Gadgets

Kada se računar lepo prezentuje: Fractal Design Pop Air recenzija

Gejming računari su na neki način postali segment rezervisan pre svega za gejming entuzijaste. Za prosečne igrače tu su, što mobilni telefoni, što igračke konzole, koje objektivno za mnogo manje novca donose znatno jači hardver u poređenju za PC računarom, dok većina timova koji razvijaju igre zapravo to rade sa ciljem da ih izdaju i na konzolama. Čak i nekadašnji argument, ‘’kupiću PC jer na njemu mogu nešto i da radim“ često pada u vodu, jer za cenu ozbiljnog gejming računara možete često uzeti i konzolu i neki laptop za posao. U takvom okruženju PC računari postaju oaza za one koji žele ili maksimalne performanse ili da se na neki način istaknu, a u tom smislu je jako bitno ne samo kako računar radi, već da tako može da radi i duži vremenski period, to jest da je obezbeđeno adekvatno hlađenje, ali i mnogo bitnije da može lepo da izgleda. Tu na scenu nastupa Fractal Design sa kućištem koje će vam pomoći da računar lepo izgleda, ali i da lepo prezentuje ostale komponente koje se nalaze u njemu. 

Pop Air

Fractal Design je ovo kućište namenio za relativno prosečno korišćenje ali za one koji žele malo da se iskažu i prosto pokažu svoje komponente. U tom smislu prilikom poručivanja postoje dve osnovne varijacije, crna i bela, kao i mogućnost da ga uzmete sa providnom stranicom ili sa klasičnom metalnom, kao i izbor da li će unutrašnji ventilatori biti RGB osvetljeni ili ne. Meni ta poslednja opcija crnog kućišta bez providne stranice i bez osvetljenja deluje nekako ne baš u skladu sa osnovnom idejom, ali možda se neko odluči za nju jer hoće neprimetan računar, a odgovaraju mu neke druge karakteristike. Međutim za one koji zapravo žele da eksperimentišu sa izgledom, ne samo da postoje RGB ventilatori od 120mm, dva napred i jedan pozadi, već možete izabrati i boju takozvanog Core segmenta kućišta, odnosno metala na koji naleže matična ploča i delovi koji drže diskove, kao i stopala kućišta. U ponudi su narandžasta, zelena, svetlo plava ili cijan boja, pa vaš računar zaista može biti vizuelno izuzetno dopadljiv. 

Ostatkom eksterijera sa prednje strane dominira saćasti panel koji u sebi ima i filter za prašinu koji se lako uklanja i čisti, a istovremeno obezbeđuje odličan protok vazduha. Sa gornje strane se nalazi diskretni panel koji sadrži dugmiće za paljenje i resetovanje računara, 3.5mm audio konektore i dva standardna USB-A porta, kao i jedan noviji USB-C port. Dalje iza njega se takođe nalazi poluotvorena gornja stranica koja ima magnetno zakačenu mrežicu za prašinu, a sve u cilju boljeg protoka vazduha i hlađenja, kao i opcije montiranja hladnjaka za vodeno hlađenje. 

Bitna stavka je da su svi kablovi i praktično svi dodatni uređaji poput diskova u potpunosti sklonjeni od pogleda, što iza ploče u slučaju kablova, što ispod metalnog dela koji je napravljen za to, a gde se nalazi i napajanje. U provlačenju i sakrivanju kablova dosta pomažu i integrisane vezice koje su na ‘’čičak“, pa ih možete koristiti bez obzira koliko puta menjate raspored u vašem kućištu. U praksi to znači da će, kada sve lepo povežete, od vašeg računara spoljnom svetu biti prikazana samo matična ploča, procesor, RAM memorija, grafička kartica i eventualno ukoliko imate još neku karticu u matičnoj ploči. 

Upravo zato je na Pop Air kućištu posebna pažnja posvećena i menadžmentu hard diskova, bez obzira da li su klasični mehanički od 3.5“ ili SSD od 2.5“. Sa zadnje strane ploče se nalaze mesta za dva SSD 2.5“ uređaja, a možete dokupiti dodatak za još dva. Opet u nastavku dela koji se odnosi na napajanje se nalaze dva kombinovana kaveza za diskove (moguće je dokupiti još jedan), i oni su vrlo prilagodljivi jer po automatizmu svaki podržava jedan 2.5“ i jedan 3.5“ disk, a tu je i adapter za dva 2.5“ uređaja. Praktično možete odmah staviti šest 2.5“ uređaja odmah, a dokupiti adaptere za još tri, verovatno mnogo više nego što će vam ikada trebati. Zanimljivo je i da kućište ima malu ‘’fioku“ sa prednje strane koja zapravo sakriva dva 5.25“ slota, a ako njih koristite ne možete dodati još jedan kavez za diskove. Dosta je upitno ko danas i dalje koristi 5.25“ uređaje kao što je na primer DVD rezač, ali je dobro da postoji opcija. Ako ništa uvek tu možete ubaciti obične diskove. 

Zaključak

Fractal Design Pop Air je kućište koje nudi dosta interesantnih i praktičnih rešenja, i kao takvo je već dovoljno dobro da uđe u ozbiljno razmatranje čak i u situaciji da hoćete običnu crnu varijantu. Međutim njegova glavna prednost jeste zapravo ta specifičnost koju vam daje u smislu vizuelnog identiteta, što ukoliko samo stavite providnu stranicu i RGB ventilatore, a pogotovu ako se još poigrate sa bojama unutrašnjeg lima, tu zaista možete dobiti vrlo zanimljive rezultate. Pop Air koji smo mi dobili je standardna verzija koja nije previše skupa, dok postoji i veća, XL, ali i manja u vidu Pop Mini Air varijante. Možda ćete morati malo da sačekate za specijalnu verziju sa različitim bojama, ali imajući u vidu da su komponente koje idu u ovakav računar dosta skupe, verovatno ima smisla dati nešto više novca da ih lepo prezentujete, ukoliko to želite naravno.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top