Gadgets

Ultra wide monitor u OLED tehnologiji: Samsung Odyssey G8 recenzija

Samsung Odyssey G8

Na polju monitora poslednjih godina nekako suvereno vladaju IPS paneli za gejming primene, ali sve nekako očekujemo da jedna tehnologija koja je već dugo prisutna na mobilnim telefonima, odnedavno u široj primeni na televizorima stigne i do monitora – OLED. I Samsung nas je upravo počastio jednim takvim ultra širokim zakrivljenim ekranom. 

Samsung Odyssey G8 OLED

Samsung se sa svojom Odyssey serijom gejming monitora uglavnom pozicionirao u višu klasu gejmerskih uređaja, a G8 spada u onu kategoriju pri samom vrhu ali ipak za koliko-toliko razumne korisnike, jer postoji i model iznad njega. Naime, u pitanju je ultra-wide ekran dijagonale 34“ sa odnosom stranica 21:9 koji je uz to i zakrivljen i samim tim predstavlja vrlo interesantno parče hardvera čim ga izvadite iz kutije. Potrebno je malo pažljivije rukovanje u smislu da je zakrivljeni ekran malo nezgodniji za manipulaciju, ali se samo pozicioniranje na izuzetno stabilno postolje radi vrlo lako i precizno i nakon toga ekran stoji savršeno. Moguće je menjati ugao pod kojim se nalazi i pomerati ekran gore-dole, ali nije prisutna pivot opcija što smatram i da je dobro jer oduzima od stabilnosti, a realno je niko ne koristi u gejming okruženju.

Sam dizajn je vrlo specifičan za Odyssey modele, sa prednje strane izuzetno minimalistički gde se i ne vide ivice ekrana, a sa zadnje strane sa velikim diskom oko mesta gde se spaja postolje od polu-providne plastike. Naravno, kada se ekran upali, ovaj disk kreće da svetli u bojama RGB spektra, sa mogućnošću da to dodatno osvetljenje prati dešavanja na ekranu za bolju imerziju. Monitor poseduje i ugrađene zvučnike koji nisu preterano jaki ali su dovoljni za osnovni zvuk. Jedna stvar koja me je i te kako iznenadila je veličina ispravljača za struju – cigla bi ovde bila previše blag opis jer se radi o delu koji je značajno veći od cigle, a i poprilično teži, međutim kako sam monitor verovatno nećete nigde šetati često ne vidim to kao veći problem, samo je bilo iznenađujuće. Sa zadnje strane se nalazi prorez za upravljanje kablovima a iznad njega konekcije koje su donekle čudne – tu je mini DisplayPort, zatim microHDMI ulaz i konačno dva USB-C porta. S obzirom na veličinu ekrana, dosta je čudno zašto su korišćene ove minimalizovane verzije standarda a u pakovanju dobijate samo mini DisplayPort kabl, tako da ukoliko želite da koristite HDMI ulaz morate računati sa nabavkom posebnog kabla jer ga najčešće nećete imati. S druge strane, dosta uređaja sada ima i USB-C video izlaz pa njegovo uvrštavanje jeste dobra stvar, a pogotovu što se on može koristiti i za druge stvari – naime može da puni druge uređaje koji se konektuju na USB-C snagom do 65W. 

Jedna stavka u pakovanju koja nas je dosta iznenadila jeste i postojanje daljinskog upravljača – on je dosta jednostavan, ali smo se zapitali, šta će monitoru daljinski? Umesto standardnog pitanja da priključite ulaz sa koga će vaš PC davati sliku, zapravo dobijate osnovni ekran Tizen operativnog sistema, poput onoga koji se može naći na Samsung televizorima. Ideja je bila da ovo postane zaista multifunkcionalni uređaj, na primer ako u radnoj sobi nemate televizor da možete njega da iskoristite za tu svrhu. Samim tim je i Tizen platforma dobra opcija za ovo jer je već dosta rasprostranjena pa čak i domaći provajderi kablovske televizije već imaju aplikacije za nju. Naravno tu su i ostale značajne aplikacije kao što su Netflix, Youtube, Twitch i drugi striming servisi, a s obzirom da monitor ima i ugrađene zvučnike, vrlo lako ćete ga pretvoriti u višenamenski ekran. A u tom smislu je i daljinski nekako logičniji – ko više uopšte pamti brojeve kanala pa da mu trebaju oni veliki daljinski sa brojčanikom u koji ukucate željeni kanal? Sve se naravno odradi preko selekcije na samom ekranu i tu nema greške. Naravno da bi monitor funkcionisao u tom modu morate ga povezati na lokalnu WiFi mrežu i na taj način doći do sadržaja, a tu je i Bluetooth konekcija kako biste eventualno dodali bežičnog miša i tastaturu pa možda surfovali internetom i bez korišćenja računara. Deluje da su u Samsungu mislili na sve i na tome im svakako odajemo priznanje. 

Deluje čudno ali tek sada dolazimo do toga šta se na ekranu dešava kada zapravo prikačite vaš PC računar sa idejom da na njemu radite ono za šta je i namenjen, da se igrate! I na tom polju Odyssey G8 možemo reći da prosto briljira i da je zapravo teško naći ekran na tržištu koji bi mu bio konkurentan. Prvo do izražaja dolazi OLED ekran koji ima neverovatno jake boje i duboke crne, sa parametrom kontrasta od čak 1.000.000:1 i neverovatnim pravim HDR 10+ prikazom koji daje rezultate slike koje do sada nismo videli. Naravno tu je i sertifikacija za sve moguće palete boja kao i kalibracija monitora koja je urađena pre isporuke, ali prosto za prosečnog gejmera to i nije toliko bitno. Ono što jeste bitno je osvežavanje od vrlo visokih 175Hz i odziv od neverovatno malih 0.1ms, što je desetak puta bolje od sledećih najboljih konkurenata. Možda nekome refresh rate deluje malo jer smo viđali i modele od 240 ili čak 360Hz, ali treba imati u vidu da ovo nije prvenstveno eSports monitor nego uređaj namenjen onima koji žele najbolje moguće iskustvo igranja. Tu je i AMD FreeSync Premium koji će vam obezbediti najbolju sinhronizaciju slike sa računara na monitoru. U tom smislu moramo pomenuti i da je, kao ultra-wide monitor, ovo model koji ima dosta veliku rezoluciju od 3440×1440 piksela koja je nešto veća i od uobičajene QHD rezolucije (2560×1440 piksela) i u tom smislu morate imati solidno jaku grafičku karticu koja će najzahtevnije naslove poterati u ovoj rezoluciji, a pogotovu ako želite visok framerate. Takođe, iako ih je u sve manjem broju, neke igre ne podržavaju u potpunosti ultra-wide rezoluciju pa vam se može desiti da dobijete vertikalne black barove sa strane. Međutim ukoliko igrate neki vizuelno impresivan naslov u ovoj rezoluciji, sa ovakvim bojama koje nudi OLED i na to dodate još zakrivljeni ekran koji vas prosto na neki način uvuče u igru, teško da u ovom trenutku možete naći bolje gejming iskustvo. 

Zaključak

Zaista je teško naći manu uređaju kao što je Samsung Odyssey G8 OLED – fenomenalan zakrivljeni ekran, smart funkcije, ugrađeni zvučnici, brz odziv… Za koju god karakteristiku da se uhvatimo on je, ako ne najbolji u klasi, onda bar pri samom vrhu. Čak i ako uzmemo u obzir cenu od nekih 1500 stranih novčanih jedinica, ona jeste visoka, ali ne preterano kako smo navikli kada se radi o uređajima najviše klase, u smislu da je verovatno u dosegu onih gejmera koji imaju dovoljno jak PC da poteraju najbolje igre u ovoj rezoluciji. Sve u svemu, Samsung je sa modelom Odyssey G8 OLED odradio sjajan posao i prosto jedva čekamo da se slični ekrani pojave i u nešto pristupačnijim varijantama. 

Karakteristike:

ModelSamsung Odyssey G8 OLED
Dijagonala34“
Rezolucija3440×1440
Tip panelaOLED
Brzina/OsvežavanjeOdziv 0.1ms, 175Hz, FreeSync Premium
Povezivanje1x mini-DisplayPort 1.4a, 1x micro-HDMI 2.1, 1x USB Type-C, Speakers, Wireless display, WiFi, Bluetooth
DodatnoRGB osvetljenje, podesiva visina, 1800R zakrivljenje ekrana, HDR 10+, Tizen, USB-C Charging

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top