Gadgets

HARDWARE: Sapphire Radeon RX 6700XT Nitro+

AMD definitivno pokušava na velika vrata da se vrati na tržište i grafičkih kartica kao što su to uradili i sa procesorima i došlo je vreme da predstave ono što bi sada već bio čip iz neke srednje klase u 6000 seriji – 6700 XT. Mi smo na test dobili ne referentnu već karticu u praktično najboljem mogućem izdanju, Nitro+ seriju od Sapphire.

Sapphire Nitro+ Radeon 6700XT

U prethodnim brojevima smo imali prilike da se susretnemo sa višom klasom AMD Radeon grafičkih kartica u različitim konfiguracijama uključujući 6800, 6800 XT pa čak i 6900 model, ali su to bile sve referentne kartice. Sada imamo mali obrt gde smo 6700 XT dobili u varijanti proizvođača koji ekskluzivno radi samo AMD čipove i to u baš najjačoj izvedbi pod nazivom Nitro+. Sve počev od kutije „vrišti“ da se radi o izuzetnom gejming proizvodu – interesantno je da na kutiji čak ni nema slike kartice već je u pitanju vrlo dinamičan vizual koji svakako privlači pažnju. Još je veće oduševljenje kad se kutija otvori, osim same kartice nema praktično ničega drugog ali je ovaj Radeon 6700 XT svakako jedan poseban prizor. Hladnjak je izuzetno masivan, mada moram priznati da je sama grafika lakša nego što deluje, ako je to uopšte bitno zbog nečega, sve je vrlo precizno izrađeno i odaje utisak zaista vrhunske izvedbe.

Hlađenje je rešeno sa tri velika ventilatora koji odvode toplotu sa hladnjaka a zanimljivo je da onaj u sredini ima nešto drugačiji oblik lopatica od dva sa strane. Svakako je hlađenje na Nitro+ modelima iz serije 6000 dodatno unapređeno u odnosu na ranije modele tako da je verovatno to nešto što su inženjeri predvideli za bolji protok vazduha. Sa zadnje strane se nalazi veliki back plate koji štiti vašu karticu, a uopšte kad se pogleda deluje da je hladnjak bar 50% veći u odnosu na samu štampanu ploču kartice. Uređaj je dosta veliki pa ne bih očekivao da može da stane u neka mala, ne baš dobro projektovana, kućišta tako da to imajte u vidu ako planirate neki upgrade postojećeg računara.

Za one kojima je to bitno tu je i RGB LED osvetljenje kao što je sada već i običaj kod grafičkih kartica više klase i ono je po mom mišljenju atraktivno ali ne preterano, taman kako treba. Kartica se napaja sa jednim 8-pin i jednim 6-pin konektorom a Sapphire je ovu karticu deklarisao na TDP od 260W, što je nešto više u odnosu na referentni model koji je deklarisan na 230W. Sa zadnje strane se nalaze tri DisplayPort 1.4 izlaza kao i jedan HDMI koji je po standardu 2.1.

Kada govorimo o samom Radeon 6700 XT čipu treba primetiti da on ima 2560 Stream procesora koliko je imao i njegov prethodnik Radeon 5700 XT. Međutim zahvaljujući drugačijoj arhitekturi, kao i povećanju game clocka čipa sa 1755 na čak 2424MHz, dok je boost clock skočio sa 1905MHz na čitavih 2581MHz. Kada na to dodamo i da sada kartica ima 12 umesto 8 GB GDDR6 memorije jasno je da 6700 XT nudi i bolje performanse i više mogućnosti da podrži igre i u budućnosti.

Utisci u radu i performanse

Generalno je utisak u radu o ovoj kartici izuzetno pozitivan – čak i pri najvećim opterećenjima nismo uspeli da dobijemo neku značajnu buku od strane kulera što je vrlo pozitivno. Treba naglasiti i da kartica ima takozvani Dual BIOS ali koji može da se menja čak i fizičkim pomeranjem prekidača na kartici – jedna pozicija je takozvani Performance mode gde dobijate maksimum iz uređaja, druga je Quiet mode gde ga praktično nećete ni čuti uz relativno minoran pad performansi. Meni, kao nekome ko inače kućište drži ispod stola i nemam preteranu želju da ga stalno gledam, se ipak najviše svideo treći položaj koji omogućava da ove parametre menjate iz Sapphire Trixx programa na računaru, definitivno najbolje rešenje. I zaista se primećuje da je sistem hlađenja napredniji jer kartica duže može izdržati veći boost clock a da pri tome je zapravo nešto tiša u radu. Nije da su referentne kartice iz serije 6000 baš nešto bučne bile po dosadašnjim iskustvima ali je ovo definitivno još jedan stepenik više.

Suštinski gledano ovo je kartica koja je namenjena igranju u 1440p rezoluciji praktično svih trenutno aktuelnih igara ili eventualno nekih vrlo visokih osvežavanja u 1080p modu. Na samom sajtu proizvođača stoji da se neke igre mogu igrati i u 4K i to je verovatno i tačno, ali sa druge strane to znači neke kompromise po pitanju smanjivanja kvaliteta detalja i slično, u 1440p je to sve glatko na maksimumu, što pokazuju i rezultati naših testova.

Zaključak

Radeon 6700 XT je svakako vrlo interesantna grafička kartica, idealna za 1440p gejming u kome se snalazi odlično i po performansama i po predviđenoj ceni bi trebalo da bude solidno konkurentna u odnosu na ostatak ponude na tržištu. U Sapphire Nitro+ izvedbi to se postavlja na još jedan viši nivo pre svega po pitanju hlađenja ali će ova grafička kartica svakako biti solidno skuplja od ekvivalentnog referentnog modela. Iskren da budem jedva čekam da vidim i kada će AMD predstaviti modele koji će biti namenjeni igračima koji se fokusiraju i dalje na 1080p rezoluciju jer tu treba očekivati pristupačnije modele sa solidnim performansama.

Međutim glavni problem Radeona 6700 XT nisu niti njegove performanse niti kakvo mu je hlađenje već koliko ga ima na tržištu. Situacija vezana za pandemiju korona virusa pospešena vrtoglavim rastom cena kriptovaluta i kupovinom grafičkih kartica za njihovo rudarenje je napravila opšti haos na tržištu za igrače koji žele da unaprede svoj računar. U tom smislu porediti preporučene maloprodajne cene AMD i Nvidia grafičkih kartica je besmisleno – trenutno su te cene samo pusti snovi i kod jednih i kod drugih. Interesantno je primetiti da se na nekim sajtovima pojavila informacija da Radeon 6700 XT ima lošije performanse u „rudarenju“ od 5700 XT, informacija koju mi baš i ne želimo da testiramo ali može zapravo biti vrlo pozitivna u smislu mogućnosti nabavke kartica ukoliko se dugoročno ispostavi tačnom. Dok se situacija u tom domenu malo ne popravi jedini savet za kupovinu grafičke kartice može biti kupite onu koju nađete ukoliko imate dovoljno para da platite koliko se za nju u tom trenutku traži, ali možda treba ostaviti novac sa strane ako vam baš nije hitno dok se cene ne vrate u neki koliko-toliko normalan nivo.

Testiranje:

Igra (average FPS) max/ultra settings2560×1440
Witcher 3115.6
Battlefield V153.1
Assassin’s Creed Valhalla66.3
Shadow of the Tomb Raider123.7

Test računar: AMD Ryzen 5 3600, 32GB RAM, 700W napajanje

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top