Domaća Scena

IZVEŠTAJ: Global Game Jam 2016 u Beogradu

Od 2009. godine, poslednji vikend januara u gamedev svetu je uvek bio rezervisan za tzv. ”džemere”, ljubitelje okupljanja na game jam događajima gde je za kratko vreme (obično 24 ili 48 sati) potrebno napraviti funkcionalnu igru na zadatu temu. Upravo te godine je nastao Global Game Jam,  najveći gamejam pokret na svetu, koji se od tada jednom godišnje održava širom sveta. Učestvovanje je jednostavno – samo je potrebno prijaviti ekipu preko zvaničnog sajta, sačekati termin kada počinje za naš region i kada organizatori objave temu koja nekada može biti jednostavan pojam kao reč ”ritual” koja je bila ove godine ili nešto vrlo apstraktno (jedne godine je čak tema otkrivena zvukom otkucaja srca) početi sa radom. U tom trenutku sat kreće da otkucava 48 sati tokom kojih pravite igru i na kraju je postavljate na sajt. Iako ne naplaćuje učešće i nema nagrade niti pobednike, GGJ ima stroga pravila oko toga šta smete od materijala da koristite kao i kada da okačite svoje igre.

Pre nekoliko godina i naša zemlja je počela da učestvuje na GGJ sa lokacijom u Beogradu gde se zainteresovani programeri i dizajneri mogu okupiti kako bi istovremeno radili na igrama. Ove godine, od 29. do 31. januara, glavna lokacija je bio StartIT centar, kreativni prostor otvoren prošle godine u koji se smestilo gotovo 60 učesnika koji su došli iz svih krajeva Srbije. Pored ove lokacije, po prvi put je kod nas ovaj događaj bio održan paralelno na još jednoj, u klubu društvenih igara C22 gde je dvadeset učesnika pravilo igre na tabli i time ovo učinilo najposećenijim gamedev okupljanjem do sada. Posle dva dana marljivog rada na igrama, nastalo je čak dvadeset novih igara koje možete pogledati i downloadovati ovde. Organizatori su pohvalili sve učesnike jer nije bilo odustajanja i svaka od dvadeset ekipa je imala funkcionalnu igru na kraju vikenda.

Po rečima organizatora domaćih GGJ lokacija, ovogodišnji Global Game Jam im je bio najuspešniji događaj do sada. Interesovanje za game jam okupljanjima svake godine raste i predstavlja sjajnu priliku da posetioci nauče nešto novo i stave na test svoja dosadašnja iskustva i snalažljivost, možda i sklope nova prijateljstva.

Ukoliko niste mogli da posetite ovaj game jam ili ispratite zvanični stream, prenosimo deo atmosfere tokom rada na igrama i kasnije na prezentacijama radova:

IMG_4598 IMG_4596 IMG_4594 IMG_4597 c22-4 c22-5 c22-2 c22-3 IMG_4600 IMG_20160131_174109 IMG_20160131_180500 IMG_20160131_183022 IMG_20160131_181435

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top