PlayStation 5

PS5 dobio proširenje memorije

Novo ažuriranje beta firmware-a za PlayStation 5 udvostručuje maksimalni kapacitet SSD skladišta konzole. Sony je pokrenuo beta program za PS5 u junu 2021, omogućavajući zainteresovanim korisnicima da pregledaju nadolazeća ažuriranja i pruže povratne informacije. Sličan je Microsoftovom programu Xbox Insider, oba omogućavaju vlasnicima konzola da dobiju pristup softverskim ažuriranjima pre zvaničnog izlaska.

Na primer, beta testeri su dobili pristup ažuriranju iz marta koje je dodalo Discord čet na PS5 više od mesec dana pre nego što je zvanično objavljeno. Beta program je bio posebno uzbudljiv kada je prvi put pokrenut, jer neke očekivane funkcije nisu bile dostupne kada je konzola lansirana u novembru 2020. godine, ali su kasnije dodane ažuriranjima firmware-a. To uključuje podršku za 1440p rezoluciju i Gamelists, koja omogućava korisnicima da organizuju svoju veliku biblioteku igara u fascikle, a beta testeri su imali priliku da ih prvi isprobaju.

Još jedna funkcija koja je nedostajala kada je PS5 prvi put lansiran bila je podrška za M.2 SSD, a beta korisnici su imali priliku da prvi isprobaju to dugo očekivano ažuriranje pre svih ostalih. Do sada je maksimalni kapacitet ovih SSD-ova bio 4TB, ali beta verzija firmware-a koja je objavljena 31. jula povećava taj limit skladištenja na 8TB. Ovo će verovatno biti veoma dobrodošla promena kada ili ako ovo ažuriranje firmware-a postane dostupno javnosti.

Nedostatak prostora za skladištenje je stalni problem za korisnike konzola, posebno jer se veličine igara čini da stalno rastu. Mnogi su upoznati s frustracijom kada prolaze kroz svoju biblioteku igara i odlučuju šta da uklone kako bi napravili mesta za novu igru. Poslednja konzola kompanije Sony ima poznatu manu, jer iz kutije dolazi samo sa oko 667GB upotrebljivog prostora za skladištenje, što je mali broj za mnoge igrače, pa dodavanje M.2 SSD-a PS5 je jedna od prvih stvari koju će novi vlasnici uraditi. I dok bi 4TB trebalo da bude dovoljno za većinu ljudi, povećanje tog broja na 8TB će praktično eliminisati potrebu za oslobađanjem prostora u budućnosti.

U poređenju, Xbox Series X/S omogućava dodavanje do 2TB skladišta, a proširenje skladišta je specijalno i dostupno samo putem Seagate i Western Digital ekspanzionih kartica. Iako su ove dve konzole slične po mnogim pitanjima, Sony je odlučio da omogući proširenje skladišta PS5 za bilo koji M.2 SSD treće strane sa brzinom čitanja od 5500 MB/s, što je bila dobitna odluka u očima mnogih igrača. To je ne samo održalo troškove relativno niskim, već je i garantovalo da će kupljeno skladište ostati korisno i kada počne sledeća generacija konzola.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top