Opisi igara

Marvel’s Guardians of the Galaxy review

Posle apsolutne katastrofe zvane Marvel’s Avengers, nisam mnogo očekivao od Čuvara Galaksije. Čak i prvi prikaz igre je izgledao dosadno i nisam bio nešto preterano niti zainteresovan niti hajpovan za ovu igru. Veoma mi je drago što mogu da kažem da su Čuvari Galaksije trenutno u mom izboru za najbolju igru godine. 

OVAJ TEKST SE ORIGINALNO POJAVIO U NOVEMBARSKOM 153. BROJU ČASOPISA PLAY!ZINE KOJEG MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU

Prišao sam igri sa vrlo malo očekivanja. Kratka singlplejer avantura sa dobrom muzikom i par fazona koja će da mi ispuni jedno popodne. Ali ispostavilo se da sam potpuno pogrešio i dobio veliko iznenađenje. Igra je duboka, odlično napisana, presmešna i zabavna. 

Igra prati članove Čuvara Galaksije o kojima ne moram mnogo da pričam. Vi ste ekskluzivno u ulozi Pitera Quill-a, to jest Star-Lorda, dok sa vama u avanturu idu Rocket, Groot, Gamora i Drax. Njihov odnos tokom cele igre je prepun prozivki ali i dubokih konverzacija koje non stop traju. Ogromna količina teksta je napisana za ove likove i svako slovo je pažljivo birano što mi je bilo neverovatno za igru ovog kalibra. Tokom cele igre, učestvovaćete u duhovitim i ozbiljnim razgovorima koji nastaju ili spontano ili vezano za neki deo igre. Star Lord ima opciju da učestvuje u razgovoru, tako da može na primer da podrži jednog člana ekipe ali da otuđi drugog, ili može samo da ćuti i da ih pusti da se raspravljaju. Ali svakako, učestvovanje u ovim prozivkama je toliko zabavno i dodaje na vrednost istraživanju svake mape, jer nikada ne bude praznog, dosadnog hoda. Neke opcije će imati i posledice na gejmplej, ali mislim da nisu toliko uticale na ishod igre, ali svakako ću igrati ponovo i izabrati druge opcije samo da bih se smejao na nove fore. 

Što se same priče tiče, trudiću se da ne ispričam mnogo jer je igra dosta vođena istom, ali sticajem okolnosti zadobili ste tešku kaznu koju morate da isplatite „Svemirskoj Policiji“ – Nova Corps. Naši heroji sada moraju da skupe određenu količinu novca na jako „sive“ načine i da izvuku živu glavu. Svakako, ništa ne ide kako treba, što ih uvlači duboko u vode „Svemirskih sekti“, gde padaju u centar velike zavere. Priča postaje vrlo duboka i detaljna kako nastavljate sa igrom i svako poglavlje sa sobom nosi svoje obrte koje sigurno neću spoilovati ovde, ali me je sve držalo vezanog za igru kako zbog priče, tako i zbog propratnog humora pa i samog gejmpleja.

E, da, gejmplej. Čuvari Galaksije su tehnički akciona avantura iz trećeg lica samo sa mnogo više fokusa na priču nego na avanturu i akciju. Star-Lord u početku može da puca iz svojih Quad Blastera i da vrlo loše mlatara rukama po protivnicima, ali ono gde gejmplej dobija na životu je kombinovanje ostalih članova ekipe. U svakom trenutku tokom bitke možete da aktivirate specijalne sposobnosti svakog lika posebno i svi su specifični na svoj način. Drax je jaka grdosija koja radi tonu štete, Rocket baca bombe, Groot vezuje protivnike korenjem dok Gamora brzo seče svojim mačem. Sve ovo su osnovne sposobnosti a tokom igre za svakog heroja otključavate dodatne od ukupno četiri po heroju. 

Tokom igranja, skupljaćete metalne otpatke (scrap) koje na radnom stolu u vašem brodu, ili tokom nekih misija, možete da trošite na unapređenja kao što su health, štit, dodatne sposobnosti blastera, i slično. Preporučujem da odmah investirate u sposobnost koja vam dozvoljava da vidite skrivene resurse, što će vam izuzetno ubrzati i olakšati napredak i skupljanje istih. Na sve to, Star-Lord ima i svoje sposobnosti, plus može da pretvori štetu Quad Blastera u neki element kao što su led i struja. Kombinovanjem svih ovih veština i sposobnosti, bitke su izuzetno brze i haotične što je potpuno u skladu sa Čuvarima Galaksije. 

Pored osnovnih neprijatelja, neki zahtevaju i taktiku. Na primer, morate da zaledite želatinastu kocku da biste iz leda izbili bodljikavog vanzemaljca i napokon ga ubili. Da, neprijatelje je jako teško opisati jer su, kao u stripu, svi vanzemaljci izuzetno apstraktni što je u igri prelepo preneseno. Neprijatelji će se ponavljati tu i tamo, ali kombat je toliko zabavan da vam neće biti ni bitno. Borbe protiv kraljica su takođe izuzetno iskustvo jer vas igra tera da iskoristite sve što ste tokom misije naučili kako biste na pravi način kombinovali sve sposobnosti vašeg tima. 

Ako se pak desi da krenete da gubite prednost u odnosu na protivnike, onda lepo aktivirajte „Huddle“ i tu kreće haos. Huddle je specijalna sposobnost koja se puni vremenom tokom borbe, a kad je aktivirate, onda Star-Lord upali svoj verni Walkman i pozove ekipu na brzi razgovor. Onda kreće kratka mini igra gde slušate boljke vaših saboraca i odredite kako ćete da ih „hajpujete“ za nastavak bitke. Ako dobro izaberete, Star-Lord pušta muziku, svi ste nalečeni i imate žestoke bonuse na štetu i cooldown. Mnogo, mnogo zabavni delovi i previše dobro odrađeni. 

Muzika je apsolutno fenomenalna, što je bilo i za očekivati. Ne prođe ni momenat a da ne kida neka hitčina iz 80ih i playlista je potpuna bombona. Uništavaćete neprijatelje uz A-ha, Iron Maiden, Def Leppard, Kiss, Joan Jett, Bonnie Tyler, Soft Cell, Billy Idol i još mnogo drugih (a uspeli su da ubace i RickRoll što je ogroman plus). Pored muzike i dizajn zvuka je prestižan i besprekoran. Glasovna gluma je izvanredna (sem Gamore koja mi se nije uklopila) i svi glumci su uradili izvanredan posao, koji nije ni bio toliko težak uz ovako dobro napisan scenario. Animacije lica i manirizma su izuzetno dobro urađene i to ne samo tokom sinematika, nego i tokom običnog gejmpleja. Definitivno nisam očekivao ovoliku količinu detalja u jednoj Marvel igri. Izgleda da su postavili sebi visoke ciljeve i izuzetno se trudili da ih dostignu. 

Grafika je takođe na visokom nivou. Svaki nivo je prepun detalja kako radi igre tako i radi fanova stripa. Iza svakog ćoška možete da pronađete neke reference, ali i skrivene škrinje u kojima se često nalaze kostimi za sve karaktere (Besplatne kozmetike? Nečuveno). Ovo me dosta podsetilo na Jedi: Fallen Order, samo su mape dosta svedenije kod Čuvara i nisu odrađene u „metroidvania“ stilu. 

Ono gde igra opada po kvalitetu je u silnim tehničkim problemima, bagovima i lošim AI kako protivnika tako i saboraca. Više puta mi se desilo da mi neki bag nije dozvolio da nastavim dalje, kao na primer obični neprijatelj koji postaje imun na štetu, što mi onemogućuje da napredujem dok ne resetujem čekpoint. Često se dešava da vaši saborci samo stoje u mestu i ne rade ništa dok im ne naredite da iskoriste neku sposobnost i tek se tada dozovu pameti, a neprijatelji samo naleću na vas bez ikakve taktike ili mašte, što igru čini izuzetno lakom. Takođe sam imao dosta problema u scenama koje su polu QTE, gde se od mene očekuje na primer da skočim i uhvatim za ivicu, ali igra jednostavno nije htela da registruje mučenog Pitera da hoće da se uhvati pa je padao u svoju smrt više puta. Međutim, ovi bagovi nisu uspeli da mi ubiju zabavu niti su uspeli da mi drastično spuste mišljenje o igri. 

Marvel’s Guardians of the Galaxy je izuzetno zabavna avantura sa odlično napisanom pričom, sa puno urnebesnih momenata, sa mnoštvo detalja i dosta zabavnim gejmplejom koja me je apsolutno oduševila i iznenadila. Nisam očekivao da ću se ovoliko zabaviti uz jednu Guardians of the Galaxy igru koja je trebalo da bude u fazonu „izbaci i prodaj što više kopija možeš“. Na kraju, Čuvari su se žestoko probili u top 10 igara ove godine i trenutno se bore za jedno od prva tri mesta, u zavisnosti od toga da li ću preći poslednjeg bossa u Metrod Dread ili ne. Svakako, ako želite tupavu zabavu i ogromnu količinu osmeha na licu, Baštovani Galaksije su za vas.

Autor: Igor Totić

Igru ustupio Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required

Marvel’s Guardians of the Galaxy

70€
9

9

9.0/10

Za:

  • Neverovatno dobro napisan scenario
  • Izuzetno duboka, smešna i zabavna priča
  • Neverovatan soundtrack

Protiv:

  • Tehnički problemi
  • AI je katastrofa
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top