PLAY! ; PLAY! Zine

REVIEW: Nioh

U prethodnih par meseci svet je postao bogatiji za igre čiji je razvoj trajao čitavu deceniju, naravno mislimo na Final Fantasy XV i Last Guardian. Sony nastavlja u tom stilu i pred nama je igra čiji prvi pisani tragovi vuku korene još iz 2004. godine. Najpre zasnovan  na nedovršenom scenariju Akire Kurosave, Nioh je prešao dug put, protkan korenitim promenama, dok konačno Kou Shibusawa nije pronašao odgovarajuću formulu koja je ispunila sva njegova očekivanja.  Koliko su momci i devojke iz Team Ninja studija sigurni u svoju igru, govori podatak da smo imali jedno alfa i dva beta testiranja. To je nešto vredno pomena i pozitivne kritike jer živimo u vremenu kada izdavači očekuju da na osnovu nekoliko trejlera i “fantastičnih” preorder bonusa prospemo stotinak evra u naslove, koji najčešće nisu ni bleda senka onoga što je reklamirano. Ovoga puta svako je imao prilike da proba i vidi šta dobija i da na osnovu sopstvenog iskustva proceni vredi li uložiti svoj novac u Nioh.

Nioh nas stavlja u ulogu Vilijama Adamsa, zapadnog samuraja, koji je zatočen u londonskom zatvoru. Ako tokom prvog kadra imate neopisiv déjà vu osećaj, to je zato što on podseća na početak Witcher 2. Naš Vilijam svojim stasom i glasom neodoljivo podseća na mnogo poznatijeg i svima nam dragog kasapina iz Blavikena, Geralta iz Rivije. Tu saznajemo da posedujemo izvesne moći, da se veliko zlo nadvilo nad našim svetom i da je sudbina planete u našim rukama. Nakon odigranog prologa, put nas vodi u Japan, gde se susrećemo sa našim saradnicima Hatori Hanzom i njegovim vladarem Tokugava Lijasuom. Priča u Nioh na nivou je B produkcije filmova i tu je tek da je ima. Za razliku od Dark Souls igara, ovde postoje režirane i odglumljene međuscene. Glasovna gluma je osrednjeg kvaliteta, ali može se reći da je solidno odrađena.  Pre nego što počnemo da se bavimo suštinom igre i njenim najjačim adutom, dužni smo, iako će zvučati kao otrcana fraza, da prekaljene igrače “Soulsborne” igara posavetujemo da se potrude, isprazne svoj mozak, pokušaju da zaborave sve što su naučili i čiste pameti krenu u avanturu zvanu Nioh.

Jedna od novina koju Nioh uvodi u svet konzola jeste mogućnost odabira tri različita grafička podešavanja. Možete birati da li će framerate biti zaključan u 30 ili 60 fps, kao i opcija koja predstavlja zlatnu sredinu. Kako igra u odnosu na ostale novije naslove, sa aspekta grafike, izgleda dosta inferiorno, a i žrtva nije neka, preporučujemo vam da izaberete “action” mod.

Gejmplej se najbolje može opisati kao kombinacija Devil May Cry i Dark Souls igara sa primesama prve Witcher igre, uz prstohvat Diabla. Osnova igre preslikana je iz Souls  serijala, samo što umesto bonfire i duša, ovde imamo svetilišta i amrite. Na svetilištu dopunjavate, levelujete i čuvate napredak kroz nivoe.  Levelovanje lika najpribližnije je onom iz Bloodborne, jednostavan i pregledan izbor veština kojima specijalizujete Vilijama.

Nioh nije open world igra, imate glavne i sporedne misije koje će vas voditi kroz različite nivoe, koje ćete čistiti od raznoraznih karakondžula i sa boss borbama koje se nalaze na kraju istih. U početku, najveći problem predstavljaće stamina, u ovom slučaju Ki. Za razliku od Souls igara, kada ovde ostanete bez Ki, ne možete da se krećete, niti blokirate, pa predstavljate laganu metu za napade. Tako da, jedna od prvih stvari koju morate da naučite, je pravovremeno korišćenje Ki-pulsa. Ki-puls omogućava da nakon svakog uspešnog napada dopunite staminu u određenoj dozi, naročito kada se borite protiv demona (Yokai) koji s vremena na vreme emituju polje koje crpi vaš Ki.

Vilijam ima svog duha zaštitnika (spirit) koji je skriven u njemu i sa svakim palim protivnikom puni se spirit form skala koja, kada se aktivira, predstavlja neki vid “super saiyan” moda, kada ste praktično neranjivi i možete samleti više protivnika odjednom.

Nioh ima izuzetno složenu borbu koja više liči na neku tabačinu kao što je gore navedeni DMC. Igra će vas forsirati na pravovremene tajminge i redovno korišćenje svih sposobnosti, što će igrače, koji su igrali Souls igre, umeti da dekoncentriše, jer su navikli na drugačija pravila. Ukratko, kombinuje oprezan pristup sa veštinom iz akcionih igara. Vilijam koristi tri borbena stava (nešto slično kao u Witcher 1), jači udarci sa slabijom odbranom, umereni napad i odbrana i defanzivni  stav sa visokom pokretljivošću, ali slabijim napadima. Stavove je moguće menjati u toku borbe, što u kombinaciji sa pogođenim tajminzima dovodi do visokooktanskih  okršaja koji dižu vaš adrenalin do maksimuma.

Dizajn nivoa nije na “nivou” Souls igara. To su uglavnom mračna i sumorna mesta, lišena nekog svog identiteta i neće baš ostati u sećanju igrača. Tu je standardno otvaranje raznoraznih prečica kojim ćete brže stići do kraja nivoa, tj. boss borbe, kao i istraživanje nivoa kako bi ste pronašli skriveni loot. Prelaskom svake misije dobićete nagradu u vidu raznoraznih predmeta koji mogu biti, a to je nešto što je preuzeto iz Diabla, različitih karakteristika – mogu biti rare, uncommon i special, odnosno ljubičaste, plave i žute boje (nešto što je karakteristično za MMO igre). Svaki od protivnika daje neki drop pa će inventar vrlo brzo biti pun raznoraznih itema. Nakon svake uspešno završene misije, istu možete ponavljati bezbroj puta u potrazi za kvalitetnijim predmetima i levelovanjem svog lika. A otvaraju se i twilight verzije misija koje su dosta teže i predstavljaju, po rečima kreatora igre, izvorno zamišljen Nioh. Nagrade su daleko bolje, ali ovo je samo za najvičnije i najupornije, jer će vas igra naterati da doslovce “krv propljujete”.  Svaki od itema koji nađete, unapređuje neku od osobina, tako da preporučujemo njihovo obilato korišćenje.  Oružja ima na tone i svih vrsta, pa za svakoga ima po nešto.

Nioh je teška igra. Na momente – preteška. Ne prašta greške i žestoko ih kažnjava. Često će se dešavati  da, iako odigrate dobro sve poteze, pravovremeno izbegavate napade i uspešno napadate, a ne koristite spirit mod, ili obratno, izgubite glavu. Tako da, zaista morate biti skoncentrisani i vodite računa kako igrate.

Postavlja se pitanje da li je težina dovoljan razlog da neku igru nazovemo dobrom ili kvalitetnom i kako okarakterisati naslov koji, osim na tom polju, ne nudi ništa novo i ne pomera standarde koje su postavile neke od igara u prošlosti. Osim za ljubitelje, a možda čak ne i za sve njih, a da ne spominjemo početnike, Nioh ne gađa širi krug ljudi koji će ovo igrati, upravo zbog izuzetno visokog nivoa težine.

Što se nas tiče, daćemo preporuku da probate igru, pogotovo ako sebe smatrate hardcore igračem. Čeka vas kvalitetna borba, odlična gejmplej mehanika i dobar osećaj nakon uspešno okončanih misija. Na žalost, igru ne možemo preporučiti svakome, iz gore opisanih razloga i to je posledica nešto slabije ocene koju dajemo igri.

Autor: Dejan Stojilović

Igru za potrebe opisa ustupio Sony

Nioh

Nioh
7.5

75

7.5/10

Za:

 • “Utegnut” gejmplej i kvalitetna borba
 • Boss dizajn

Protiv:

 • Glasovna Gluma
 • Zbog težine, igra definitivno nije za svakoga

 • Pingback: لیست نمرات بازی Nioh منتشر شد | گیمفا()

 • Pingback: لیست نمرات بازی Nioh منتشر شد – فارسی تک()

 • Pingback: لیست نمرات بازی Nioh منتشر شد | IR24 | ای ار 24()

 • Pingback: Anonymous()

 • Pingback: Опубликованы первые оценки игровых изданий для приключенческого ролевого экшена Nioh | ZYXgame()

 • Monte Raid

  first you gave Zen pinball 8.5 and this 7.5
  second this game supposed to be hard cause that the essence of Souls games and this game is working as a successor for it
  third you minus 2.5 from 10 just because you hate the voice acting !!!

  • Nikola Savić

   Authors of reviews for Zen Pinball and Nioh are to different persons. We here highly value independence of our reviewers and do not interfere in their evaluation of games.

   NIkola Savić, Senior Editor

   • Monte Raid

    i also give my opinion about your opinion . i didn’t tell you to shut up or that your opinion was wrong . i said that your disliking for the game because it had a bad voice acting ( you are the only ones who said that btw ) is not logical and even if that okay take 2.5 from the final score is not fair . and i don’t need to talk about difficulty because that what souls game should be which clearly you don’t know anything about .
    learn how to accept other opinion as i accepted yours and try to debate you respectively .
    if you don’t like that then find another job
    a reviewer who don’t like other to review his reviews – that what you look like right now .

    • Nikola Savić

     Nobody said anything bad about your opinion, there is no need for hostility :)

     I just said that authors are not the same for those 2 reviews, and that we do not intervene to “correct” scores of our reviewers.

     Dejan (guy that did the review) liked that game and recommend it to players that like Souls games with challenging gameplay.

  • Dejan S.

   Hi and thanks for the reply.
   In my opinion, a score of 7.5/10 is not bad at all. I find the game very challenging and I had a good time during my playthrough, but except the gameplay mechanics, all other aspects are on lower levels of quality. Graphics are outdated, art design is not outstanding, and I’m not impressed with voice acting at all. The main character is Geralt’s lookalike and besides that, he’s also trying to sound like him.
   Just like I already stated in the review, I do think that Nioh will be too much for some players. In the end, I just can’t rate this this game any higher, because it is derivative in many aspects of other games.

   • how ya doin?

    He’s trying to sound like him? I feel like you’re just trying to nitpick here now. If anything, he’s not trying to sound like him at all.

 • Bob Evanston

  challenging gameplay should not mean subtracting points. You guys are the lowest score on the entire internet for the game.

 • Vash

  This reviewer has obviously no idea what to take into account when reviewing a game. I can’t believe such an amateur and biased review weighs on metacritic, what a joke.

 • TinyTauren

  Unbiased and very informative review, which did not fallen to the hype of this Dark Souls rip-off.
  Definitely gonna postpone my purchase thanks to you. For me, completing all three Dark Souls games with all expansions included, are quite enough!

  Nioh doesn’t bring anything new and original to the table. Even the hard core difficulty of the game, which games tries to sell, are artificially pumped up.

  Every new game now days wanna be new Dark Souls.

 • VemCáMeuNego

  This is garbage… this review is pure garbage, what the actual fuck happened here ?

 • Chasmas

  Voice acting I can understand it not being everyone’s cup of tea but difficulty being a negative aspect on Nioh? That is just ridiculous… 2.5 points off for that, really?

 • Pingback: Nioh dobija dva updejta tokom sledećih meseci – PLAY! PLAY!()

 • Pingback: Spremite se za Nioh DLC sledeće nedelje – PLAY! PLAY!()

Naš Gaming Podcast

Facebook:

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!