PC

Prošlo 20 godina od izlaska originalne Counter-Strike igre(kad pre?)

9. novembra pre tačno 20 godina izašla je prva Counter-Strike igra, koja je tokom perioda od dve decenije kroz razna izdanja definisala žanr kompetitivnih pucačina.

U godinama ranije bilo je nekoliko beta verzija ove igre, ali se kao puni izlazak Counter-Strike 1.0 računa datum u novom milenijumu. Međutim, Counter-Strike nije odmah nastao kao samostalna igra, već je bio kreiran kao mod za Half-Life. Njegovi kreatori su Min Li i Džes Klif koji su dosta vremena uložili kako bi od Valveove avanture kreirali klasičnu borbu između terorista i kontraterorista..

Counter-Strike je kao mod privukao dosta pažnje pošto je još u beta fazi postao tada najigranija multiplejer igra. To je svakako privuklo pažnju same kompanije Valve, koja je igru dovela pod svoj krov. 9. novembra te 2000. godine ova pucačina se pojavila u dve verzije, i to kao puni mod za Half-Life i kao samostalna igra. Ta verzija je bila još bogatija od ranijih beta faza, sa novim mapama, oružjem i sličnim dodacima.

Naravno, svi mi više pamtimo čuveni CS 1.6 koji je i dalje izuzetno aktivan i ima ogroman broj igrača, pogotovu na našim prostorima. Posle kultne kanterice stigao je Source, a sada je i dalje aktuelan CS: GO, koji je izašao 2012. godine.

Zanimljivo je da se srž gejmpleja nije značajno promenila od originalne igre. Milioni igrača se i dalje nadmeću u na mapama presvučenim u novo odelo, sa praktično nepromenjenim modovima poput ekstrakcije taoca, sprečavanja detonacije bombe i sličnih. Zahvaljujući velikoj zajednici igrača, tokom dve decenije je kreiran veliki broj popularnih modova, kao što su surf, gungame i slični.

Koja je vaša najdraža uspomena iz Counter-Strike igara?

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top