Vesti

Youtube navodno radi na novoj gejming platformi Playables

Navodno je YouTube počeo eksperimentirati s novom online gaming uslugom nazvanom Playables. Ovaj razvoj dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Google ugasio Stadiu, svoj visokoprofilni projekt koji nije uspio popularizirati cloud gaming.

Uspon i pad Google Stadie su trajali svega tri godine zajedno, pri čemu je tehnološki div bio prilično brz u napuštanju usluge zbog nedostatka korisnika. Google se uopšte nije proslavio sa ovim projektom, kao ni sa mnogim drugim koji su bili potpuni kolaps i raspad sistema. 

U okviru objave o zatvaranju u septembru 2022. godine, bivši šef projekta, Phil Harrison, je predložio da Google može implementirati tehnologiju cloud streaminga razvijenu za Stadiu u nekim od svojih drugih proizvoda i usluga u budućnosti.

Nije jasno da li je Playables prvi pokušaj takvog preusmeravanja, iako platforma izgleda da ima određenu sličnost sa obećanjem Stadie o visoko dostupnom cloud gamingu. Prema izveštaju Wall Street Journala, YouTube je nedavno počeo interno testiranje ove usluge, navodi se u e-mailu poslatom zaposlenima Googlea koji ih poziva da se pridruže Playablesu. Navodno, ovo rešenje korisnicima omogućava trenutno igranje i deljenje raznih igara na desktop računarima, pametnim telefonima i tabletima putem YouTube aplikacije. Navodno podržava i Android i iOS uređaje u toku internog testiranja.

Veličina eksperimentalne biblioteke igara u okviru Playablesa nije jasna, a u novom izveštaju se spominje samo jedan naslov, Stack Bounce, u kojem igrači uništavaju cigle pomoću odbijajuće loptice. Android ekskluziva istog imena trenutno je dostupna na Google Play prodavnici, a njen opis opisuje sličan koncept. Ako su to iste igre, ova posebna informacija ukazuje da Playables može pružiti način za Android programere da svoje igre učine dostupnim na iOS uređajima i desktop računarima bez potrebe za stvarnim portovima.

Iako je Google Stadia nudila ekskluzivne igre, trenutno nema naznaka da Playables ima iste namere. Procurili e-mail koji otkriva postojanje ove usluge ne sadrži informacije o planovima YouTubea za platformu. U izjavi koju je dostavio WSJ, portparol kompanije je označio gaming kao jednu od dugoročnih fokusa YouTubea koji zahteva konstantno eksperimentisanje, ali je odbio da komentariše Playables.

S obzirom na ovo stanje stvari, ostaje da se vidi da li će YouTube Playables zaista ugledati svetlost dana. Bez obzira na to, samo postojanje ove usluge potvrđuje da gašenje Stadie nije značilo kraj Googleovih ambicija u prostoru online gaminga. To je već naglašeno izveštajem iz početka marta koji je naveo da Google sarađuje s izdavačima na novim projektima cloud gaminga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top