Domaća Scena

Devojke, tražite nekoga ko prepoznaje vašu strast za igru i ko može da vam pomogne da razvijate vaš talenat: Intervju sa Ulijanom ”QueenMuser” Schwab

Danas smo imali zadovoljstvo da popričamo sa Ulijanom ”QueenMuser” Schwab, strastvenom Tekken 7 igračicom sa naših prostora. Ulijana je podelila utiske o domaćoj Tekken sceni, o tome šta je potrebno da biste postali profesionalni esportista, kao i o položaju žena u esportu i gejmingu.

Ćao Ulijana! Kada si ušla u svet video igara, konkretno borilačkih? Kako bi opisala to početno iskustvo?

QueenMuser: Bila sam dugo PC gejmerka a još duže Nintendo gejmerka, ali počela sam ozbiljno da se bavim borilačkim igrama krajem 2021. godine, kad sam konačno mogla da probam Tekken 7 na kompu. Moj momak je veteran na italijanskoj sceni Tekkena (on je dobar Yoshimitsu igrač) i kad sam otišla kod njega za Novu godinu, poklonio mi je kontroler za PS4 i trenirao me bukvalno od nule. On je veoma strog učitelj, a zahvaljujući njemu sam za kratko vreme mnogo naučila.

Koliko si upoznata sa igračima domaće i evropske FGC scene? Ko ti je najveći rival?

QueenMuser: Kada sam našla društvo “FGCSerbia” na Discord-u, konačno sam dobila šansu za offline treniranje, dok moj momak i ja živimo daleko. Otišla sam na moj prvi skup, i tamo sam upoznala Cold Heart-a, našeg najboljeg igrača, koji je postao kasnije moj drugi učitelj. Homeboy mi je najveći domaći rival zato što sam više puta izgubila protiv njega na turnirima. Isto sam u kontaktu sa italijanskim društvom. Italijani se ozbiljno bave Tekkenom, imaju svake godine važne TWT turnire kao na primer OnlyTheBest, i Bode je najbolji italijanski igrač. Moj najveći italijanski rival je TheWall, dobar Jin igrač.

Šta misliš da je najteži deo profesije jednog esportiste?

QueenMuser: Kao prvo, samostalni ulazak u svet esporta je težak zato što možeš biti i najjači igrač na svetu, ali nisi “pro player” ako nisi sponzorisan ili plaćen; na primer moj momak jeste jak igrač ali nije pro player. Kao drugo, esportisti su bukvalno atleti: moraju dosta trenirati, i najteži deo je da, ako se previše bave time, izgubiće kontakt sa realnošću. Koliko puta smo videli primere o pro igračima koji su morali da pauziraju kako bi sačuvali mentalno zdravlje?

Kako se nosiš sa porazima?

QueenMuser: Dosta sam pokupila L-ove i na turnirima i u životu, ali život me je naučio da pauziram i da se odmorim ako dobijem više poraza. Naravno ako padneš bitno je da ponovo ustaneš, i još bitnije je imati podršku prijatelja i porodice.

Kako bi u ovom trenutku uporedila Street Fighter 6 i Tekken 7?

QueenMuser: Nažalost nisam igrala SF6 i ne zanima me uopšte, tako da ne mogu da uporedim 2D borilačku igru i 3D borilačku igru. Ono što je loše jeste da su 2D likovi (naročito Akuma i Geese) upropastili Tekken zato što njihove mehanike nisu uopšte kompatibilne sa 3D igrom kao što je Tekken. Oni totalno ignorišu pravila frejmova da bi mogli da rade u Tekkenu.

Kakva su tvoja očekivanja od Tekken 8?

QueenMuser: Za mene će Tekken 8 biti kao novi početak. Tek sam dobila hitbox kao novi kontroler, a u isto vreme imala sam priliku da probam Tekken 8 u Closed Network testu. Moj stil igranja je dovoljno agresivan, što je savršeno za osmicu, gde je agresivnost najvažniji deo igre.

Ko je tvoj omiljeni Tekken lik i zašto?

QueenMuser: Moj omiljeni lik je Kuma, gospodin Medved. Kada sam počela da igram Tekken 7, moj momak mi je preporučio da igram Asuku, zato što je Asuka odlična za početnike, ali nije mi se svideo njen borilački stil. Kad sam prvi put videla Kumine poteze, umrla sam od smeha, naročito Rage Art. Ko bi verovao da Medved ume da te baci daleko kao lopticu za bejzbol sa ribom?!

Iz tvog ličnog iskustva, kakav je položaj žena u esportu, gejmingu i srpskoj Tekken zajednici?

QueenMuser: Što se tiče srpske Tekken zajednice, mislim da sam jedina devojka u celoj Srbiji koja hoće da se ozbiljno bavi Tekkenom i da uđe u esport na profesionalnom nivou. I toliko mi je žao, zato što je srpska scena Tekkena mnogo slaba, čini mi se da su mnogi samo casual igrači koji nisu konstantni. To kažem zato što nisam videla nijednu devojku ili ženu na okupljanjima ili turnirima. U Italiji već ima više devojaka i žena koje se takmiče u Tekkenu na profesionalnom nivou, kao na primer Vanex, Luxsylva i Silvia Cronica. Lako je biti gejmerka a teško je biti esportistkinja ako nemaš kontakte sa ljudima koji se time bave.

Kakav savet bi dala mladim i ambicioznim devojkama koje bi želele da se takmiče na profesionalnom nivou?

QueenMuser: Devojke, kao prvo tražite društvo. Ako ste usamljene, sigurno nećete daleko dogurati. Tražite nekoga ko može da vidi vašu ambiciju i strast za igru i posle da vam pomogne da razvijate vaš talenat. Tako sam ja upoznala mog drugog učitelja.

Ako bi morala da igraš jednu fighting igru do kraja života, da li bi to bio Tekken ili neka druga? Zašto?

QueenMuser: Ovo je jako težak izbor, zato što bih probala Project L od Riot Games-a pre nego što odgovorim. Možda ću za dve ili tri godine odlučiti definitivnu borilačku igru.

Pored Tekkena, da li si igrala nešto drugo u proteklom periodu? Da li imaš omiljenu igru?

QueenMuser: Igrala sam puno Action RPG igara kao što su Skyrim, Horizon Zero Dawn i slične, a ponekad i League of Legends sa prijateljima. Pored Tekkena, moje omiljene single-player igre su Genshin Impact, Resident Evil i Pokémon, a moja omiljena multiplayer igra je League of Legends.

Hvala ti na intervjuu!

Za još intervjua sa domaće scene, posetite ovaj link.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top