Vesti

Japanski youtuber dobio zatvorsku kaznu zbog video igre

Nedavno je objavljeno da je jedan jutjuber iz Japana osuđen na dve godine zatvora (uz uslovnu kaznu od pet godina) zbog postavljanja video snimaka igara i anime sadržaja na internetu. U članku objavljenom na AnimeCorner.me, navedeno je da je 53-godišnjem jutjuberu – Shinobu Yoshidi – takođe izrečena novčana kazna od milion jena (oko 7,000 dolara).

Izveštaji kažu da je Yoshida osuđen zbog deljenja igranja Steins:Gate na internetu i zbog emitovanja uređenog anime sadržaja. Ova presuda označava prekretnicu u zakonu o povredi autorskih prava, jer je Yoshida navodno postao prva osoba koja je osuđena za ovakav specifičan čin deljenjem video snimaka igara.
Može delovati šokantno, ali Yoshidu su priveli pred sud zbog deljenja samo tri video snimka na YouTube-u između kraja 2019. i početka 2022. godine – i to su bili snimci igranja igre objavljene 2011. godine.

Sa strane tužilaštva, tvrdilo se da je Yoshida prešao granicu jer su njegovi video snimci otkrili previše o igri – konkretno, završetak. Naglašeno je da, pošto je ova ‘igra’ virtuelni roman, ljudi mogu jednostavno gledati Yoshidin video umesto da kupe i igraju igru, čime finansijski utiču na njenog developera.

U izjavi, zaštita protiv Yoshide je navela:

Ovo je bio zlonameran čin koji je gazio napore stvaranja sadržaja.

Yoshida je takođe osuđen zbog deljenja namerno uređenog anime sadržaja. Njegova uslovna kazna od pet godina znači da, sve dok ne ponovi delo u tom periodu, neće odležati zatvorsku kaznu od dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top