ali sam se predomislio jer sam je igrao previše puta. Izabrao sam Navaru, današnju Baskiju. Nažalost, ubrzo nakon početka igre pojavila se poruka da je Srbija nestala. Pokorili su nas Bugari. 

Sve u svemu, želim da napomenem da KoH 2 funkcioniše na isti način kao i prvi deo. Sa jedne strane, to je pozitivna stvar, jer zašto bi iko menjao sistem koji funkcioniše, ali sa druge strane, nadao sam se većem broju noviteta. 

Igrajući neko vreme, primetio sam jednu važnu promenu, koja mi se iskreno baš dopala. Čini mi se da je igra sporija, ali i teža nego što je bila. Nije više dovoljno da napravite samo Marshale i Merchante kako biste osvojili ceo svet, već svaku svoju klasu morate iskoristiti do maksimuma. Odnosi sa drugim carstvima, pa i njihove reakcije su mnogo kvalitetnije i realnije nego što su bile, zbog čega KoH 2 ipak donosi neke nove stvari. 

Kao što sam već pomenuo, originalni Knights of Honor je imao problem što je posle nekog vremena postao previše jednostavan. Što se tiče novog dela, Normal je poprilično izazovan, znatno više nego ranije, što je po meni veliko osveženje. Još uvek nisam dovoljno vremena uložio u igru, ali siguran sam da će moj utisak ubuduće biti još pozitivniji. 

Još jedan veliki plus, jeste modovanje. Naravno, u ovom trenutku nećete pronaći dobre modove, ali siguran sam da će za koji mesec proraditi mašta igrača. 

Smatram da je igra dobra, ali sam se nadao da će razlike biti mnogo veće u odnosu na prvi deo. Zbog toga, ovaj tekst želim da završim jednom mojom željom, a to je Knights of Honor 3, gde će developeri skupiti malo više hrabrosti i rizikovati, kako bi igračima doneli daleko inovativniji sadržaj. Dosta je bilo 13. i 14. veka, hoću nešto savremenije, ali ne previše. Karađorđe bio bi idealan!

Autor: Predrag Ciganović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Knights of Honor II: Sovereign

44,99€
7

7

7.0/10

Za:

  • Sjajan RTS
  • Sačuvan prepoznatljiv stil
  • Uzbudljive i izazovne borbe

Protiv:

  • Manjak promena u odnosu na prvi deo
  • Nedovoljna hrabrost studija da implementira nove mehanike
  • AI čije je poteze lako pročitati
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top