Gadgets

Mehanička minijatura: Redragon Noctis Pro recenzija

Granice između toga kako koristimo računare, kako za gejming, tako i za druge stvari se svakim danom pomeraju, pa tako i proizvođači periferija žele da ostanu u toku sa navikama korisnika. Redragon nam zato donosi jednu minijaturnu tastaturu koju lako možete poneti sa sobom na put, ako na primer nosite laptop, a opet uživati u mehaničkim tasterima ili čak povezati i više uređaja. 

Redragon Noctis Pro

Prvi put kada sam uzeo izuzetno lepo dizajniranu kutiju Noctis Pro modela u ruke, pomislio sam: ‘’Otkud to da jedna kompanija poznata po gejming periferijama sada pravi i tastature za tablete?’’ Međutim da to nije slučaj sam shvatio odmah kada sam na slici pročitao da se radi o modelu sa mehaničkim tasterima! Naime, Noctis pro je tastatura sa samo 60% tastera i kao takva je možda najsličnija modelima koji se nalaze na laptopovima ali čak i tu onim najmanjim. Nema kursorskih strelica, funkcijskih tastera, onog dela u sredini sa delete, Page Up/Dn i slično. Praktično imate samo onaj najosnovniji deo tastature i jedan dodatni Fn taster koji služi za različite kombinacije kako biste zapravo i mogli da otkucate sve što želite. Međutim to rezultira u izuzetno malim dimenzijama uređaja koji je onda lako spakovati, pa čak i koristiti sa tabletom ili telefonom na primer, zbog čega je zgodno i što je i tastatura vrlo lagana – oko 420 grama. 

Druga bitna stvar jeste da su mehanički tasteri izvedeni u takozvanoj low profile varijanti, pa je i visina tastature sličnija onoj kod laptopa, ali ipak dovoljno velika da nije problem sasvim lagano kucati. Na to treba dodati i zaista fenomenalnu izradu tela tastature od brušenog aluminijuma, a model koji smo mi dobili na test je bio u vrlo interesantnoj tamnije plavoj boji, nešto što je dosta retko na tržištu ovih dana, dok postoji opcija modela i u crnoj boji. Sve kapice sa tastera se vrlo lako skidaju, a u pakovanju dobijate i šest dodatnih svičeva koji vam mogu poslužiti ukoliko je neki taster potrebno zameniti, a to je moguće uraditi čak i dok je uređaj uključen, takozvani hot-swap. Svi tasteri su RGB osvetljeni a osvetljenje se naravno podešava kroz Redragon softver. Ono što je takođe bitno jeste da se u gornjem delu nalaze specijalizovani media tasteri kao i točkić za regulisanje jačine zvuka koji je izuzetno praktičan, ali i dodatni makro tasteri kojima opet kroz softver dodeljujete određene funkcije. 

Jedna od glavnih karakteristika ove tastature jeste mogućnost povezivanja na uređaje na različite načine – pre svega tu je tradicionalni kabl koji se povezuje na USB-C, a u slučaju da nemate isti priključak na računaru tu je i USB-A adapter tako da ste pokriveni. Druga opcija je bežično povezivanje preko 2.4GHz veze preko priloženog adaptera koji se lepo zakači na zadnju stranu tastature i koje ima izuzetno nisku latenciju – praktično ćete se preko njega igrati kao i preko kabla, što je izuzetno bitno za brze esports naslove.

Na kraju tu je Bluetooth koji je nešto sporiji ali zato nudi veću praktičnost, naime preko njega možete povezati čak do tri različita uređaja, na primer laptop, televizor i tablet, a onda se prebacivati između različitih modova rada na pritisak odgovarajućeg tastera, što je zaista impresivno. Trajanje baterije je sasvim zadovoljavajuće i zavisno od upotrebe i podešavanja može biti od par dana do par nedelja, a dobra stvar je što naravno tastaturu možete koristiti i dok je povezana kablom na računar i dopunjuje bateriju. 

Zaključak

Moram priznati da su meni utisci u radu sa ovom tastaturom jako pozitivni: veliki broj načina povezivanja, dobri tasteri za lagano kucanje i velika portabilnost su naravno veliki plusevi. Međutim jedini problem koji sam imao sa njom proizilazi iz samog dizajna – tastera je prosto premalo! Već sam i navikao na tastature koje nemaju numerički deo, iako ga ja lično jako volim i koristim, ali činjenica da nema delete ili kursorskih strelica mi je u svakodnevnom radu pravilo mnogo više problema i kompromisa nego što bih voleo. Prosto sam se za mnoge stvari hvatao za miša da uradim nešto što bih mnogo brže završio na tastaturi. Naravno ovo je jako pitanje ličnih preferencija jer ono što meni možda pravi velike probleme u svakodnevnom radu, neko drugi ne bi ni primetio jer su njegove navike drugačije. 

Noctis Pro ima i jako konkurentnu cenu za sve ono što donosi i kako izgleda, da ne kažemo da postoje modeli poznatijih proizvođača koji za sličan uređaj traže bukvalno tri puta više novca. Meni lično nažalost nije odgovarala jer bih rekao da je kompromis u smanjivanju broja tastera prosto preveliki, međutim zasigurno bih je bez problema preporučio da je u normalnom, punom, formatu. S druge strane, nekome baš te male dimenzije mogu biti dodatni plus pa svakako treba razmisliti i o tom aspektu.

Karakteristike:

ModelRedragon Noctis Pro
TipMehanička tastatura
TasteriRedragon Red
DodatnoRGB osvetljenje, hot-swap tastera, low profile tasteri, povezivanje WiFi, Bluetooth, kablom

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top