Opisi igara

Tri palme za dve bitange i suši: Dave The Diver recenzija

U ovoj akcionoj 2D avanturi, igrač u ulozi Dejva Ronioca mora da podeli svoje vreme između unošenja terora među ribama bogatog okeana i korišćenja istih tih riba kako bi pravili suši u vašem egzotičnom restoranu. Igra počinje relativno jednostavno i postavlja vas u ulogu Dejva, ronioca koji definitivno pokazuje više hrabrosti i spremnosti nego što to njegov izgled nalaže. Svakog dana uranjaćete u ronilačkom odelu, vodeći računa o zalihama kiseonika, i rokajući vaš harpun na raznorazni živi svet, sve dok budete skupljali i ostale resurse i sastojke koje ćete koristiti u unapređivanju vaše opreme i za nove delikatese. A za te delikatese je zadužen Bančo, apsolutno maestralni suši šef koji će sve to pretvarati u razna jela, sve dok vi budete služili paradu mušterija. 

Ukratko, premisa je prilično jednostavna. Zašto je Dejv Ronilac onda jedna od najboljih igara ove godine? Koliko god to suludo zvučalo, s obzirom na opštu blokbaster godinu koju imamo, ovde je suština vaš progress u igri i kako ona uspeva sve to da održi svežim konstantnim pakovanjem raznovrsnih aktivnosti realizovanih kroz vrlo zabavne mini igre. Štaviše, ova igra se može i shvatiti kao igralište prepuno baš tih mini igara, i bilo da volite da se vrtite na socijalnim mrežama, sipate čaj, hvatate ribe ili da pokušavate da impresionirate nekog poznatog kulinarskog kritičara, Dejv se ni ne trudi da vas kupi svojim šarmom – sami ćete mu se predati. 

Ovde je spakovano, ne tako malih, 35+ sati sadržaja, i trudim se da ova recenzija ne zvuči kao bućkuriš jer je Dejva teško opisati. Pomenuo sam mini igre, ali ne treba baš ni sve aktivnosti tako doživljavati, jer će vas narativ odvući u jednom vrlo interesantnom, iako relativno predvidljivom pravcu istraživanja drevne podvodne civilizacije, ali sa daškom borbe sa piratima, rivalskim restoranima i kuvarima i slično. Da, većina ovih aktivnosti ima makar neku od mini igara ugrađenu u svoju srž, one su samo deo svega što radite, a ubrzo ćete shvatiti da je Dejv Ronilac baš majstor svih zanata. I sada kada pričamo o gejmpleju kao takvom, koji je jednostavnog karaktera, ali ipak zahteva planiranje i brze prste, pa čak i mozganje pri određenim zagonetkama, i ova igra se može isto predstaviti kao takva, pogotovu jer nosi ime po glavnom liku. Za svakoga ponešto (pogotovu ako ste sanjali da igrate menadžersku simulaciju trka morskih konjića), ali igra će vas kupiti šarmom, a ne samo gejmplejom.

Dejv je niski i jako dopadljivi debeljuškasti čikica koji je presposoban za sve što radi, ili je makar sposoban onoliko koliko ste i vi na tastaturi. Okružen je plejadom već zanimljivih likova, ali Dejvov šarm se ogleda u dizajnu i prezentaciji. Predivna pikselizovana grafika se ne može opisati rečima. Jarki kolorit i boje koje odaju jednu veoma opuštajuću, a neretko i komičnu atmosferu, govore mi da je Dejv više trebalo da bude reklamiran kao kućna terapija, nego kao video igra. Uz više od 200 prelepo animiranih morskih stvorenja i karaktera koji uspevaju da budu veoma izražajni, bilo da se šetkaju kao minijature po ekranu ili prekrivaju ceo vaš monitor, Dejv Ronilac je maestralno realizovana igra. Kada se osvrnem, možda i preterujem sa terminom „kućna terapija“ s obzirom koliko sam vremena proveo terorišući vodeni svet pomoću katana, bacača granata, naelektrisanih harpuna i slično, mada i to doprinosi iskustvo, s obzirom da vas uvek čeka odmor i kulinarski adrenalin u večernjim satima. 

Teško mi je i da zamerim nešto Dejvu, možda opštu raštrkanost, neodređenost nikako, ali raštrkanost koja će možda odbiti neke ljude obiljem međusobno različitog sadržaja. Ipak, smatram da se nisam mogao zasititi  dok sam igrao Dejva, s obzirom da sam pri svakoj igračkoj sesiji dobio nešto novo što bi me povuklo i vrlo često iznenadilo svojom dubinom i kompleksnošću. Najlepše od svega je što nikada niste ni na kakvim „trkama“, te lagano možete planirati svoje dane i ne opterećujući se vremenskim limitima i slično, jer vas Dejv uvek pušta da svoje vreme provedete kako vi želite, baš kao i on kada obuče svoju havajsku košulju.

Dave the Diver je dostupan za PC

Autor: Nikola Aksentijević

Igru ustupio: MINTROCKET

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Dave The Diver

€19,99
9

9

9.0/10

Za:

  • Ogromna količina aktivnosti i sadržaja uopšte
  • Prelep dizajn i animacije
  • Atmosfera i opšte umirujuće iskustvo

Protiv:

  • Za neke ljude može biti previše mini igara
  • Narativ ne predstavlja ništa spektakularno
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top