Gadgets

Povratak gospodara – Logitech MX Master 3S

Logitech MX Master miš je uređaj koji već duži niz godina kod profesionalnih korisnika važi za de facto standard kada želite najbolji miš. Tu se dakle postavlja pitanje šta onda kompanija da uradi da bi uređaj koji je već sjajan i koji već važi za pravu stvar dodatno poboljša? Unapređenja su svakako inkrementalna i evolutivna pre nego revolucionarna, ali svakako ih ima pa je sada model MX Master dobio i slovo S iza imena kako bi malo poboljšan išao u korak s vremenom.

Master 3S

Logitech MX Master je tokom godina postao toliko popularan proizvod kod velikog broja poslovnih korisnika, programera, kreatora sadržaja za dizajn ili video materijala da je jasno da Logitech ne želi previše da eksperimentiše sa onim što se već pokazalo odlično. Tako je 3S varijanta samo praktično restajling modela Master 3 koji smo testirali pre par godina, a to se ni u kom smislu nije odnosilo na sam obilk miša koji je ostao identičan. Posebno treba naglasiti odličnu funkcionalnost točkića sa takozvanim smart-shift modom gde samostalno prepoznaje da li želite da skrolujete u podeocima ili u infinite scroll modu što je zaista odlično za produktivnost, a samo na osnovu toga kako ste zavrteli točkić. U praksi ovo i dalje radi odlično i praktično nijedan drugi proizvođač nema ništa ni približno dobro. Što se fizičkih karakteristika tiče bitno je naglasiti da Master 3S sada ima Quiet Clicks tastere koji smanjuju zvuk klika za čak 90% a što će sigurno pozdraviti svi koji rade u open space kancelarijama.

Zanimljiva je i opcija takozvanog „gesture button“, dugmeta koje se nalazi ispod palca i koje kada pritisnete u kombinaciji sa različitim potezima proizvodi različite akcije, predefinisane su na primer da povlačenje miša ka sebi prikaže desktop i slično. Naravno kroz softver ove gestove možete prilagoditi kako god vama odgovaraju. Tu je i drugi točkić koji je takođe vrlo koristan a sada softver donosi i prepoznavanje aplikacija – čim se instalira on prepozna aplikacije za koje ima predefinisana podešavanja i tako prilagođava miša. Pa će vam horizontalni skrol u Excelu po automatizmu biti horizontalno skrolovanje po tabeli, dok će recimo u Chrome to biti promena tabova, a u Photoshopu ćete na horizontali točkić menjati veličinu četkice. Naravno i sve ovo može da se podesi u softveru, kao i da se dodaju nove aplikacije na koje recimo Logitech nije računao. Najbolje od svega jeste što će miš videti koja je aplikacija aktivna pa je dovoljno uraditi samo alt-tab da se promeni ponašanje.

Najbitnije izmene na 3S modelu su ipak one koje se tiču same tehnologije unutar uređaja – pre svega povećana je osetljivost Darkfield senzora koji sada ima do 8.000 DPI što je cifra koje se ni mnogi gejming uređaji ne bi postideli pa je to dodatno povećalo upotrebljivost u ovom domenu. Naravno Darkfield tehnologija omogućava da miša i senzor koristite na praktično bilo kojoj podlozi pa čak i na onim transparentnim staklenim što je stvarno idealna situacija, pogotovu za ljude koji rade u nekim modernim enterijerima ili eventualno često menjaju radno mesto zbog putovanja pa nailaze na najrazličitije moguće podloge. Ono što je još bitnija stvar za poslovni svet jeste što je Logitech, pored klasičnog povezivanja preko Bluetooth konekcije sada obezbedio i povezivanje preko novog, Logitech Bolt, bežičnog adaptera. Neki bi rekli pa zašto su to radili kada su stari Unifiying adapteri radili sasvim dobro a oblik USB priključka je praktično isti, samo je ikonica drugačija? Prvo Unifiying je često imao problema kada se nalazi u kancelariji gde ima mnogo wifi konekcija i to mu je povećavalo latenciju, tj kašnjenje u odnosu na sam pokret koji ste napravili, a drugo i mnogo bitnije jeste da su primećeni neki bezbedonosni propusti kod Unifiying adaptera koje su maliciozni hakeri mogli da eksploatišu. To možda nije toliko bitna stvar za samog miša, ali za tastaturu itekako jeste pošto bi u teoriji haker mogao da se priključi na vašu bežičnu vezu i da snima sve što kucate, definitivno nešto što nije baš dobro u poslovnom svetu. Zato je Logitech odlučio da svoje najbolje poslovne periferije prebaci u potpunosti na Logitech Bolt standard koji nudi značajno viši nivo enkripcije i sigurnosti podataka. Bolt se zasniva na Bluetooth tehnologiji pa je zato i otporniji na interferencije wifi spektra, a Master 3S, kao i većina drugih Logitech poslovnih periferija ima mogućnost povezivanja i preko Bluetooth ukoliko želite da se povežete na druge uređaje. Tako se MX Master 3S istovremeno može povezati na do čak 3 uređaja, bilo preko Bluetooth, bilo preko Bolt veze, i onda jednostavnim odabirom uređaja sa donje strane prebacivati da li ga koristite na desktop, laptop ili možda nekom tablet uređaju.

Konačno dolazimo i do baterije koja nije pretrpela neka značajna unapređenja i radni vek je ponovo deklarisan na 70 dana. Povezivanje je sada doduše preko USB-C porta i omogućava punjenje baterije za do 3 sata rada u samo jednom minutu, praktično za 3 minuta napunite miš za ceo dan rada, a pri tome i dalje nastavljate da ga koristite preko kabla.

Zaključak

Logitech svakako ne sedi na lovorikama kada je u pitanju njihova najpopularnija serija miševa za biznis korisnike, pa je tako poboljšana preciznost, bezbednost razmene podataka i uređaj se manje čuje kako ne biste smetali kolegama. Iako su ova unapređenja inkrementalna, ona jesu značajna a omogućavaju da MX Master ostane praktično najbolji miš koji možete da nabavite na tržištu ne računajući modele namenjene za gejming.

ModelMX Master 3S
TipBežični miš miš
PovezivanjeBežično, Bluetooth, USB
Senzor8.000 DPI Darkfield
DodatnoMogućnost povezivanja na više računara, dug vek trajanja baterije, Magspeed točkić, Logitech Bolt povezivanje
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top