Vesti

Sada je i britanski CMA dao zeleno svetlo Microsoftu za kupovinu Activision-Blizzard grupe

Uprava za konkurenciju i tržišta Velike Britanije (CMA) zvanično je odobrila predloženu akviziciju Activision Blizzard grupe od strane Microsofta.

CMA je prvobitno blokirala dogovor u aprilu zbog zabrinutosti o njegovom uticaju na novoformirano tržište cloud gaminga.

U pokušaju da ublaže ove zabrinutosti, proizvođač Xbox-a se složio da proda Ubisoftu prava na cloud gaming izvan Evropske ekonomske oblasti za sve Activision Blizzard igre koje će biti objavljene u narednih 15 godina.

CMA je prošlog meseca najavila da je privremeno pristala da dozvoli dogovor, a danas – nakon perioda konsultacija – sada je zvanično odobrila akviziciju.

“Novi dogovor će sprečiti Microsoft da blokira konkurenciju u cloud gamingu kako ovo tržište počinje da se razvija, čuvajući konkurentske cene i usluge za korisnike cloud gaminga u Velikoj Britaniji,” stoji u izjavi CMA.

“To će omogućiti Ubisoftu da nudi sadržaj kompanije Activision pod bilo kojim poslovnim modelom, uključujući kroz usluge pretplate na više igara. Takođe će pomoći da se osigura da pružaoci usluga cloud gaminga budu u mogućnosti da koriste operativne sisteme koji nisu Windows za sadržaj Activisiona, smanjujući troškove i povećavajući efikasnost.”

U pomalo oštroj izjavi, izvršna direktorka CMA Sarah Cardell priznala je da je dogovor sada slobodan da nastavi, ali je kritikovala Microsoft u procesu.

Cardell je izjavila da odluka CMA nije bila rezultat političkog uticaja, potencijalno aludirajući na tvrdnju izvršnog direktora Activisiona Bobby Koticka da će Velika Britanija postati ‘Dolina smrti’ umesto Silicijumske doline ako blokira dogovor.

Očekuje se da će se dogovor brzo finalizovati, možda već kasnije danas, sa izvorima koji su prošle nedelje rekli za The Verge da su kompanije ciljale petak, 13. oktobar kao datum zatvaranja uz odobrenje CMA.

Microsoft i Activision Blizzard su prethodno pristali na rok za spajanje 18. jula 2023. godine, ali su zatim zajednički pristali na produženje ovog roka do 18. oktobra nakon prigovora raznih regulatornih tela. Sada se čini da će ovaj rok biti ispoštovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top