PLAY! ; PLAY! Zine

CD Projekt pokušava da stavi vlasništvo nad izrazom “Cyberpunk”

Svakoga dana slušamo hvalospeve o voljenoj kompaniji CD Projeket RED, ali nije ni njima strano da ponekada neprijatno iznenade zajednicu gejmera nekim nebuloznim potezima i izjavama. Mnogi se sećaju svojevremeno njihovih pretnji da će tužiti svakoga ko piratizuje The Witcher 2, i kako im se tada ceo internet smejao zbog tih pretnji, pa su onda potpuno okrenuli politiku i počeli bolje da razumeju svoje kupce i fanove.

Sada je međutim procurela informacija da pokušavaju da stave intelektualno vlasništvo nad frazom sajberpank (Cyberpunk), verovatno zbog rada na njihovom novom RPG naslovu Cyberpunk 2077.

Ništa tu ne bi delovalo čudno da ova fraza ne postoji već skoro 34 godine i da predstavlja univerzalno dobro koje se koristi da bi opisalo određen koncept i seting koji se koristi u filmovima, serijama, stripovima, modi, video-igrama i ostalim oblicima umetnosti.

Ovo je u startu mnoge iznerviralo i podseća na ono što su pokušali da urade Fine Bros, kada su želeli da trejdmarkuju izraz “react” samo zato što je on u osnovi imena i koncepta njihovog šoua, zbog čega se ceo internet okrenuo protiv njih, da bi na kraju odustali od te zamisli. Još uvek nema nikakve zvanične izjave iz CD Projekt RED oko ovog zahteva za stavljanje vlasništva nad izrazom, ali nije nemoguće da je ovo sve delo nekog njihovog advokata ili pravnog tima, koji ne poznaje baš najbolje ove izraze i pokušava da zaštiti svoje klijente ni ne znajući šta radi.

Oglasio se i Brus Betki (Bruce Bethke), čovek koji je prvi upotrebio ovu kovanicu za naziv svoje istoimene kratke priče iz 1983. godine, rekavši da ga to ništa ne čudi, i da se svake godine pojavi puno njih koji žele da stave vlasništvo nad izrazom i da svaki put svi oni završe neuspešno, pa veruje da će i ovo tako da prođe.

 

 

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!