Opisi igara

Kad je džabe i sirće je slatko: eFootball 2024 recenzija

eFootball2024_MainVisual_Messi

Godina za godinom prolazi, a naslednici fudbalskih simulacija nastavljaju da se nižu i nadmeću u trci za titulu najbolje. Sa jedne strane Konami a druge EA, koji već decenijama drže rivalski primat u fudbalskom svetu simulacija. A mi vredno radimo i pokušavamo da vam prenesemo naša iskustva pri igranju istih.

Ove godine imamo utisak kao da je godina bila kraća i da su obe simulacije poranile, iako to zapravo nije slučaj. Da li je to zato što poslednjih godina nastavci počinju da liče na svoje prethodnike pa smo ih se zasitili, ili je nešto drugo u pitanju, ni sami više ne znamo. Ali ono što znamo je to da ćemo u nastavku teksta još jednom sesti za naš radni sto i pokušati da kroz “pesničko pero” dokučimo i dočaramo kakve su to sve promene uvedene u novom izdanju eFootball-a i koliko su značajne. Pa da krenemo…

“eFootball 2024” je praktično peto izdanje rebrendirane fudbalske simulacije iz “krojačke radionice” Konami studija. Ono predstavlja duhovnog i telesnog naslednika legendarnog serijala “Pro Evolution Soccer” koji je u svoje vreme žario i palio srca svih ljubitelja fudbalskih simulacija. Naročito na našim prostorima.

Gotovo da je nemoguće zamisliti nekog fudbalskog poklonika dvehiljaditih godina koji nije znao šta je to PES. A veliki broj njih je naravno i pasionirano igrao ovu igru i tvrdio da je najbolji u njoj. Samim tim, u to vreme bilo je i dosta turnira ne bi li se pružila prilika da svi ti “najbolji” pokažu svoje umeće. Češće možda svoje neznanje i razmetanje hvalospevima o sebi samom bez osnove.

Tada je PES bio neprikosnoveni kralj fudbalske simulacije i ponosno i šeretski, onako malo nakrivo, nosio je svoju krunu sve do sredine druge decenije dvehiljaditih godina kada se poredak malo promenio.

Bajku o ova dva diva možemo da pričamo nekom drugom prilikom. Sada je krajnje vreme da počnemo da se bavimo onim što smo vam gore u tekstu i obećali, a to su naši utisci o najnovijem – eFootball 2024.

Ono što ćemo odmah prvo istaći je činjenica da je ova igra i dalje besplatna, što je u današnje vreme jako retka pojava i za to svakako treba odati priznanje ljudima iz Konamija. Naročito uzimajući u obzir da mod “my team”, koji predstavlja svojevrsni pandan modu FUT iliti UT konkurentnog brenda, ne zahteva ni blizu toliko novčanog ulaganja.

Kako biste došli do kartica vrhunskih igrača, nećete morati da vadite vaše bankovne kartice iz novčanika. Štaviše, u timu ćete moći da imate Mesija, Halanda, Mbapea i ostale svetske asove, bez ikakvih ulaganja. Dobro, možda ne njihove najbolje kartice ali svakako nešto što bi u UT mogli samo da sanjate bez da ne odrešite kesu i ubacite neki dinar u igru. Što je svakako super!

Primetili smo da bi ovo moglo da zasmeta nekim ljudima. Jer igrajući onlajn mečeve, gotovo je nemoguće naleteti na ekipu koja je sastavljena od prosečnih igrača. No nama iskreno ta činjenica nije smetala…

Ali ono što nam jeste smetalo je – koliku razliku svi ti top igrači prave u igri. Reklo bi se ne veliku, jer iz nekog razloga čak i najbolji igrači nemaju dovoljnu agilnost da se brzo okrenu i pretrče defanzivce. Nekako kao da odbrambeni igrači imaju svojevrsni “boost” koji im daje vetar u leđa i omogućava da sustignu napadača. Osim toga, sama okretnost u igri izgleda nekako tromo. Protok lopte je možda malo bolji ali celokupan osećaj u kreiranju akcija je nekako nedorečen i previše jednostavan.

Generalni osećaj je da nemate mnogo načina kako biste mogli da napravite prednost na terenu, osim duplim pasom. Prodori “1 na 1” čak i sa Mesijem ne daju rezultate koje biste očekivali.

Šutevi imaju dobru snagu i izgledaju lepo ali osećaj je kao da nam i tu fali brži odziv u registrovanju zadate komande, a minus u ovom segmentu bi mogao biti što većina šuteva ide jako blizu gola, tako da nema onih velikih promašaja koji se u pravom fudbalu neretko viđaju.

Što se tiče same grafike, ona je malo unapređena i osvetljenje deluje nekako realističnije kao i određene refleksije na terenu, a izgled i animacije publike su nekako bolje sinhronizovani sa onim što se dešava na terenu pa to dodatno upotpunjuje vizuelni doživljaj.

Izbor modova u igri je nepromenjen, pa tako sve ono što ste mogli pronaći u prošloj iteraciji možete i u ovoj. Nekakav celokupan utisak je da je novi eFootball kao bajata jabuka u novoj korpi. Neke stvari su doterane ali suština je ipak ostala nepromenjena. Ali uzimajući u obzir da je ova igra besplatna, nekako osećamo da ni nemamo mnogo prava za pridikovanje.

Na kraju, ostaje samo jedan utisak… Da je “eFootball 2024” dobra fudbalska simulacija, ali da bi napravila neki veći iskorak i eventualno se vratila na staze stare slave kad je bila Bog i batina, trebalo bi uložiti dodatne napore i detaljnije analizirati nedostatke. Čak i da počne da se naplaćuje, u slučaju značajnijih promena verujemo da ne bi nikoga naljutilo. Pogotovo ako bi cena bila prihvatljiva za današnje uslove, a ljudima iz Konamija eventualno pružila dodatna sredstva za ulaganje u značajniji razvoj ove franšize.

Tako da dragi ljubitelji fudbala, kao što i sam naslov kaže, uživajte u ovoj igri dokle god je besplatna i iskoristite sve njene prednosti koje vam pruža, jer kad je džabe – i sirće je slatko!

eFootball 2024 je dostupan za PC, PS4/5, Xbox One, Xbox Series X/S, Android i iOS

Autor: Miloš Živković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


eFootball 2024

Besplatno
6.4

6.4

6.4/10

Za:

  • Vizuelna unapređenja doprinose celokupnoj atmosferi
  • Ne morate otvarati novčanik da bi zaigrali sa nekim od najboljim igračima sveta

Protiv:

  • Igra je i dalje dosta troma u protoku lopte i kretanju igrača
  • Unapređenja su minimalna u odnosu na prethodnika
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top