Vesti

Zlo ne spava – Blizzard otpušta 285 radnika ali Francuzi prete štrajkom i pooštravanjem odnosa

Da li se smejati ili zaplakati? Blizzard je definitivno kompanija koja ne uči iz svojih grešaka, ili jednostavno ne želi. Jer dokle god je profit iznad nule sve je ok u njihovom svetu. Pa, izgleda da su se ovaj put prevarili. Francuzi se ovaj put ne povlače. 

Prošle nedelje isplivala je informacija da Blizzard planira da zatvori svoju kancelariju u Versaju i tako ostavi bez posla par stotina radnika. Ovi potezi nisu nikakav novitet za Blizzard jer su prošle godine otpustili skoro hiljadu radnika iako su zabeležili rekordnu zaradu. Ova 2020. godina je veoma povoljna za gejming jer pandemija drži ljude u kućama i većina populacije uglavnom statično provodi vreme. Idealna situacija za gejming. Zato i nije čudno što se prodaja igara u Severnoj Americi uvećala za 34% u martu mesecu (u poređenju na prošlu godinu) dok je u prvom kvartalu ove godine, neto potrošnja dostigla ‘’mizernih’’ 10.9 milijardi dolara. 

Naravno to znači i da su zli gospodari iz Blizzard-a dobro zaradili ove godine. Nintendo, Nvidia i EA su među kompanijama koje beleže nadprosečni rast akcija i gle čuda, naši prijatelji iz Blizzarda ne zaostaju sa 4.9% rastom u prvom kvartalu godine. Interesantno je da je kompanija oborila sve rekorde u poređenju sa prvim kvartalima prethodnih godina. Primera radi, Blizzard je za taj period ove godine prijavio zaradu od 505 miliona $ što je za 58 miliona dolara više od prošle godine.  

Sva sreća hrabri ljudi iz francuske kancelarije su se udružili i objavili da danas planiraju štrajk kako bi se borili za svoja prava, pozicije i budućnost firme. Francuskim radnicima čak tri sindikata su uputila pismo i preporučila štrajk. Sve ovo se dešava u ne baš povoljno vreme za Blizzard jer novi peč World of Warcraft tek što je stigao

Da budem iskren nije mi nimalo žao ove korporacije dragi čitaoci. Blizzard već duži niz godina koristi neetičke poslovne prakse i jedino šta ova kompanija razume je jezik novca. Iz tog razloga ,vaš dragi autor, nije kupio ni jedan proizvod niti dao jedan dinar ovoj kompaniji još od Diabla 3 (a i to žalim). A izgleda da neće ništa dobiti ni u daljoj budućnosti, jer ako otpuštate ljude u sred pandemije i ekonomske krize koja lebdi u vazduhu, niste dobrica u mojoj knjizi. Najgore je to što ovo rezonovanje dolazi od gejmera koji je odrastao uz Starcraft, Warcraft i Diablo. 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top