Opisi

REVIEW: Teenage Mutant Ninja Turtles – Mutants in Manhattan

Nova Platinum Games igra! Razlog za slavlje, kupovinu novog kontrolera i razmrdavanje prstića! Studio koji je napravio toliko dobrih akcionih igara, kroz svaki rafinisao svoj specifičan stil i mehanike apsolutno ne može da omane, zar ne? Zar ne? Dobro, napravili su Legend of Korra, to se ne računa. Ali, napravili su i novu igru o Nindža Kornjačama.

Odmah jedno olakšanje i razočarenje. Igra ne prati film koji je napravio Majkl Bej, ali isto tako nije zasnovana na staroj animiranoj seriji koju su mnogi od nas gledali na domaćim televizijama niti stripu od koga je sve počelo. Ovo jesu kornjače koje i dalje vole da klopaju picu, ali su ‘’modernizovane’’ ubacivanjem beskrajno loših štoseva koji više nikome nisu smešni. Naravno da se opet bijete protiv Sekača, Kranga i buljuka drugih poznatih negativaca, a razlog tome je… ma koga je još briga ako je akcija dobra.

tmnt2

Veliki problem je upravo što akcija uglavnom nije zanimljiva. Na početku će vas Splinter provesti kroz trening brojnih poteza. Naučićete kako da izbegavate, blokirate i parirate udarce. Tu je i poznati Platinum potez sa izbegavanjem udarca u poslednjem trenutku kako biste imali par trenutaka da protivnika nalemate u slow motionu. Sve super, sve jasno, dobićete čak i nekoliko nindži da ih mlatite pre nego što krenete dalje. Ali, onda na nivoima imate mini hordu protivnika i još tri kornjače, svakoga sa specifičnim potezima i shvatite da od preciznog izbegavanja udaraca i naročitog taktiziranja nema ništa. Vaš pogled na dešavanja je zaklonjen šarenišom i sva je sreća da oružja kornjača svetle (?) inače bi se lako utopili u pozadinu.

tmnt3

Vi ćete uvek voditi jednu kornjaču dok ostalima upravlja veštačka inteligencija, uglavnom nezainteresovano da vam pomogne iako ste zadali komandu da vas prate (da, ima i toga). Lako će ginuti, ali isto tako se i protivnici bez po muke zaglave ili potpuno pogube tražeći vas. Svaki od četvorice braće sem drugačijeg oružja ima i blago različit set poteza i domet sa istim. Mogu da se pentraju po zgradama i klizaju po gelenderima, žicama i horizontalnim šipkama. Poseban naglasak je na ninđutsuima, specijalnim potezima koje skupljate tokom igre (ima ih oko 30) i svakom od likova ubacujete u četiri slota. Ovi potezi variraju od opšteg krkljanca, do bafovanja saboraca i imaju neograničeno korišćenje sem što morate da sačekate između dva korišćenja. I pored toga, vrlo su podložni spamovanju, a nekako smo stekli utisak da igra upravo to forsira i onda se čak i borbe protiv ‘’kraljica’’ svode da besomučno lupate sve tastere dok ne pobedite. Igra je više dosadna nego izazovna.

tmnt4

Bossovi su prave zvezde ove igre. Nivoi se svode na tumaranje i lemanje beskrajnih talasa sve dok vam igra ne kaže da možete da se bijete sa bossom. A tada prelazite u arenu i pred vama je neka od čuvenih njuški, sa čak sedam linija zdravlja i pojačanim napadima kada je pri izdahu. Vrlo je jasno da su upravo oni zvezde igre, jer nivoi uopšte nemaju imena već se zovu kao likovi protiv kojih se u finalu susrećete. Tu pomenuti loš AI saboraca uskače u ‘’pomoć’’ i gledaćete ih kako se zatrčavaju u bossa kao u zid, udaraju glavom i odlaze po burek. Prava pogibija se srećom teško postiže jer se kornjača vraća u borbu nakon kratkog vremena provedenog u tajm-autu, ili će se AI međusobno rezurektovati i tako izbeći Game Over. Što i dalje ne znači da nećete sebi pokidati živce guleći liniju zdravlja protivniku dok 3 digitalna idiota troše svoje linije zdravlja i magije, hrleći u sigurnu smrt. Igranje online rešava ovu muku jer će drugi igrači moći da vode ostale kornjače i, ako nađete dovoljno igrača, može da pruži bar malo zabave kada već ne postoji lokalni co-op.

tmnt5

Konačno, nova TMNT igra je dosadno iskustvo koje serijal odličnih stripova i crtaća nipošto nije zaslužio, a naročito je neverovatno da je studio koji je ranije napravio Bayonettu, Vanquish i MGR Revengeance uspeo ovoliko da podbaci. Da je bar moguće igrati kooperativno na istoj mašini pa bismo još i nekako mogli da preporučimo, ali pored starih arkadnih igara sa kornjačama, Mutants in Mahattan nema šta da traži u vašim kolekcijama, sem ako ste najveći fan na svetu.

 

Autor: Bojan Jovanović

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan

0

Za:

  • Borbe sa poznatim glavonjama TMNT univerzuma
  • Online co-op je dobar, ako ikoga nađete

Protiv:

  • Prazni nivoi i repetativne misije
  • Očajan AI
  • Često nepregledno
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top