Domaća Scena

Play! otkriva: Koliko Srbi jure preordere i kolekcionarska izdanja igara?

Gejming se u poslednjih nekoliko godina pretvorio u veoma skup hobi. Ovde ne mislimo samo na cene konzola najnovije generacije i računarskih komponenata, koje barem možemo da opravdamo izrekom ”kupiš i miran si” (barem na neko vreme), već i na video igre. Ovde su AAA naslovi najveći ”krivci”, jer je njihova standardna cena skočila na čak 70 dolara. Prva gejming kompanija koja se odlučila za ovaj kontroverzan potez bila je Take-Two Interactive.

Cene igara su u konstantnom porastu, a u poslednjih pet godina su u globalu poskupele za oko 12 odsto. Međutim, čak i pored masivnih poskupljenja u svim sferama života, gejmeri su i dalje spremni da izdvoje ”koji dinar” za svoju omiljenu igru, čak i pre njenog zvaničnog izlaska u vidu preordera. Naravno, najveći broj preordera se beleži kod najpopularnijih AAA franšiza.

Zatim na scenu stupaju skuplja, kolekcionarska izdanja, koja vas u najekstremnijim slučajevima mogu koštati na stotine puta više od osnovne igre. Fun fact: Saints Row 4: Super Dangerous Wad-Wad Edition je koštao apsurdnih milion dolara, i ne, ovo nismo upravo izmislili. Na drugom kraju spektra imamo kolekcionarsko izdanje za Diablo IV koje košta 90 dolara. Zvuči prilično standardno, ali postoji jedna začkoljica – uz ovo izdanje nećete dobiti igru!

Kolekcionarska izdanja i preorderi su i te kako popularni i u Srbiji. Kako bismo se što bolje upoznali sa ”domaćom gejming demografijom”, stupili smo u kontakt sa ekipom iz GameS-a, koja nam je otkrila neke prilično interesantne statistike.

GameS je potvrdio da gejmeri iz Srbije i dalje masovno preorderuju igre. Fokus je uglavnom na velikim naslovima, ali se tu i tamo provuče neka indie igra. Kada su specifične platforme u pitanju, zanimljivo je da su PlayStation 5 igre prestigle PlayStation 4 igre po broju preordera u poslednjih godinu dana u našoj zemlji. Ovo je odličan pokazatelj da je globalnoj nestašici čipova konačno došao kraj!

Među najpopularnijim franšizama na domaćem tlu su FIFA i NBA. Interesovanje za FIFA igre samo raste iz godine u godinu, dok se NBA bolje prodaje nakon što igra zvanično izađe. Videćemo koliko će se situacija izmeniti kada izađe prva FIFA igra bez FIFA licence, takozvani EA Sports FC.

Izvan ‘’sportske sfere’’, neki od najtraženijih preordera su igre iz The Legend of Zelda, God of War i The Last of Us serijala, koje najčešće dolaze sa pratećim figurama i custom kontrolerima.

Najgore iskustvo što se tiče preordera bio je definitivno Cyberpunk 2077, koji je školski primer najlošijeg aspekta prakse preorderovanja, a to je kupovina ”naslepo”. Trejleri i promotivni materijali jesu solidan pokazatelj kvaliteta igre, ali ih uvek treba uzeti sa određenom dozom rezerve. Svi se sećamo haosa koji je stvorio Cyberpunk 2077, ali bismo najradije voleli da ga zaboravimo. Nadamo se da CD Projekt Red neće ponoviti istu grešku sa Phantom Liberty!

Igrači na konzolama su dežurni kupci kolekcionarskih ili Deluxe izdanja, pogotovo kada se radi o nekoj ekskluzivi. Verovatno ste već pogodili o kojim igrama se ovde radi.

GameS je takođe naveo da su JRPG igre uvek bile velika kocka. Naime, kolekcionarska izdanja ovih igara se obično ”istroše” već u preorderu, ali su standardna izdanja daleko manje popularna. Ovo nam govori da su fanovi ovog žanra u jako malom broju u našoj zemlji, ali da su veoma verni.

Za kraj, GameS nam je otkrio Top 10 listu najprodavanijih kolekcionarskih izdanja, kao i preorderovanih igara u poslednjih godinu dana. Ne možemo da kažemo da smo iznenađeni!

Preorder

  1. God of War Ragnarök
  2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo Switch)
  3. Elden Ring
  4. FIFA 23 (PS5)
  5. NBA 2K23
  6. Metroid Prime (Nintendo Switch)
  7. Horizon Forbidden West
  8. Pokemon – Scarlet and Violet (Nintendo Switch)
  9. Star Wars Jedi: Survivor
  10. Resident Evil 4 Remake

Kolekcionarska izdanja

  1. God of War Ragnarök
  2. Elden Ring
  3. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo Switch)
  4. Resident Evil 4 Remake
  5. Horizon Forbidden West
  6. Farming Simulator 23
  7. JoJo’s Bizarre Adventure: All Star Battle R
  8. Gotham Knights
  9. Farming Simulator 22
  10. Tales Of Arise

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top