Gadgets

Superlagani bežični miš: Logitech G Pro X Superlight recenzija

pro-x-superlight-white-gallery-1

Prvi put kada sam se susreo sa Logitech G Pro Wireless mišem jedna od stvari koja me je najviše fascinirala je bila njegova težina – odnosno nedostatak iste. A onda sam čuo da se pojavio ProX model koji u nastavku imena ima Superlight, pa ček zar nije onaj bio već super lagan?

Logitech G ProX Superlight

Logitech G Pro Wireless miš je kada se pojavio sa svojih 80 grama bio među najlakšim bežičnim gejming miševima ikada, i to je postignuto bez saćastih dezena i sličnih stvari koje su sada ekstremno popularne. G ProX Superlight potpuno nastavlja u tom smeru, čak bih rekao da je i oblik u potpunosti identičan s tim da je težina dodatno smanjena – na neverovatnih 63 grama. Primera radi neki od najlakših miševa sa kablom su u ovoj kategoriji – na primer CoolerMaster MM710 ima 53 grama, ali Glorious Model O koji je i započeo celu ujdurmu sa super laganim miševima ima čak 67 grama. A pritom bežični ProX ima ugrađenu i bateriju i sve što mu treba za povezivanje.

Miš je sasvim normalnih dimenzija, dakle nije neki „mini“ format kako bi na taj način smanjio težinu i zaista odlično leži u šaci prosečne veličine. Sam oblik spada u one koji su skoro pa prilagođeni i levorukim i desnorukim ljudima, ali ima dva tastera koji dolaze ispod palca desne šake pa se na taj način gubi malo funkcionalnost za levoruke. Linije su vrlo jednostavne a opet je ležanje u ruci skoro pa idealno što me vrlo raduje. Osim dva dodatna dugmeta pod palcem tu se još nalaze i dva osnovna dugmeta, točkić i to je to – nema čak ni dodatnog dugmeta za promenu DPI osetljivosti, ali iskren da budem nisam siguran da mi nedostaje. Naravno iz priloženog G HUB softvera ga možete postaviti gde god da vam odgovara. Ukupno postoji samo jedna minijaturna LED dioda koja svetli kada je baterija pri kraju ili neke slične statusne poruke, ništa što bi realno odvlačilo pažnju, od ostalih simbola ukupno jedno G na poleđini. Interesantan je i točkić koji je vrlo prijatan za korišćenje, ali je verovatno zbog smanjenja težine nekako izbušen u sredini pa više liči na točak bicikla nego na standardni točkić za miša. Sa donje strane se nalaze vrlo impresivni PTFE klizači koji svoj posao odlično obavljaju i miš male mase neverovatno dobro klizi po svim tipovima podloga. Sa te strane se još nalazi i senzor i jedno poveće dugme kojim se miš zapravo uključuje. Niže od toga se nalazi kružni poklopac ispod koga možete ubaciti wireless risiver da ga ne izgubite. Ovaj poklopac takođe može služiti za umetanje Powerplay adaptera – za one koji ne znaju to su posebne Logitech podloge koje rade sa delom njihove G game bežičnih miševa i pune ih preko indukcijskog polja dok ih koristite u punom kapacitetu. Kad smo već kod punjenja ono se uobičajeno vrši preko priloženog USB kabla koji se vrlo lepo uklapa u prednji deo miša kada on postaje klasičan miš. Malo je nezgodno što je kabl specifičnog oblika na kraju koju ulazi u miša da bi se bolje uklopio tako da morate voditi računa da ga ne izgubite, ali verovatno može da posluži i bilo koji drugi kabl za punjenje. Interesantno je da je iskorišćen Micro USB konektor koji je sad već na zalasku karijere ali je to verovatno posledica činjenice da oblik nije menjan od prethodnog modela. Ako pričamo o sitnim zamerkama tu je opet ona da ne postoji jednistven USB risiver za sve Lightspeed uređaje, poput Unifiying risivera za druge Logitech periferije ali se nadamo da će to ubrzo postati standard. Interesantno je primetiti da miš postoji u crnoj, beloj i pink boji, tako da će svako naći nešto što je po njegovom ukusu.

Performanse u igrama

Logitech je u svojim najjačim modelima iz gejming serije update-om firmware-a za ugrađene senzore zapravo povećao njihovu preciznost pa Hero senzor sada ima rezoluciju od 25K DPI, 25.600 DPI da budemo potpuno precizni. Ovo jeste impresivna brojka, i verovatno najbolja na tržištu ali se postavlja pitanje koliko to zapravo ima smisla i koliko vam daje prednost u igranju? Suštinski gledano većina igrača koristi u najboljem slučaju oko tri puta manju osetljivost, a u dobrom delu slučajeva i još manju, ali definitivno neki mogu ovo i da iskoriste, a i marketinški lepo zvuči. Naravno i druge karakteristike senzora su na najvišem nivou, pa podržava do 40G ubrzanje i to bez bilo kakve akceleracije, filtriranja i slično. Lightspeed bežična tehnologija koja je ugrađena i u ovaj uređaj omogućava komunikaciju sa računarom identičnu kao i preko kabla, učestalošću od čak 1.000Hz i bez mogućnosti za neke smetnje. U praksi se ovaj sistem zaista pokazao gotovo idealno i zaista ni u jednom trenutku na bilo kom Lightspeed uređaju nisam primetio nikakve smetnje niti kašnjenja za nekoliko godina koliko sam ga koristio.

Podeoke promene DPI osetljivosti, mapiranje dugmića i slično sve radite preko G HUB softvera, a ProX ima ugrađenu memoriju koja će uskladištiti vaša podešavanja i aktivirati ih čak i na računaru koji nema instaliran G HUB, dakle idealno za nošenje po turnirima i slično.

Dolazimo i do ugrađene baterije u ovaj super lagani miš za koju se moglo pretpostaviti da je dosta mala, ali to zapravo i nije slučaj, Logitech se ovde odlučio da njeno trajanje objasni vrlo interesantnom informacijom: baterija traje do 72 sata konstantnog kretanja miša. Dakle da ga non-stop pomerate baterija će trajati bar 3 dana, a u praksi je to najmanje sedam do deset dana, verovatno i više ako govorimo o normalnom korišćenju. Naravno već pomenuta Powerplay podloga je svakako idealan saigrač svakog Logitech G bežičnog miša koji je podržava pa tako i ovog.

Zaključak

Logitech G ProX Superlight je gejmerski miš koji čekira skoro sve kućice u mojoj listi opcija koje mi trebaju za jedan ozbiljan miš – odličan oblik, mala težina, perfektan senzor, dobar softver… lista superlativa je dosta dugačka. Međutim ta ista lista ima jednu ozbiljnu manu a to je cena uređaja. Ono što mogu da kažem jeste da ukoliko ikada odlučim da dam oko 20.000 dinara za miša, što je cena po kojoj se prodaje na našem tržištu, to bi bez razmišljanja bio ovaj model.

Karakteristike:

ModelLogitech G ProX Superlight
TipBežični Optički miš
PovezivanjeUSB, Wireless Lightspeed
Senzor25.600 DPI
DodatnoDPI prebacivanje, punjiva baterija sa brzim punjenjem, Powerplay kompatibilan

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top