Kolumne

Od Half-Life moda do Source 2: Bogat istorijat Counter-Strike serijala

Svaki PC igrač danas zna za Steam, gejming platformu na kojoj se nalaze desetine hiljada igara. Ranih 2000-ih, pre slavnih dana Steam-a, Valve je razvio nekoliko igara koje danas važe za jedne od najboljih u istoriji, kao što su Half-Life, Portal i Counter-Strike.

Od svih ovih franšiza, nijedna nije popularna ili toliko voljena kao Counter-Strike. Sa svojim skromnim počecima kao Half-Life mod, Counter-Strike je vremenom prerastao u prvoklasnu igru. Mod je bio toliko popularan da je iznedrio potpuno novi serijal, počevši od originalnog Counter-Strike-a.

Counter-Strike

Kako je popularnost Half-Life-a rasla, fanovi su počeli da rade na sopstvenim modovima za igru. Većina njih nije zaživela međutim, osim jednog: Counter-Strike, koji su kreirali Minh Le i Džes Klif. Mod je preimenovan u Half-Life: Counter-Strike kada je Valve zvanično ušao u priču.

Od svog izlaska 2000. godine, Counter-Strike je vrlo brzo ostvario veliku popularnost kod ljubitelja pucačina iz prvog lica i šire, primarno zbog svog inovativnog gejmpleja i dizajna, koji su postavili temelje za sve naredne igre u serijalu.

Igra je 2002. godine dobila ”nastavak”, Counter-Strike 1.6, koji je bio unapređena verzija originalnog Counter-Strike-a sa poboljšanom grafikom i korisničkim interfejsom. Međutim, serijal je dobio zvanični nastavak tek dve godine kasnije.

Counter-Strike: Condition Zero

Counter-Strike: Condition Zero je direktan nastavak originalnog Counter-Strike-a. Za razliku od originalne verzije, Condition Zero nije bio mod, već zasebna igra koju je Valve razvio od nule. Development igre je počeo odmah po izlasku Counter-Strike 1.6, i nakon dve godine razvoja, Counter-Strike: Condition Zero je izašao 2004.

Valve je uveo dosta poboljšanja na polju grafike, što je prilično impresivno jer je Condition Zero ”terao” na potpuno istom endžinu svog prethodnika, Half-Life GoldSrc. To nije sve, jer je Condition Zero pored klasičnog multiplejer režima igračima ponudio i singlplejer kampanju.

Iako se nekima dopao, ne možemo da kažemo da se Condition Zero previše proslavio kod CS fanova.

Counter-Strike: Source

Nakon ”srednje žalosnog” uspeha Counter-Strike: Condition Zero, Valve je šest meseci kasnije odlučio da serijal vrati u život izdavanjem Counter-Strike: Source. Kao što mu samo ime kaže, Counter-Strike: Source je rađen u tada novom Valve Source endžinu.

U suštini, Counter-Strike: Source je bio rimejk originalnog Counter-Strike-a, iz temelja sa novim endžinom. Kao takav, nije doneo nekakve revolucionarne novine, već se uglavnom fokusirao na poboljšanja i izmene, mapa na primer.

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive je izdat 2012. godine, i može se reći da je pokupio sve ”najbolje sastojke” prethodnih igara u serijalu. Tokom godina je privukao neverovatan broj igrača, postavivši temelje za najveću esports scenu na svetu sa proslavljenim profesionalcima kao što su s1mple, ZywOo, dev1ce i mnogi drugi. Igra je postala toliko popularna da je portovana i na PlayStation 3 i Xbox 360.

Iako je razvijen u Source endžinu, Counter-Strike: Global Offensive je ponudio pregršt poboljšanja u odnosu na Counter-Strike: Source. CS:GO je otpevao svoju ‘’labudovu pesmu’’ 27. septembra 2023. godine, kada je zvanično izašao Counter-Strike 2.

Counter-Strike 2

Na veliko (ne)iznenađenje fanova, najnovija igra u Counter-Strike serijalu je zvanično najavljena 22. marta. Counter-Strike 2 je izašao 27. septembra kao direktan nastavak i nadogradnja na CS:GO, i potpuno je besplatan za sve. Igra koristi Valve Source 2 endžin, i donosi bolju grafiku, precizniji tick rate i još mnogo, mnogo toga. CS2 je proveo nekoliko meseci u beti, ali mnogi igrači nisu zadovoljni serverima koje je Valve toliko ‘’nahajpovao’’. Ipak, verujemo da će vremenom rešiti sve probleme!

Osvanula je nova era za Counter-Strike i nadamo se da će ovaj legendarni serijal još dugo, dugo poživeti!


Ovo su bile sve igre iz glavnog Counter-Strike serijala. Međutim, postoji nekoliko spin-off naslova koje nismo svrstali u glavni serijal:

  • Counter-Strike Neo: Japanska arkadna verzija i anime adaptacija originalnog Counter-Strike-a za Linux sisteme. Za razliku od originala, klasičan ”CT vs. T” scenario ne postoji. Igrači mogu da učestvuju u singlplejer misijama, mini-igrama i sezonskim eventovima.
  • Counter-Strike Online i Counter-Strike Online 2: Besplatan spin-off originala na kome su radili Valve i Nexon. U igrama su postojale mikrotransakcije, tako da vas verovatno nimalo ne čudi što su CS: Online i njegov nastavak bili univerzalno omraženi.

Counter-Strike Nexon – Studio: Poslednja Counter-Strike igra na kojoj je radio Nexon. Igra je sadržala preko 50 mapa i 20 različitih modova, kao što je Nexon: Zombies. Counter-Strike Nexon – Studio je takođe dobio oštre kritike zbog prisustva mikrotransakcija i zastarelog interfejsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top