Gadgets

Solidna web kamera koja radi posao: Logitech Brio 300

Kako smo navikli da živimo u svetu nakon pandemije korona virusa svesni smo činjenice da se mnogi sastanci sada uredno održavaju preko interneta i da je najnormalnije da neke ljude, koji možda čak žive i u istom gradu, zapravo nikada niste upoznali uživo. I dok se u početku moglo razmišljati o tome kako nisu baš svi spremni da izgledaju online najreprezentativnije, sada je već postalo standard da preko interneta treba da pošaljete jednako dobru sliku i zvuk kao i uživo, a za to najveće zasluge ima dobra web kamera. 

Brio 300

Prvo što ćete primetiti kada uzmete ovaj uređaj jeste da su i pakovanje i sama kamera nekako drugačiji na dodir – to je pre svega zato što se Logitech trudi da što je moguće više materijala koristi iz procesa reciklaže, kako za pakovanje tako i za izradu samog uređaja. U tom smislu je sama kamera neke šućmurasto bele boje koje zapravo potiče od činjenice da je 48% plastike zapravo reciklirano. Iskreno to u korišćenju baš ništa ne smeta, a svakako godi za ekološku osvešćenost, ali treba imati u vidu da kamera nije „sneg bela“ kako bi se ranije to možda očekivalo. 

Druga stvar koja odmah upada u oči jeste fizički izveden poklopac na sočivu kamere koji se laganim pokretom stavlja u otvoren ili zatvoren položaj. Naime, sada su već mnogi ljudi bili mete raznoraznih hakovanja i prosto jedini način da 100% budete sigurni da vas niko ne snima preko web kamere je ili da je ona potpuno isključena ili da je fizički blokirana. Druga dobra stvar jeste to što se prednja LED dioda koja svetli belo pali čim je uređaj aktivan pa tako znate da ste uključeni, a na taj način se može i primetiti ako neko želi da vas prisluškuje, to jest snima samo audio sa kamere ukoliko je već stavljen privacy poklopac. Možda nekome deluje malo previše paranoično ali moram priznati da je zgodno kako biste se osećali bezbednije, na kraju krajeva viđali smo skoro i neke laptopove koji imaju ugrađena slična rešenja na svojim web kamerama. 

Osim toga, najbitniji fizički element ovog uređaja jeste njegovo postolje koje je zaista odlično izvedeno i može se postaviti na bilo koji monitor, ma koliko on tanak bio zahvaljujući dobroj kombinaciji fleksibilnosti i gumiranih traka koje imaju odlično prijanjanje na bilo koju površinu. Uspeo sam čak da uređaj postavim da stoji samostalno na stolu, što se ne sećam da mi je ikada ranije uspelo sa postoljem neke druge web kamere. Konačno tu je povezivanje na računar preko gumiranog kabla na čijem kraju je USB-C port, pa treba i to imati u vidu i proveriti da li vaš računar ima tu mogućnost, mada ukoliko nema, adapteri se mogu naći vrlo jeftino. 

Kada se uključi sama kamera dobijamo ono što nas je i najviše zanimalo – sliku koja je među najkvalitetnijima na tržištu i zvuk odličnog kvaliteta. Pre svega kada kažemo najkvalitetniju sliku treba imati u vidu da je ovo kamera nekog srednjeg ranga, rezolucija slike je 1080p i snima u 30fps. Dakle ovo ne treba da bude kamera koju će koristiti content kreatori, strimeri i ostali, ali je za neku normalnu poslovnu komunikaciju skoro je pa savršena. Kolege će vas bolje videti i zahvaljujući RadLight 2 tehnologiji koja automatski podešava osvetljenje, čak i u promenljivim uslovima, tako da ćete uvek imati vrlo dobru sliku. Dodatno možete i ručno podešavati neke opcije ukoliko se odlučite da skinete Logi Tune softver gde možete sve do detalja prilagoditi sebi ukoliko vam ne odgovara automatski mod. 

Ugrađeni mikrofon ima mogućnost uklanjanja spoljašnje buke, tako da čak i ako ne koristite slušalice sa mikrofonom možete očekivati da će vas sagovornici vrlo jasno čuti, naravno u domenu razumnog, ne baš ukoliko imate gradilište u kancelariji. 

Sve u svemu vrlo je lepo videti koliko Brio 300 bez muke rešava problem video poziva – dovoljno je samo priključiti uređaj i za najveći broj korisnika će Meet, Zoom, Teams i ostali pozivi postati pravo uživanje.

Zaključak 

Brio 300 ne spada baš u najjeftinije kamere na tržištu, ali je po ceni tu negde u sredini a nudi zaista puno za uloženi novac, pre svega to da o kameri zapravo uopšte i ne razmišljate a rezultati su razgovori sa kolegama i partnerima skoro kao da se nalazite u istoj prostoriji. Prosto deluje da bi model kao Brio 300 u budućnosti mogao da postane neki osnov kvaliteta slike ispod koga ne treba ići ukoliko želite da zadržite visok nivo profesionalnosti, a sve to radi praktično direktno iz kutije.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top