Gadgets

ROG Strix Scar 17 G733 – Gejming desktop replacement zver

Imali smo nedavno prilike da se družimo sa Republic of Gamers laptopom sa kombinacijom AMD procesora i grafike, ali naravno ni suprotni tabor ne sedi skrštenih ruku pa smo odgovor dobili u vidu računara sa najjačim Intel procesorom 12. generacije kao i jakom Nvidia grafičkom karticom. 

ROG Strix Scar 17 G733

Treba malo naučiti i kako se gledaju nove Republic of Gamers serije laptopova – pa tamo imamo Zephyrus modele koji su sada predviđeni za najbolje performanse ali imaju i specifičan napredni dizajn uređaja, dok su Strix Scar modeli da kažemo više klasičnije konstrukcije koja i dalje omogućava najbolje performanse, pri čemu dodaju i još jednu tu dodatnu notu gejmerskog osećaja kod korisnika. Strix Scar 17 koji smo sada dobili na test je model za 2022. godinu i kao što mu ime i govori radi se o modelu sa 17.3“ dijagonalom ekrana, odnosno sa nešto malo većim gabaritima, ali gotovo identičan model postoji i u 15 varijanti koji je nešto manji. Reklo bi se da je sa težinom od 2.9 kilograma i pozamašnim adapterom za struju snage 280W ova mašina malo manje portabilna od nekih drugih gejming laptopova ali po performansama definitivno predstavlja nešto što će zameniti skoro pa i najjači desktop gejming PC računar. Pritom ako izuzmemo malo veću masu same dimenzije uređaja nisu baš velike – ja bih rekao da je ovo 15“ gejming laptop od pre par godina. Tome svakako doprinose izuzetno male ivice oko ekrana (toliko male da se nije našlo mesta ni za web kameru, što će neki uzeti kao minus), kao i izuzetno mala debljina od samo 2.83 cm na najširem delu. Iskreno nije model koji bih baš odabrao za računar koji ću nositi svaki dan sa sobom, ali ako je namena da treba da imam jaku gejming mašinu koju povremeno treba poneti na neki skup ili događaj svakako ne bih imao problem s time. 

Dizajnerska rešenja samog uređaja su malo polarizujuća – ovo je definitivno računar koji je pravljen da ostavi utisak. Sa zadnje strane je RGB prosvetljen ROG logo, kao i specijalna ROG pločica koju možete izmeniti ili odštampati nešto drugo na 3D štampaču kako biste ga dodatno personalizovali. Oko cele donje strane ide RGB LED traka koja daj solidno jako osvetljenje, svi tasteri se mogu pojedinačno osvetljavati određenom bojom, a čak i prilikom paljenja računara imate poseban zvuk i svetlosne efekte „inicijalizacije“ računara ne samo na ekranu nego i na tastaturi i drugim svetlećim delovima. Konačno otprilike jedna trećina dela na kome je tastatura je izrađena iz neke vrste poluprovidne plastike gde vidite deo komponenti unutra što je dosta kontraverzno rešenje. Plastika od koje je uređaj uglavnom izrađen je izuzetno fina na dodir, ali treba primetiti da vrlo lako skuplja otiske prstiju što može uticati na ukupan vizuelni doživljaj. Zanimljivo je primetiti da na ovom modelu više nema WASD tastera u drugoj boji što je bila praksa kod ROG gejming računara u nekoliko prethodnih iteracija. Konačno utisku doprinosi i takozvani Keystone ključ koji se ubacuje u poseban port sa strane i služi da odmah aktivira sva vaša podešavanja, što je opet propraćeno odgovarajućim svetlosnim i zvučnim efektima. Čak u kutiji dobijate i poseban privezak na kome možete nositi taj ključ kao što nosite i ključeve od kuće ili automobila. Nema sumnje – Republic of Gamers se svojski potrudio da dizajn ovog računara bude apsolutno gejmerski što treba imati u vidu bez obzira da li to baš tako i volite ili niste toliko naklonjeni ovom pravcu. 

Jedna od najbitnijih karakteristika svakog laptopa je svakako ekran, ovde imamo 17.3“ dijagonalu sa QHD rezolucijom, odnosno 2560×1440 piksela. Brzina osvežavanja je 240Hz, što bih rekao da je i više nego dovoljno, mada je ovaj model moguće uzeti i sa 360Hz ekranom što mislim da je preterano. Odziv je takođe vrlo dobrih 3ms i koristi Adaptive Sync tehnologiju, s tim da treba imati u vidu da je ovo i dalje „IPS-Level“ ekran, tj nije pravi IPS. Međutim boje su apsolutno i više nego zadovoljavajuće, osvetljenost je preko 300 nits, podržava 100% DCI-P3 standarda za profesionalnu upotrebu tako da bih rekao da se ekranu nema baš ništa zameriti, naprotiv odlično radi svoj posao. 

Ostale periferije tu takođe na visokom nivou, tastatura je komforna za kucanje, ima i numerički deo, dok je touchpad izrazito veliki ali nema fizičke dugmiće. Zvuk koji dolazi iz laptopa je sasvim zadovoljavajući ali naravno nema prejak bas zbog malih zvučnika. Realno gledano uz ovaj računar se i očekuje da ćete za igranje koristiti miša i slušalice, ali su touchpad i zvučnici u skladu sa većinom nekih mainstream laptopova. Bitna stvar kod gejming laptopova jeste i buka prilikom maksimalnog opterećenja kao i zagrevanje – u oba slučaja sa G733 nisam primetio neki značajniji problem, prilikom igranja na maksimalnim podešavanjima ventilatori su bučni ali ništa strašno, dok su svi delovi računara koje dodirujete u najgorem slučaju mlaki, naravno sa strane izlazi vrlo topao vazduh. Tu do izražaja zasigurno dolazi i tehnologija tečnog hlađenja koja je ovde primenjena i koja temperaturu drži nešto nižom. 

Mora se pohvaliti ROG Armoury Crate App koji dolazi preinstaliran na računaru – tu možete podešavati režim rada i birati između Silent, Performance i Turbo modova, kao i podesiti sve parametre ručno. Silent će naravno biti nečujan ali će ograničiti i performanse, Performance je neki standardni mod, dok je u Turbo sve otključano do maksimuma koji ROG smatra bezbednim – u manual modu možete neke parametre prebaciti i preko toga, doduše mi smo za testiranje koristili uvek Turbo. Tu se podešava i AuraSync osvetljenje, do nivoa profila u kome možete svaki pojedinačni taster odrediti kako svetli u kojoj situaciji i kako se menja, možda malo i preterano. S druge strane je dobro što određeni profil možete vezati za određene aplikacije pa tako načelno opredeliti Turbo ili Performance za igre, ali recimo ako igrate nešto manje zahtevno onda ostaviti da bude Silent da ne pravi buku bespotrebno. Zaista nivo podešavanja je izuzetno detaljan. Interesantno je primetiti i da je ovo prvi računar koji sam imao prilike da testiram sa Windows 11 operativnim sistemom i to će sigurno biti praksa u narednom periodu. Zapravo sa gejming strane se nema šta značajno primetiti, sve radi očekivano i isto kao na Windows 10 s tim da je korisnički interfejs malo promenjen. 

Performanse i utisci u radu

Kada pogledamo spisak komponenti u ovom računaru vrlo je teško ostati ravnodušan a sve kreće od srca gde je u pitanju Intel i9-12900H procesor najnovije, 12. generacije. Intel je oduvek prednjačio u single-core performansama, ali ih je u multi-core u poslednje vreme AMD ozbiljno ugrozio. Ova generacija bi trebalo da vrati taj presto Intelu i u tom domenu i izgleda da se to i desilo, makar dok ne budemo videli neki ozbiljan odgovor od AMD-a. Procesor sada ima ukupno 14 jezgara ali su 6 od njih takozvani „performance cores“ koji imaju i mogućnosti hyper-threadinga, dok su 8 „efficient cores“ koji pretežno služe za manje zahtevne zadatke. Sve u svemu procesor može imati ukupno aktivnih do 20 threadova što ga stavlja u najmoćnije koje smo do sada ikada videli u laptop računaru. Performance jezgra mogu dostići brzinu do 5.0GHz u Boost modu, dok efficient jezgra idu do 3.8GHz. Osnovna snaga struje koja mu treba da bi radio je 45W, dok u turbo modu to može ići i do celih 115W. Sve to je upareno sa 32GB DDR5 memorije koja radi na 4800MHz, i opet to je prvi put da vidimo u laptop računaru DDR5 memoriju. Iskren da budem s obzirom da je ceo sistem potpuno nov, teško je uporediti da li postoji neki konkretan benefit od brže memorije, ali sigurno ne može da škodi.  Konačno tu je GeForce RTX 3070 Ti grafička kartica iz najnovije serije sa 8GB  GDDR6 memorije. Sve to upotpunjuje i više nego prostran m.2 NVMe SSD uređaj sa 2TB prostora koji radi po PCIe 4.0 specifikaciji koju podržavaju najnoviji Intel procesori.  Sve u svemu i na prvo gledanje specifikacije radi se o izuzetno impresivnoj i sposobnoj mašini. 

Bitno za performanse u današnjim gejming laptopovima jeste i koliko struje i hlađenja određena laptop šasija može da obezbedi uređajima koji se najviše greju – procesoru i grafičkoj kartici, a koji su i ključni za performanse u igrama. U tom smislu šasija Scar 17 može da obezbedi da grafička kartica povuče čak do 150W snage što je izuzetno visoko za jedan laptop. Tu je i takozvani MUX prekidač jer svi procesori, uključujući i one u laptopovima imaju integrisano grafičko rešenje i to se često koristi da bi se optimizovalo korišćenje baterije. MUX switch omogućava da potpuno isključite iz jednačine integrisanu grafiku u procesoru, time smanjujući njegov TDP rejting, odnosno potrošnju struje i generisanje toplote, što prema tvrdnjama proizvođača može povećati performanse čak do 9% u nekim igrama, što nije nimalo zanemarljivo. 

Kada pogledamo performanse u igrama u QHD rezoluciji koju laptop i ima vidimo da uglavnom svi AAA naslovi imaju preko 100fps, što bih rekao da je potpuno u redu, u skladu sa Adaptive Sync opcijom na ekranu. S druge strane eSports naslovi vrlo lako mogu da prebace preko 240Hz na koliko je ekran deklarisan tako da je i sa tog aspekta ovaj računar pun pogodak. Imajući u vidu sjajne single-core performanse i9 procesora naslovi koji se na to oslanjaju, kao što je na primer CS:GO, mogu na trenutke da imaju i po 500-700 fps, što deluje potpuno sumanuto, ali sve u svemu apsolutno omogućava igranje svih vrsta igara na najvišem nivou. Ako gledamo i neke stvari za produktivnost kao što je editovanje video materijala ili kreiranje nekih 3D vizualizacija ovaj laptop je u potpunosti u svom elementu i ima i više snage nego što će većina korisnika moći i da iskoristi u ovom trenutku. 

Jedna zanimljiva stvar kod gejming laptopova je u međuvremenu postalo i vreme trajanja baterije – baš zato što su nekada bili jako loši po tom pitanju. Interesantno je da je ovde Intel u zaostatku u odnosu na AMD trenutno ali i dalje možete izvući recimo nekih 5 sati klasičnog surfovanja ili gledanja filmova na ovom računaru samo na jednom punjenju baterije. Ono što sada postaje interesantno jeste da se možete i igrati na bateriji, nešto što je do skora bilo potpuno nezamislivo. Na primer možete staviti u Performance mod i igrati GTA 5 ili Witchera 3 u nekih 50-60 fps na bateriji, s tim da onda ne treba očekivati trajanje baterije više od recimo sat vremena. Naravno jasno je da kako se tehnologija bude dalje unapređivala će i ovaj parametar biti dodatno unapređen. 

Zaključak

Republic of Gamers Strix Scar 17 za ovu godinu je u svakom pogledu jedna izuzetno jaka gejming mašina. Ponovo vidimo da je konkurencija izuzetno dobra za tržište jer imamo borbu između AMD-a sa jedne strane i Intela i Nvidia sa druge strane oko toga ko će doneti bolje performanse, bolje trajanje baterije, bolje termalne karakteristike. A imamo u međuvremenu i modele sa AMD procesorom i Nvidia grafikom i slično što dodatno povećava i donekle komplikuje izbor korisnicima. Međutim sada dolazimo do toga da je dosta teško da pogrešite sa odabirom gejming laptopa. Naravno model sa i9 procesorom nikako ne može biti jeftin, pa se cena ovog očekuje da bude negde oko 3100 evra, ali sa druge strane kada pogledamo cene ostalih komponenti, pogotovu teškoće oko nabavljanja grafičkih kartica, dolazimo do toga da ni za desktop ne biste platili značajno manje. U tom smislu Strix Scar 17 je pravi desktop replacement gejming laptop i kao takav će vam doneti mnogo sati uživanja u njegovim performansama.

Autor: Stefan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top