Domaća Scena

Izveštaj sa svetskog IeSF šampionata u Jašiju: 10 dana uzbudljivog esporta i bronzana medalja za Srbiju

Foto: SESE

Od 24. avgusta do 3. septembra održao se Svetski Esports Šampionat u organizaciji Međunarodne Esports Federacije (IeSF), u kulturnom centru cele Rumunije, prelepom gradu Jašiju.

Sa 120 nacija, 15. po redu Svetsko Esports Prvenstvo bilo je najveće izdanje IeSF-ovog vodećeg događaja, nadmašujući Svetsko Esports Prvenstvo 2022. godine na Baliju na kojem je učestvovalo preko 600 sportista iz 106 zemalja. Na ovogodišnjem svetskom prvenstvu, najveštiji esportisti sveta takmičili su se za novčanu nagradu od pola miliona dolara, medalje i impozantni trofej koji je pripao zemlji sa najboljim ukupnim plasmanom.

Ove godine, Srpski Savez Elektronskih Sportova i Esportova (SESE) na svetsko prvenstvo odveo je četiri reprezentacije, koje su branile boje naše zemlje u igrama Counter-Strike: Global Offensive, eFootball 2023, Tekken 7 i PUBG MOBILE.

Tekken 7 – Nikola ”Void” Đurović

tekken7-srbija-void-iesf2023-groups4
Foto: SESE

Kada je Tekken u pitanju, Srbija nije imala nimalo sreće, pošto je naš reprezentativac Void zapao u takozvanu ”grupu smrti” sa nekim od najboljih igrača na svetu. Izrael i UAE imaju vrhunske igrače, ali kako kaže Nikola lično, Japan već godinama važi za jednu od najjačih zemalja kada se radi o Tekkenu.

Void je završio prvi dan završio sa tri poraza, i to bez i jedne pobeđene partije. Dan kasnije, imao je priliku da napravi preokret u preostala dva meča grupne faze, ali su se njegovi protivnici, UAE i Venecuela, ipak pokazali kao bolji igrači, pošto je ove duele završio sa rezultatom 1-2 i 0-2. Sa ukupno 5 poraza u grupnoj fazi, naš Tekken 7 reprezentativac je završio učešće na Svetskom Esports Šampionatu.

”Znao sam da sam od starta bio u nezahvalnoj situaciji pošto sam dobio najtežu grupu, ali mi je jako drago što sam imao priliku da upoznam toliko sjajnih ljudi i da predstavljam svoju zemlju”, kaže Void.

Svetski šampion: Pakistan

PUBG MOBILE

pubgm-srbija-iesf2023-final
Foto: SESE

Srpska PUBG MOBILE reprezentacija je danas igrala finalnu turu mečeva na svetskom IeSF šampionatu u Jašiju. Od 29. do 31. avgusta, odigralo se ukupno 18 mečeva, po šest u svakom danu. Nakon finalnog meča, medalju je osvojilo tri najbolje reprezentacije, od ukupno 16 koji se su se takmičili.

Srbija je posle prve ture mečeva uspela da se pozicionira u sredini tabele, tačnije na 8. mesto. Drugi dan je bio posebno loš za naše momke, koji su tada pali na 12. poziciju. Srbija je za finalnu turu mečeva definitivno poboljšala svoju igru, ali su Kirgistan, Turska i Rumunija po poenima bili previše ispred naše reprezentacije.

Kada se sve sabere i oduzme, Srbija je osvojila 10. mesto sa ukupno 87 poena. Bili smo sedmi po broju osvojenih poena po killovima (71), ali smo zato bili najlošiji po plasmanu (16). Zlatnu medalju je osvojio Kirgistan sa 207 poena, srebrnu Turska sa 173 poena, a bronzanu domaćini, reprezentacija Rumunije sa 154 poena.

Za srpsku PUBG MOBILE reprezentaciju nastupaju:

  • Vladimir ”BISKE” Biševac
  • Aleksandar ”Coa77” Cvijanović
  • Marko ”MAKŠA999”
  • Makša Marko Antoni ”Melaz” Melas

Svetski šampion: Kirgistan

EFootball 2023 – Marko ”Roksa” Roksić

roksa-srbija-iesf2023-quarter3
Foto: SESE

Roksa je otvorio plejof eFootball turnira sa 2-1 pobedom protiv predstavnika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Marko je potom brzinski razbio Nemca, da bi se u sledećem duelu susreo sa svojim starim saigračem iz Holandije, Indominatorom.

Roksa i Indominator su poslednje sezone zajedno nastupali u Arsenalu, tako da je ovaj meč bio posebno zanimljiv za gledati. Sve utakmice su bile uzbudljive i pune preokreta, ali se Roksić na kraju pokazao kao bolji igrač, savladavši Holanđanina sa rezultatom 2-1. Sa ovom pobedom, Srbija je obezbedila plasman u četvrtfinale turnira.

U četvrtfinalu ga je sačekao predstavnik Meksika, koji je na samom početku prve utakmice pokazao izuzetno agresivnu igru, ali i veliku veštinu. Sa rezultatom 6-3, Meksikanac je odneo pobedu u prvoj utakmici. Roksa je uspeo da se prilagodi u drugoj utakmici, ali uz nekoliko propuštenih šansi, nije uspeo da stigne Meksikanca koji je stavio tačku na čitav meč i plasirao se u polufinale eFootball turnira na IeSF šampionatu. Roksić je time ostvario top 8 plasman na turniru.

Svetski šampion: Iran

CS:GO

srbija-csgo-iesf2023-3-mesto1
Foto: SESE

Srpski CS:GO reprezentativci, Ivan ”choiv” Živković, Nikola ”Dragon” Bošković, Vladan ”VLDN” Radević, Vladan ”kind0” Mandić i Aleksa ”Impulse” Stankić su prošli u plejof fazu svetskog IeSF šampionata u Jašiju, sa četiri pobede i jednim porazom u grupi. Kao najbolja ekipa u svojoj grupi, obezbedili su direktan plasman u četvrtfinale turnira. Pošto su se njihovi protivnici, reprezentacija Ukrajine, povukli sa turnira, naši momci su dobili direktan prolaz u polufinale.

Sa 0-2 porazom od Švedske u polufinalu, naša CS:GO reprezentacija je nažalost ostala bez šanse da se takmiči u finalu. Tu nije bio kraj, jer nas je sutradan čekao meč za treće mesto.

U borbi za bronzanu medalju snage su odmerili Srbija i Uzbekistan, koje je na bini dočekao niko drugo do Džejms Benks lično. Obe ekipe su završile na prvom mestu u svojim grupama, tako da je bilo teško predvideti koja reprezentacija će preovladati.

Naši reprezentativci su imali pomalo spor početak na prvoj mapi, Overpassu, ali su brzo počeli da uzimaju rundu za rundom. Prvi half se završio sa rezultatom 9-6 za Srbiju. U drugom halfu smo bili posebno ubedljivi, pošto Uzbekistan nije uspeo da dođe ni do jedne runde do samog kraja. Tako je Srbija povela sa rezultatom 16-6 na prvoj mapi.

srbija-csgo-iesf2023-dodela5
Foto: SESE

Ako ste mislili da je Srbija bila dominantna na Overpassu, onda niste videli Ancient. Naši momci su pokazali neverovatnu veštinu i timski rad, koji je bio na potpuno drugom nivou u poređenju sa njihovim protivnicima. Ovu mapu smo odigrali gotovo bez i jedne greške.

Srbija je brzinski stavila tačku na čitav meč sa ubedljivim rezultatom 16-2. Ako postoji jedna reč koja bi opisala ovaj meč, onda bi to bilo uništenje! Time je Srbija osvojila bronzanu medalju, kao i zasluženu novčanu nagradu od 20.000 dolara! Medalje su dodeljene tokom svečane ceremonije zatvaranja svetskog prvenstva u esportu, koja se održala iste večeri.

‘’Osećaj je neverovatan. Samo nam je žao što nismo odigrali malo bolje, pošto verujem da bismo u tom slučaju bili u finalu. Ipak, treće mesto je jako slatko, posebno posle ovako ubedljive pobede. Želeo bih da se zahvalim svima koji su nas bodrili do samog kraja. Dobili smo mnogo poruka podrške od navijača kod kuće. Samo se nadam da ćemo sledeće godine uspeti da dođemo do zlatne medalje. Čast nam je što smo predstavljali Srbiju na međunarodnoj sceni esporta’’, rekao je kapiten srpske CS:GO reprezentacije, Ivan ”choiv7” Živković.

‘’Želeo bih da čestitam našoj CS:GO ekipi na neverovatnom performansu i osvojenoj medalji na IeSF šampionatu. Ovo je sjajno dostignuće za Srbiju na polju esporta i šire, i siguran smo da ćemo sledeće godine ostvariti još bolji rezultat’’, izjavio je Nikola Nešović, generalni sekretar Srpskog Saveza Elektronskih Sportova i Esportova.

srbija-iesf2023-medalje
Foto: SESE

Za srpsku CS:GO reprezentaciju nastupaju:

  • Ivan ”choiv7” Živković
  • Nikola ”Dragon” Bošković
  • Vladan ”VLDN” Radević
  • Vladan ”kind0” Mandić
  • Aleksa ”Impulse” Stankić

Snimak meča za treće mesto možete pogledati ovde.

Svetski šampion: Švedska

Vidimo se na sledećem svetskom IeSF šampionatu!

Izvor: RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top