PlayStation 4

Kina konačno dozvolila prodaju konzola

Kina konzole

Zabrana prodaje konzola za video igre koja je stupila na snagu 2000 godine konačno se završava, izjavile su Kineske vlasti. Zabrana je usledila nakon brojnih žalbi roditelja zbog problematičnih video igara punih nasilja i toga kako one utiču na mlade u Kini. Protekle godine, Kina je delimično skinula zabranu tako što je prodaja dozvoljena u Šangajskoj regiji (slobodne trgovine), a od naredne godine prodaja će biti dozvoljena u kompletnoj državi.

Kinesko tržište video igara je drugo najveće na svetu posle SAD i beleži promet od 22 milijarde dolara u 2014. godini. I pored toga, prodaja konzola od delimičnog ukidanja zabrane u 2014 bila je izuzetno spora. Ne samo da ljudi nisu navikli na konzolne sisteme, već i proizvođači moraju da isprate rigorozne zakone koji propisuju šta sme a šta ne sme biti prisutno u video igrama, što najčešće dovodi do toga da izdavači u potpunosti odustanu od izdavanja kada analiziraju koliko bi im vremena bilo potrebno da igru prilagode kineskom tržištu.

Battlefield 4 i Command & Conquer Generals su recimo bili zabranjeni u Kini jer su kao jedna od sukobljenih strana bili prikazani upravo Kinezi, dok je Football Manager bio zabranjen jer je prikazao Tibet kao nezavisnu državu. I World of Warcraft je morao da prođe cenzuru sa uklanjanjem skeleta iz određenih misija zbog zabrane prikazivanja stvari koje se smatraju sujeverjem i lošom srećom.

Kako će prodaja proći nakon skidanja zabrane, ostaje da se vidi u mesecima pred nama.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top