Gadgets

Vrhunske performanse u malom pakovanju: RoG Strix Scar 16 recenzija

Kako se laptop gejming računari sve više razvijaju, svedočimo o dva istaknuta trenda – povećanju performansi i fizičkom smanjenju uređaja. Dok je pre deceniju gejming laptop sa kakvim-takvim performansama morao da bude težak bar pet kilograma, sada imamo modele koji su po dimenzijama vrlo blizu običnih poslovnih laptopova a po performansama ne tako daleko od desktop računara. Republic of Gamers je brend koji upravo u tom domenu prednjači, pa za ovu godinu imamo njihove top modele iz Strix Scar serije koji su sa praktično istim dimenzijama kućišta kao i ranije dobili veće ekrane!

Strix Scar 16

Iako nosi broj 16 u imenu, kada ga izvadite iz kutije ovaj laptop deluje kao najobičniji 15” model sa nešto malo zadebljanim zadnjim krajem, tačnije zadebljava se postepeno kako krenete od prednjeg ka zadnjem kraju. U stvari, razlika u veličini je u tome što su standardni 15.6” laptop ekrani sa odnosom stranica 16:9, dok je 16” dijagonala kod Strix Scar modela za 2023. godinu postignuta sa odnosom od 16:10, to jest ekran je nešto malo vertikalno veći. Uopšteno gledano sam dizajn uređaja je izuzetno zanimljiv, gde podseća na mešavinu industrijskog stila i providne plastike ispod koje se naziru detalji unutrašnjosti. U kutiji dobijate i nekoliko rezervnih pločica sa ROG logom kojima možete personalizovati računar i dati mu svoj pečat. Treba naglasiti i da je kao top gejmerski model Strix Scar, kao i do sada, poprilično opremljen različitim RGB osvetljenjem. Počev od nezaobilazne tastature gde svaki taster možete posebno definisati, preko logotipa na zadnjoj strani poklopca, pa do LED trake koja ide i sa prednje i sa zadnje strane uređaja i svetli dosta moćno. Ukoliko želite računar koji se neće previše isticati, ovo nije model za vas, ali osvetljenje svakako možete isključiti. Sve kontrole se vrlo lako sprovode kroz Aura Sync sistem, tako da osvetljenje lako možete podesiti a i sinhronizovati ga sa drugim periferijama. 

Već pomenuti ekran dijagonale 16” je svakako jedan od najjačih aduta ovog laptopa, čak su i ivice oko njega toliko tanke da imate utisak da je značajno veći nego što to brojke pokazuju. Dobra stvar je što je ovde Asus ipak uspeo da vrati staru dobru web kameru koja se nalazi na zaista minimalnoj izbočini sa gornje strane, dok sa donje strane praktično do tastature ide ekran zahvaljujući 16:10 odnosu strana. Međutim, pravi šou počinje tek kada upalite ekran, jer je ovo takozvani ROG Nebula ekran, urađen sa mini-LED tehnologijom koja omogućava mnogo bolje i ravnomernije pozadinsko osvetljenje. U tom smislu, boje su izuzetno živahne a uglovi gledanja fenomenalni, o čemu govori i 100% DCI-P3 mogućnosti prikaza boja kao i maksimalno osvetljenje do 1100 nits. U praksi znači da ovaj ekran mogu da koriste i profesionalci u oblasti dizajna, ali je njemu najbitnija gejming publika pa zato donosi i osvežavanje od čak 240Hz u 2560×1600 piksela rezolucije, podrška za G-Sync i slično. Sve u svemu, šta god da radite na ekranu Scar 16 modela mora da izgleda najbolje što može, uključujući i punu podršku za HDR prikaz. 

Svi portovi na ovom računaru se nalaze sa strane i vrlo su raznovrsni, od Thunderbolt podrške preko USB tip A i tip C varijanti, HDMI konektora, mrežnog porta pune veličine brzine čak 2.5 gigabita, i slično. Tastatura je ono što smo već navikli na top modelima od Repubilc of Gamers, vrlo komforna i udobna za korišćenje, a u isto vreme i precizna. Kursorske strelice su dodatno povećane radi lakšeg upravljanja u igrama. Interesantna stvar kod ovog računara je izuzetno veliki touchpad koji vam sigurno može dosta pomoći u produktivnosti ukoliko ne koristite miša. S druge strane ukoliko koristite miša, a što je i logično u gejmerskom scenariju, touchpad jednim laganim klikom možete pretvoriti u numerički deo tastature, gde brojevi izlaze prosvetljeni kroz plastiku, s obzirom da NumPad fizički ne postoji. Ovo rešenje je često viđano na poslovnim računarima, a sada se prvi put sa njime srećemo u gejming okruženju, ali sigurno ne može da šteti. 

Jedna od velikih boljki gejming laptop računara do sada je bila nemogućnost da im ugrađena baterija izdrži više od nekoliko sati bez eksternog napajanja. Međutim to se sada dosta menja, naročito u scenariju gde računar na bateriji ne koristite zapravo za igranje već za neke manje intenzivne poslove, pa u ovom slučaju trajanje baterije iznosi do neverovatnih 14 sati ukoliko samo puštate video, ali realno ćete provesti najmanje ceo radni dan bez potrebe za priključenjem na eksterno napajanje. A adapter za napajanje je možda i jedina stvar koja je problematična za nošenje u ovom paketu – sa snagom od 330W sam adapter je dimenzija bukvalno cigle, možda doduše duplo tanji, ali svakako ne nešto što biste stalno voleli da vučete sa sobom u rancu, pogotovu zato što nije baš ni lagan. Međutim USB-C omogućava punjenje laptopa snagom do 100W, što će vam obezbediti nesmetan rad u poslovnom okruženju, a možete na primer nositi na put isti strujni adapter i za mobilni telefon i za laptop. Ako koristite originalni adapter od 330W, bateriju laptopa možete napuniti do 50% za samo 30 minuta, što je opet vrlo zgodno ako ga brzo stavite na punjač kod kuće. Naravno, da biste iskoristili pun potencijal performansi ovog računara on mora biti priključen na svoj adapter, međutim tu dolazimo do toga šta on zapravo donosi. 

Performanse

Procesor u ovom računaru je najbolje što Intel trenutno ima da ponudi u oblasti laptop računara Core i9-13980HX sa 8 performance jezgara i 16 efficiency jezgara, ukupno do 32 moguća istovremena procesa i maksimalnom frekvencijom do celih 5.6GHz. Druga najbitnija komponenta je grafička kartica, što je u ovom slučaju RTX 4080 sa 12GB memorije koja je najviše što je moglo da se ubaci u ovu šasiju, koja je ipak dosta skromnih dimenzija (veći Scar 18 dolazi sa RTX 4090 opcijom). Bitno je naglasiti da je implementiran i Nvidia Dynamic Boost sistem koji će u zavisnosti od termalne situacije moći da obori klok procesora kako bi obezbedio više prostora za grafičku karticu kada je to potrebno, pa je standardni TDP 150W moguće povećati za još 25W koristeći ovu tehnologiju. Naravno, i ostale komponente su tu da podrže ove izuzetna dva čipa, pa je tako ubačeno 32GB DDR5  memorije i 1TB PCI-e Gen4 SSD prostora za skladištenje, a interesantno je da neke konfiguracije mogu imati i dva SSD diska u RAID 0 konfiguraciji za maksimum performansi. 

Kako bismo testirali kako sve to izgleda u praksi, uzeli smo nešto što trenutno najviše opterećuje grafičke kartice – Cyberpunk 2077 igru u njihovom najnovijem Overdrive modu koji istovremeno radi sve raytracing opcije, uključujući ray-trace senke, refleksije i globalno osvetljenje. Napomena na sajtu developera igre je da ovo ne treba pokušavati na karticama slabijim od RTX 4070Ti ili eventualno RTX 3090 prethodne generacije. I u 2k rezoluciji ekrana ovog računara to zaista sve radi odlično – frejmrejt je najčešće tu između 50 i 60fps, ali na ovom mini-LED ekranu ova igra izgleda zaista fenomenalno. Refleksije su potpuno tačne i daju neki novi nivo detalja celom iskustvu, pogotovu što je sve nekako prirodno i onako kako biste očekivali da bude pa imate utisak da ste više u stvarnom svetu. Nemojte me shvatiti pogrešno – Cyberpunk 2077 i bez ovoga izgleda jako dobro, ali kombinacija fenomenalnog ekrana i grafike podiže to iskustvo na jedan viši nivo. 

Ono što mi se tokom ovog, a i drugih testova, nije baš svidelo jeste količina toplote koju Scar 16 izbacuje pozadi i sa strane. I dok bi izbacivanje vrelog vazduha pozadi, gde i nema portova, mogao vrlo lako da oprostim, činjenica da je računar duvao poprilično vreo vazduh sa desne strane gde mi se inače nalazi ruka kojom koristim miša nije bila nimalo prijatna. Naravno, možete odaljiti ruku, možete naći drugačiji položaj, jasno je da ovako moćne komponente moraju da se hlade adekvatno, ali činjenica da mi je igranje u prvom momentu bilo poprilično neprijatno ne ide u sklopu ostalog premium osećaja koji ovaj računar želi da postigne. 

Što se ostalih naslova tiče, oni i u 2k rezoluciji prosto teško da mogu i da “oznoje” ovu kombinaciju grafike i procesora i možete se ili opredeliti da imate vrlo visoke frejmrejte čak i u AAA igrama, ili da preko softvera malo ograničite performanse Scar 16 pa da nemate toliko problema sa grejanjem. Imajući u vidu i G-Sync funkcionalnost, smatram da je ova druga opcija dosta bolja i da maksimalne performanse treba ostaviti samo za one trenutke kada vam baš baš trebaju, jer prosto uređaj u tom scenariju generiše previše toplote. Zanimljiv je recimo podatak da u turbo modu u CS:GO ovaj laptop u Full HD rezoluciji ima preko 650 fps, dok čak i u najrestriktivnijem Silet profilu ima preko 390 fps, dok su u 2k modu te brojke oko 480 i 245fps, opet sasvim dovoljno da bi se uklopilo sa velikom brzinom osvežavanja ekrana. Opet kada govorimo o AAA naslovima u Turbo modu, brojke dostižu 120 i više fps-a, dok sa nekim osrednjim podešavanjima jačine hlađenja on može biti taman negde oko 60fps u 2k rezoluciji, a što vam je taman za igranje ovih igara. Deluje kao da je Scar 16 projektovan tako da većinu vremena radi “sa pola gasa”, gde ćete maksimalno hlađenje i performanse uključivati samo kada vam je apsolutno neophodno, što zapravo nekako ima smisla. 

Zaključak

Uvek treba imati u vidu da je Republic of Gamers Strix Scar 16 jedna jako skupa elektronska naprava sa cenom između 3 i 4 hiljade stranih novčanih jedinica zavisno od konfiguracije. Za taj novac dobijate zaista jedinstven set performansi, fenomenalan ekran i gomilu inovativnih tehničkih rešenja, ali nažalost i loše termalne performanse koje su najverovatnije prouzrokovane kombinacijom jakog i procesora i grafičke kartice. Međutim, ako vam novac ne predstavlja problem, u jednom vrlo kompaktnom paketu ćete dobiti neverovatno snažan računar koji u gejming svetu može da bude relevantan barem narednih nekoliko godina, pri čemu ga možete nositi sa sobom i uživati u izvanrednom prikazu. 

Karakteristike:

ModelRoG Strix Scar 16 G634J
ProcesorIntel i9-13980HX (24-core/32 Threads)
Memorija32GB DDR5 4800
Grafička karticaGeForce RTX 4080 12GB 
SSD1TB SSD 
Hard diskNema
Povezivanje2xUSB 3.2 Gen 2 Type-A, 1xUSB 3.2 Gen 2 Type-C (Thunderbolt, Power delivery, GSync), 1x LAN 2.5G, 1x Thunderbolt 4, 3.5mm combo, HDMI 2.1, WiFi 6e, Bluetooth 5.2
EkranROG Nebula HDR 16“ 2560×1600 mini LED 165Hz, Adaptive Sync
OSWindows 11
Težina2.08 kg

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top