Kolumne

Utisci sa prvog dana Digital Dragons 2023 konferencije

Posted on

Foto: IGN Adria

Za neupućene, Digital Dragons je jedan od najvažnijih događaja za gaming scenu u istočnom delu Evrope, koji je već prvog dana oborio rekord po broju posetilaca, učesnika i predavača iz čitave game dev industrije. Domaćin događaja je ICE Kongres Centar u Krakovu, koji se nalazi u samom srcu ovog prelepog grada.

Digital Dragons već godinama privlači pažnju svojim zanimljivim predavanjima i diskusijama uz učešće istaknutih stručnjaka i pruža priliku za sticanje poslovnih kontakata u okviru rastuće game dev industrije.

Foto: IGN Adria

Najveći poljski, a ujedno i svetski poznati gaming studiji i izdavači, poput CD Projekt Red, Techland i Flying Wild Hog, okupili su se u ICE Kongres Centru kako bi podelili svoje višedecenijsko iskustvo u industriji. Na mnogobrojnim štandovima i panelima, zainteresovani posetioci imali priliku da saznaju kako je to raditi u jednoj gaming kompaniji, a ujedno i potencijalno pronaći posao u nekoj od njih.

Sa druge strane, ovaj događaj je takođe pomogao velikom broju indie studija i samostalnih developera da pronađu nove kontakte i potencijalne izdavače za svoje predstojeće igre i uvezao ih sa jačim imenima sa game dev scene. Za tu svrhu postoje i odvojeni termini za sastanke koje je svako od developera mogao ugovoriti unapred. Ceo networking aspekt konferencije je organizovan na vrhunskom nivou, toliko da podseća na neku vrstu ”Tindera za developere”!

Foto: IGN Adria

Digital Dragons 2023 je u najvećoj meri posvećen game dev sceni u Poljskoj, ali i studijima iz drugih zemalja. Na primer, u Indie Showcase zoni imali smo priliku da vidimo projekte studija iz Slovačke, Litvanije, Srbije i Gruzije. Ovo pokazuje da organizator ne želi da ograniči događaj na ovdašnje developere i njihove projekte, kao što su Cyberpunk 2077, Shadow Warrior, Dying Light i drugi svetski poznati AAA naslovi, već želi i da promoviše manje, samostalne studije, i da im da priliku da potencijalno pronađu izdavača, što u njihovoj zemlji možda nije moguće.

Panel diskusije su bile izuzetno inspirativne. Iako se ne bavim razvojem video igara, pojedini developeri su prezentovali sa toliko elana da sam prosto poželeo da krenem da radim na sopstvenoj igri! Nikad se ne zna…

Foto: IGN Adria

Prvi dan je završen Digital Dragons dodeli nagrada, sto je svojevrsna proslava gejminga u Poljskoj. Najbolji studiji ove zemlje su dobili nagrade u nekoliko kategorija – Cyberpunk 2077 je osvojio nagradu za najbolju igru koja je i dalje u razvoju, dok je nagradu za ”overall” najbolju igru osvojio Dying Light 2. Takođe, na ceremoniji je dodeljena nagrada za najbolju igru na svetu, gde je pobedio Elden Ring, što je bilo i očekivano.

Sutradan nas čeka drugi, a ujedno i poslednji dan ovogodišnje Digital Dragons konferencije. Stay tuned!

Preuzeto sa: IGN Adria

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version