Gadgets

Logitech top kombo: Logitech G ProX Superlight 2 i TKL Lightspeed recenzija

Logitech je krenuo sa detaljnim unapređenjem svoje ProX serije bežičnih periferija – novi miš je još lakši od prethodnika a tastatura predvodi model u sve popularnijem TKL formatu. Na sve to Logitech čini napore da svoje G ProX periferije dodatno uveže, što je svakako za pohvalu. 

Logitech G ProX Superlight 2

Kada se Logitech G Pro Wireless pojavio imao je revolucionarno malu težinu za bežičnog miša od samo 80 grama. Onda je došao G ProX Superlight koji je tu težinu smanjio na neverovatnih 63 grama, a sada dobijamo model G Pro X Superlight 2 koji teži samo 60 grama, dakle još su uspeli da ga unaprede. Posebno je zanimljivo to što na prvi pogled nije očigledno gde se to desilo – miš je i dalje skoro identičnog (i jako dobrog!) oblika, nema saćastih struktura koje ne vole baš svi i izgleda zaista kao uređaj koji bi svako s uživanjem koristio. Nije baš potpuno prilagođen i za levu i za desnu ruku, ali je dosta simetričan, i većina ljudi će sa ovim mišem vrlo lako naći najoptimalniji položaj za korišćenje.

Materijali su na dodir izuzetno prijatni, a tu se posebno ističe točkić i PTFE klizači sa donje strane uređaja koji daju baš fenomenalan osećaj. Ako bih morao negde da uprem prstom gde je došlo do dodatnog smanjenja težine morao bih da kažem da je to verovatno točkić koji deluje nekako još više stanjen i čudan, ali iskreno radi i više nego zadovoljavajuće. Ako gledamo dodatne fizičke karakteristike pohvalio bih mesto gde je moguće ubaciti mali USB Lightspeed adapter. Još jedno unapređenje u odnosu na prethodnu generaciju su Lightforce hibridni prekidači za dva glavna dugmeta koji kombinuju brzinu i pouzdanost optičkog prekidača sa malom potrošnjom struje i zadovoljavajućim osećajem klika kod mehaničkih tastera. Dodatna zanimljivost kod ovog uređaja jeste i to što je kompatibilan sa Logitech Powerplay podlogom koja može da puni miš bežično dok ga koristite, ali i to što je, bez obzira na smanjenje težine, zapravo povećao vreme trajanja baterije. 

Logitech je za svoj najbolji Pro miš upotrebio i svoj trenutno najbolji senzor, Hero 2, koji nudi osetljivost do neverovatnih 32.000 DPI. Mislim da je to zaista najviše što smo videli na bilo kom mišu do sada, pa ukoliko su vaše potrebe da imate što je moguće veću osetljivost, onda je ovaj uređaj definitivno idealan za vas. Međutim ostalih 99.9% populacije će verovatno vrlo teško primetiti razliku između 25.600 DPI koliko je imao prethodnih model.

Logitech G ProX TKL Lightspeed

Prvo što mi je zapalo za oko još pre nego što sam otvorio samu kutiju jeste da je izuzetno teška – i to nije samo zahvaljujući tastaturi koja jeste izuzetno dobro izrađena, teška i odlično stoji na stolu, već i zahvaljujući tome što se unutar kutije nalazi i torbica za nošenje tastature. I ovde ne govorimo o bilo kakvoj torbici, u pitanju je „hard case“ od tkanine koji savršeno odgovara za ovu tastaturu, a po kvalitetu izrade podseća na primer na neke od najkvalitetnijih torbica koje smo mogli da vidimo za Nintendo Switch konzolu. Samim tim ukoliko planirate da ovaj uređaj nosite na primer na LAN turnire ili druge slične događaje, ne samo da predstavlja odličnu zaštitu za vašu tastaturu već i fenomenalan modni detalj. Usudio bih se da uporedim otvaranje ovakve futrole na turniru sa scenama iz filmova kada plaćeni ubica raspakuje svoju snajpersku pušku – do tog nivoa ide posvećenost kojom je izrađena torbica. U njoj se osim naravno tastature, nalazi još jedan standardni USB-C kabl koji možete koristiti za punjenje ili i za povezivanje tastature i korišćenje dok se puni, i mali dongle i Lightspeed USB risiver.

Kao što i sam naziv govori, Pro X TKL tastatura  je skraćena verzija bez numeričkog dela, ali to ne znači da nema nešto više tastera nego obični modeli. Pre svega tu je dosta media tastera kojima preko Logitech G HUB softvera možete dodeliti funkcije koje želite ali i jako lep volume točkić na krajnjoj desnoj strani koji je izuzetno udoban i prijatan za korišćenje. Raspored tastera je inače relativno standardan, a naš model je došao sa GX Brown Tactile svičevima koji su tihi ali kod kojih se može osetiti tačan prelaz pod rukom kada dođe do klika. Osim toga, kod GX svičeva postoje i crveni koji su potpuno linearni, to jest nema nikakvog klika, i plavi koji imaju kako osećajni, tako i zvučni klik, pa su vrlo glasni. Logitech i dalje ostaje pri tome da razvija sopstvene svičeve u vidu GX serije (i GL za low-profile tastature) i to je vrlo pohvalno, ali treba imati u vidu da je ipak bolje isprobati ih pre kupovine. Sam Logitech navodi da su njihovi svičevi 25% brži i čak 40% dugotrajniji od uobičajenih mehaničkih tastera, ali naravno to je vrlo teško proverljivo u praksi. Moj lični utisak je da se svičevi ponašaju onako kako bih očekivao od braon modela i tu ne vidim nikakve specijalne razlike, a naravno tastaturu možete poručiti i sa crvenim i sa plavim svičevima. 

Druga stvar koju moram da pohvalim jesu papučice za podešavanje nivoa nagiba tastature. Poseduju dva nivoa koji su sjajno izvedeni tako da i sa jednim i sa drugim imate apsolutnu kontrolu i stabilnost tastature na stolu, što zaista uliva poverenje u korišćenju, čak i u najžešćim okršajima. 

Zajedničko nasleđe

Ono što je mene lično dosta nerviralo kod Logitech G periferija do sada jeste što je svaki uređaj posedovao svoj sopstveni Lightspeed adapter koji ne radi sa drugim uređajima pa se mora zauzeti više USB portova na računaru, što nije uvek zgodno. Međutim kako su to uspeli na poslovnim periferijama, izgleda da se tome okreću i sa Lightspeed risiverima i to upravo kreće od ProX Superlight 2 miša i ProX TKL tastature, tako da ove uređaje možete koristiti zajedno. Za one koji ne znaju, Logitech Lightspeed tehnologija je prenos podataka između računara i periferija bežičnim putem pri čemu se ostvaruju identične performanse kao i putem kabla, odnosno pre svega odziv od samo 1ms. Pored toga, TKL tastatura nudi i opciju povezivanja preko Bluetooh konekcije na druge uređaje, ali to ipak nije slučaj i sa mišem. Mnogi u gejming svetu su bili skeptični i zbog trajanja baterije, ali je Superlight 2 deklarisan na oko 95 sati konstantnog korišćenja, dok je G ProX TKL deklarisana na 50 sati korišćenja ali to naravno zavisi i od uključenih opcija kao što je RGB osvetljenje tastera. Dobra stvar je pak što oba uređaja imaju relativno standardan USB-C priključak preko koga se mogu koristiti i dok se pune, pa je dovoljno da posedujete samo jedan takav kabl i da ga povremeno priključite, malo na tastaturu malo na miša, to jest kada vam softver ukaže na smanjen kapacitet baterije. 

Kad smo kod softvera, Logitech G HUB je jedan od najnaprednijih na ovom planu i omogućava vam da podesite sve što poželite na vašem uređaju, odnosno na svim vašim Logitech G uređajima, koji sve to onda i zapamte u internoj memoriji pa ih možete koristiti i na računarima koji nemaju ovaj softver sa svim svojim podešavanjima. 

Konačno za one kojima je vizuelni dojam bitan, dobra stvar je da i Superlight 2 miš i TKL tastatura dolaze u crnoj boji, koju smo i imali na testu, ali i u jako lepoj beloj i u interesantnoj roze boji, tako da zaista možete uneti malo živosti u vaš setap za igranje. 

Zaključak

Logitech G ProX Superlight 2 i Logitech G ProX TKL Lightspeed predstavljaju sam vrh tehnologije bežičnih periferija kakve mogu koristiti i profesionalni esports igrači. Prvi je neverovatno lagan miš sa senzorom skoro pa nerealne osetljivosti, dok je drugo tastatura sa izvrsnim tasterima koja dolazi i sa lepom futrolom i neverovatno stabilno stoji na radnoj površini. Međutim svi ti superlativi uvek dolaze sa jednom velikom manom a to je cena uređaja koja je zaista paprena i za jedan i za drugi. Kada se presaberete za cenu ovog miša i tastature praktično možete kupiti celu konzolu za video igre novije generacije, ali za onoga kome to treba verovatno to nije prepreka. 

Karakteristike:

Logitech G ProX Superlight 2

ModelLogitech G ProX Superlight 2
TipBežični Optički miš
PovezivanjeUSB, Wireless Lightspeed
Senzor32.000 DPI
DodatnoDPI prebacivanje, punjiva baterija sa brzim punjenjem, Powerplay kompatibilan, težina od samo 60 grama

Logitech G ProX TKL Lightspeed

ModelLogitech G ProX TKL Lightspeed
TasteriGX Brown tactile
PovezivanjeUSB, Wireless Lightspeed, Bluetooth
DodatnoMedia tasteri, volume točkić, RGB osvetljenje

Autor: Stefan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top