Opisi igara

REVIEW: Uncharted: Legacy of Thieves Collection

uncharted-legacy-1

Naughty Dog je jedno od najpoznatijih imena u industriji, pa još jedno njihovo čeljade, finalni Drejkov podvig dobija remaster za novu generaciju konzola, donoseći neka od preko potrebnih unapređenja na PS5, a do kraja godine ovo iskustvo po prvi put stiže i na PC! Međutim, za razliku od The Last of Us koji je dobio besplatni peč za otključavanje FPS-a na PS5, ovoga puta imamo sličan model koji je doživeo i Ghost of Tsushima, u vidu plaćene nadogradnje ako već posedujete igru, ili kolekcije po punoj ceni. Pravo je pitanje je da li su unapređenja koja krase Uncharted 4 i Lost Legacy dovoljna da opravdaju ono što Soni traži od vas kao igrača.

Uncharted kolekcija dodaje nove grafičke modove za igranje na novim konzolama. Ovi modovi se dele na Fidelity, Performance i Performance+. Svaki od ovih modova respektivno zakucava gornju granicu slika po sekundi na 30, 60 i 120. Pretežno, ovde će se brojni fanovi obradovati činjenici da konačno mogu da iskuse Nejtanove dogodovštine u 60 FPS-a, a i neko moje lično iskustvo bi definitivno preporučilo Performance mod kao najidealniji izbor.

Fidelity zakucava rezoluciju na nativnih 4K, dok pomenuti performansni mod spušta to na dinamičku 4K rezoluciju, uglavnom pogađajući 1440p, ali kao otplatu za to dobijate znatno uglačanije iskustvo sa skokom u frejmrejtu. Takođe, ako imate TV koji podržava, ovde je učinjeno nešto nesvakidašnje, pa ćete imati priliku da isprobate igru i u 120 FPS, međutim grafička podloga ovde dosta trpi, s obzirom da rezolucija igre pada na 1080p, pa je pad vizuelnog kvaliteta više nego očigledan. 

Iako performansni mod spušta inicijalnu rezoluciju na 1440p u najzahtevnijim momentima, grafičke promene su relativno male u većini slučajeva. Fidelity mod jednostavno ne poboljšava vizuelno iskustvo dovoljno da biste žrtvovali performans igre, dok Uncharted 4 u 60 FPS-a i dalje ima primetna unapređenja kada osmotrite čistotu tekstura, manju količinu grafičkih artefakata, i znatno bolje refleksije i senke. Iako ovaj skok zvuči primetno, i dalje te promene jesu minornog karaktera, s obzirom da je Uncharted 4 već bio velelepno iskustvo za oči, ali svakako je osvetljenje i vizuelna čistota dobilo unapređenje koje će oni koji su igrali prethodnika definitivno primetiti. 

U ovom pakovanju dolaze dve igre, Uncharted 4 i Lost Legacy, obe definitivno vredne vašeg vremena, za koje možete pročitati i naše originalne recenzije. Pretežno, bitno je napomenuti da ako već posedujete neku od ovih igara, na raspolaganju imate i opciju za unapređenje na ovu kolekciju od 10 dolara. Međutim, kroz tu opciju dobijate obe igre, te ako posedujete samo Uncharted 4, dočekaće vas oba iskustva za relativno mali novac, te je ovo pretežno najisplativije. Međutim, ako niste te sreće, Legacy of Thieves Collection nažalost traži nemalih 50 dolara, što je iskreno preterivanje s obzirom da su igre koje dobijate izašle pre četiri, odnosno pet godina.

Unapređenja jesu svakako dobrodošla, i ovo jeste najbolji način da iskusite finale Drejkove Sage, kao i simpatičnu avanturu sa Kloi, međutim cena je svakako previsoka. Pored toga, tu je i činjenica da će PC fanovi konačno moći da iskuse ovu pustolovinu nakon toliko dugo vremena, gde je pucačke segmente svakako najidealnije igrati na tastaturi i mišu. Uncharted se međutim najviše diči svojim narativnim fokusom i bombastičnim sekvencama, pa je apsolutno nebitno gde i kako ćete ga iskusiti, ali će vam sigurno prirediti taj osećaj avanture i zabave kakav samo Naughty Dog zna da pruži.

Autor: Nikola Aksentijević

Igru ustupio: PlayStation

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Uncharted: Legacy of Thieves Collection

€49,99
8.5

8,5

8.5/10

Za:

  • Relativno vidljiva unapređenja na polju rezolucije tekstura, senki i refleksija
  • Otključanih 60 i 120 FPS-a
  • I dalje su to Uncharted igre, a uz to dolaze i na PC ove godine

Protiv:

  • Preskupo za nove kupce
  • I dalje bi trebalo da bude besplatan peč makar za 60 FPS-a za postojeće vlasnike
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top