Gadgets

Nintendo Entertainment System pre tačno 38 godina stigao na zapadno tržište!

Čuvena konzola je se prvi put pojavila u Japanu 1983. godine kao Famicom, a dve godine kasnije je postala dostupna i na zapadu.

Ako krah industrije video igara u biblijskom smislu predstavlja potop, onda je NES konzola Nojeva barke koja je zajedno sa svojim igrama svojevrsno spasila industriju.

Nakon serije izuzetno uspešnih arkadnih igara početkom 80-ih, Nintendo je započeo razvoj svoje prve kućne konzole. Predsednik kompanije Hiroši Jamauči je želeo da napravi jednostavnu, jeftinu konzolu koja bi pokretala igre putem kertridža. Tako se rodio Nintendo Entertainment System.

NES, u Japanu poznat kao Famicom, je 8-bitna konzola treće generacije koja se u prodaji prvi put pojavila 15. jula 1983. godine. Konzola je nudila dva kontrolera sa krstastim D-padom, kao i četiri dugmeta – A, B, Select i Start. Kasnije se pojavilo još nekoliko dodatnih periferija, kao što su NES Zapper (svetlosni pištolj) i Power Pad (plesni ”podijum”).

Što se tiče ponude igara, Nintendo je imao revolucionaran pristup sa third-party naslovima koji su se izdavali za NES konzolu. Naime, odobrenje licence od strane Nintenda je zahtevalo određeni kvalitet igre, kao i njena ekskluzivnost na platformi. Za razliku od Nintenda, Atari je imao prilično nepromišljenu strategiju za svoj Atari 2600, što je dovelo do prezasićenja tržišta igrama niskog kvaliteta.

NES je na zapad stigao na jesen 1985. godine, osvojivši srca svih gejmera širom sveta. Nintendo je prodao oko 62 miliona primeraka, a potražnja za konzolom je i dan danas velika u kolekcionarskim krugovima.

NES se danas smatra za jednu od najznačajnijih kućnih konzola svih vremena, ne samo zbog svoje uloge u ”vaskrsenju” industrije, već i zbog svog bogatog repertoara popularnih igara. O tome svedoče čuvene franšize kao što su Super Mario Bros, The Legend of Zelda i Metroid, koje su se prvi put pojavile upravo na NES-u. Super Mario Bros. je ujedno i najprodavanija igra na ovoj konzoli, sa preko 40 miliona prodatih primeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top